Antena

Beneficiile consumului de smântână. Efectele surprinzătoare ale acestui produs

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 7 ianuarie 2024, 07:23

Smântâna este un aliment frecvent folosit în bucătăria tradițională ca garnitură pentru diferite preparate culinare. Alături de gustul inconfundabil, acest produs lactat poate aduce numeroase avantaje sănătății. Citește despre beneficiile consumului de smântână.

Reclamă

Smântâna poate fi ușor recunoscută pentru: textura, gustul și valoarea sa nutrițională. Aceasta reprezintă un produs lactat obținut prin fermentație, bogat în concentrațiile de grăsimi. În plus, asigură surse bune de calciu și riboflavină (vitamina B2).

Beneficiile consumului de smântână

Smântâna se obține prin fermentarea cremei obișnuite cu ajutorul anumitor bacterii lactice. Aceasta poate îmbunătăți multe aspecte ale sănătății generale, potrivit Stylecraze. Poate fi consumată de orice persoană care nu suferă de intoleranță la lactoză.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Smântâna se caracterizează printr-o aromă bogată, ușor acidulată. Aceasta acționează ca agent de îngroșare pentru sosuri sau aluat. Din acest motiv, poate fi inclusă într-o varietate de rețete culinare, precum: ciulama, pui la cuptor, tarte, prăjituri, pește la cuptor, ostropel sau ciorbă.

Poate sprijini sănătatea oaselor

Concentrațiile ridicate de smântână pot sprijini sănătatea oaselor. Cantitatea de calciu și alte minerale prezentă în oase poartă denumirea de densitate osoasă. Calciul și vitamina D au un rol esențial în menținerea densității osoase la un nivel optim.

Reclamă

Poate sprijini sănătatea ochilor

Printre beneficiile consumului de smântână se regăsește conținutul bogat în vitamina A. Vitamina A poate sprijini sănătatea vederii. Aceasta poate oferi umiditate ochilor și îi poate ajuta să se ajusteze la schimbările de lumină. Poate preveni afecțiunile oculare, precum orbirea nocturnă și poate stimula retina prin creșterea capacității de adaptare a ochiului uman la întuneric și lumină. În plus, poate fi utilă pentru persoanele care suferă de glaucom.

De asemenea, ochii roșii reprezintă un simptom care apare când vasele de sânge de dimensiuni reduse aflate la suprafața globului ocular sunt dilatate și inflamate.

Poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară

Acizii grași saturați din smântână pot contribui la diminuarea colesterolului LDL, mai exact a colesterolului rău din organism. Nivelurile acestui tip de colesterol se asociază direct cu dezvoltarea bolilor cardiovasculare și creșterea riscului de apariție a accidentului vascular cerebral. În plus, poate determina constricția vaselor de sânge deoarece poate pune presiune asupra inimii.

Reclamă

Te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus

Beneficiile consumului de smântână pot include susținerea procesului de slăbire. Smântâna cu un conținut scăzut de grăsimi și carbohidrați te poate ajuta să menții o greutate optimă. Restricția energetică asociată cu consumul de smântână, care prezintă un indice glicemic redus, asigură senzație de sațietate după fiecare masă. Astfel, poate reduce nevoia de a consuma frecvent gustări pe parcursul zilei.

Poate susține sănătatea pielii

Smântâna conține acid lactic, conform Very Well Fit. Aplicarea locală la nivelul pielii a acidului lactic poate contribui la creșterea fermității, grosimii și netezimii pielii. Acțiunea sa pornește de la repararea stratului superior al pielii și coboară în profunzime în celelalte straturi.

Poate menține sănătatea intestinală

Menținerea sănătății intestinale se regăsește printre beneficiile consumului de smântână. Dacă alegi să consumi produse cu smântână care conțin culturi vii de bacterii, conținutul lor de probiotice te poate ajuta. Smântâna cultivată asigură mai multe tulpini de bacterii benefice. Consumul de alimente cu probiotice contribuie la susținerea unui microbiom intestinal echilibrat, care poate întări sistemul imunitar.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile consumului de piper negru. Ce se întâmplă dacă îl consumi
Beneficiile consumului de piper negru. Ce se întâmplă dacă îl consumi
Beneficiile consumului de piper negru. Ce se întâmplă dacă îl consumi
Alimente bogate în kaempferol. Cum te poate ajuta acest antioxidant să-ți păstrezi sănătatea organismului
Alimente bogate în kaempferol. Cum te poate ajuta acest antioxidant să-ți păstrezi sănătatea organismului
Alimente bogate în kaempferol. Cum te poate ajuta acest antioxidant să-ți păstrezi sănătatea organismului
Beneficiile consumului de fistic. Ce efecte poate avea consumul excesiv
Beneficiile consumului de fistic. Ce efecte poate avea consumul excesiv
Beneficiile consumului de fistic. Ce efecte poate avea consumul excesiv
Reclamă
PARTENERI
Vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie
Rețete Fel De Fel
Vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie
O rețetă ușoară, plină de culoare și savoare, ideală pentru un prânz de vară sau o cină ușoară este rețeta de vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie. Vinetele coapte devin moi și catifelate. Iar interiorul lor este umplut cu un amestec aromat de cușcuș pufos și legume sotate rapid la tigaie, care păstrează atât textura, cât și prospețimea. Umplutura se poate personaliza după gust. Poți adăuga roșii, dovlecei, ardei, ceapă, morcovi sau chiar ciuperci. Toate se potrivesc de minune cu textura mătăsoasă a vinetei. Cușcușul, hidratat în supă de legume sau apă aromatizată cu ierburi, se amestecă cu legumele sotate. Poate fi asezonat cu ierburi mediteraneene (busuioc, oregano, cimbru). Dar se pot adăuga și verdețuri proaspete, precum pătrunjel sau coriandru. Pentru un plus de cremozitate, se poate adăuga puțin ulei de măsline extravirgin. Descoperă și o rețetă de vinete la grill, cu măsline, roșii și brânză. Este un preparat mediteraneean, ușor de făcut, care poate fi servit atât ca aperitiv, cât și ca garnitură sau fel principal ușor. Despre gustul și textura acestor vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie Acest minunat preparat are un aspect rustic și colorat. Jumătățile de vinete coapte sunt ca niște bărci care adăpostesc cușcușul auriu presărat cu legume viu colorate. Gustul final este echilibrat. Este dulceag și delicat de la vânătă, aromat și ușor crocant de la legume, cu o notă fină de condimente. Preparatul se servește cald, ca fel principal vegetarian. Merge servit alături de o salată verde proaspătă sau de un sos ușor de iaurt cu usturoi și lămâie. Este un preparat simplu, dar elegant, care aduce pe masă parfumul bucătăriei mediteraneene. Tot din categoria preparatelor cu vinete mai poți încerca rețeta de rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii. Iar mai jos poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari rețetei de vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie.
icon