Smântâna este un aliment frecvent folosit în bucătăria tradițională ca garnitură pentru diferite preparate culinare. Alături de gustul inconfundabil, acest produs lactat poate aduce numeroase avantaje sănătății. Citește despre beneficiile consumului de smântână.
Smântâna poate fi ușor recunoscută pentru: textura, gustul și valoarea sa nutrițională. Aceasta reprezintă un produs lactat obținut prin fermentație, bogat în concentrațiile de grăsimi. În plus, asigură surse bune de calciu și riboflavină (vitamina B2).
Beneficiile consumului de smântână
Smântâna se obține prin fermentarea cremei obișnuite cu ajutorul anumitor bacterii lactice. Aceasta poate îmbunătăți multe aspecte ale sănătății generale, potrivit Stylecraze. Poate fi consumată de orice persoană care nu suferă de intoleranță la lactoză.
Smântâna se caracterizează printr-o aromă bogată, ușor acidulată. Aceasta acționează ca agent de îngroșare pentru sosuri sau aluat. Din acest motiv, poate fi inclusă într-o varietate de rețete culinare, precum: ciulama, pui la cuptor, tarte, prăjituri, pește la cuptor, ostropel sau ciorbă.
Poate sprijini sănătatea oaselor
Concentrațiile ridicate de smântână pot sprijini sănătatea oaselor. Cantitatea de calciu și alte minerale prezentă în oase poartă denumirea de densitate osoasă. Calciul și vitamina D au un rol esențial în menținerea densității osoase la un nivel optim.
Poate sprijini sănătatea ochilor
Printre beneficiile consumului de smântână se regăsește conținutul bogat în vitamina A. Vitamina A poate sprijini sănătatea vederii. Aceasta poate oferi umiditate ochilor și îi poate ajuta să se ajusteze la schimbările de lumină. Poate preveni afecțiunile oculare, precum orbirea nocturnă și poate stimula retina prin creșterea capacității de adaptare a ochiului uman la întuneric și lumină. În plus, poate fi utilă pentru persoanele care suferă de glaucom.
De asemenea, ochii roșii reprezintă un simptom care apare când vasele de sânge de dimensiuni reduse aflate la suprafața globului ocular sunt dilatate și inflamate.
Poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară
Acizii grași saturați din smântână pot contribui la diminuarea colesterolului LDL, mai exact a colesterolului rău din organism. Nivelurile acestui tip de colesterol se asociază direct cu dezvoltarea bolilor cardiovasculare și creșterea riscului de apariție a accidentului vascular cerebral. În plus, poate determina constricția vaselor de sânge deoarece poate pune presiune asupra inimii.
Te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus
Beneficiile consumului de smântână pot include susținerea procesului de slăbire. Smântâna cu un conținut scăzut de grăsimi și carbohidrați te poate ajuta să menții o greutate optimă. Restricția energetică asociată cu consumul de smântână, care prezintă un indice glicemic redus, asigură senzație de sațietate după fiecare masă. Astfel, poate reduce nevoia de a consuma frecvent gustări pe parcursul zilei.
Poate susține sănătatea pielii
Smântâna conține acid lactic, conform Very Well Fit. Aplicarea locală la nivelul pielii a acidului lactic poate contribui la creșterea fermității, grosimii și netezimii pielii. Acțiunea sa pornește de la repararea stratului superior al pielii și coboară în profunzime în celelalte straturi.
Poate menține sănătatea intestinală
Menținerea sănătății intestinale se regăsește printre beneficiile consumului de smântână. Dacă alegi să consumi produse cu smântână care conțin culturi vii de bacterii, conținutul lor de probiotice te poate ajuta. Smântâna cultivată asigură mai multe tulpini de bacterii benefice. Consumul de alimente cu probiotice contribuie la susținerea unui microbiom intestinal echilibrat, care poate întări sistemul imunitar.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.