Beneficiile consumului de chefir. De ce să-l adaugi în alimentație

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 7 decembrie 2023, 08:09

Chefirul este un produs lactat obținut prin fermentație, recunoscut pentru valoarea sa nutrițională ridicată. Acesta poate oferi numeroase avantaje sănătății și poate fi ușor inclus în alimentație. Citește despre beneficiile consumului de chefir.

Reclamă

Chefirul are un conținut nutritiv asemănător cu cel al iaurtului grecesc și se diferențiază de acesta prin concentrațiile ridicate de probiotice. Acesta conține mai multe vitamine și proteine decât kombucha și asigură substanțe nutritive esențiale, precum: calciu, vitamina A, proteine, sodiu, grăsimi, fibre și alți carbohidrați.

Beneficiile consumului de chefir

Chefirul poate avea proprietăți antibacteriene împotriva mai multor microorganisme dăunătoare, precum: drojdii, helicobacter pylori, salmonella typhi, escherichia coli și streptococcus aureus, conform HealthifyMe.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mai mult, chefirul poate asigura proprietăți anticancerigene. Compușii săi bioactivi, precum proteinele și polizaharidele, pot acționa direct asupra celulelor canceroase.

De asemenea, chefirul poate avea proprietăți antiinflamatoare asupra organismului. Prin urmare, chefirul ar putea fi un potențial tratament pentru astmul bronșic alergic.

Reclamă

Poate îmbunătăți sănătatea oaselor

Chefirul reprezintă o sursă importantă de calciu și vitamina K2, două substanțe nutritive esențiale pentru menținerea sănătății oaselor. Calciul are un rol major pentru susținerea sănătății oaselor. Cu cât nivelul de calciu din corp scade, cu atât oasele devin mai slabe. Vitamina K2 contribuie la absorbția calciului în oase.

Poate îmbunătăți sănătatea pielii

Susținerea sănătății pielii și diminuarea petelor pigmentare se numără printre beneficiile consumului de chefir. Mai mult, poate îmbunătăți problemele pielii, precum: cicatrici, arsuri și eczeme. Membranele celulare și metaboliții bacterieni din probiotice au un rol major în îmbunătățirea sănătății pielii. În plus, acești compuși contribuie la întărirea barierei pielii și la prevenirea dezvoltării altor microorganisme.

Poate susține sănătatea ficatului

Sindromul de ficat gras apare atunci când există o creștere a acumulării de grăsime în interiorul și în jurul ficatului. Chefirul poate reduce depunerea de grăsime în jurul ficatului.

Reclamă

În plus, poate scădea depunerea de colesterol și trigliceride din interiorul ficatului prin îmbunătățirea metabolismului lipidelor din organism. Prin urmare, diminuează depunerea excesivă de grăsime în întregul corp. De asemenea, ajută la menținerea sănătății organelor.

Poate susține sănătatea mușchilor

Proteinele au un rol esențial în dezvoltarea și repararea mușchilor, potrivit Cleveland Clinic. În plus, asigură mai multe proteine decât ouăle, fiind printre beneficiile consumului de chefir. Conține concentrații ridicate de magneziu, o substanță importantă pentru mobilitatea mușchilor și fosfor, care îndeplinește un rol major în dezvoltarea și repararea țesuturilor.

Poate îmbunătăți sănătatea digestivă

Intestinul are un microbiom specific de bacterii care îi menține sănătatea. Chefirul reprezintă o sursă importantă de probiotice, care contribuie la menținerea sănătății microbiomului intestinal. Probioticele sunt bacterii sănătoase prezente în anumite alimente ce sprijină digestia. Mai mult, aceste probiotice îndeplinesc mai multe roluri și pot: menține imunitatea, echilibra inflamația, contribui la realizarea sintezei vitaminelor, asigura digestia și absorbția substanțelor nutritive.

Probioticele găsite în chefir pot elimina mutagenii și agenții cancerigeni din corp. Astfel, poate diminua riscul de apariție a cancerului și a altor afecțiuni.

Poate sprijini sănătatea inimii

Beneficiile consumului de chefir includ reducerea colesterolului și triacilglicerolului seric din sânge, două grăsimi nesănătoase care se pot acumula în artere și pot provoca blocaje. În plus, microorganismele probiotice din chefir pot îmbunătăți metabolismul grăsimilor în organism. Acestea contribuie la formarea acizilor biliari. Acești acizi biliari digeră și metabolizează grăsimile. Prin reducerea grăsimilor nesănătoase din organism, riscul de a dezvolta probleme cardiace asociate stilului de viață se scade.

Poate ajuta sănătatea rinichilor

Chefirul poate reduce cantitatea de acid uric și creatinină din organism. Probioticele din chefir pot consuma și degrada deșeuri toxice precum acidul uric și creatinina. Ca rezultat, acest lucru poate fi benefic pentru ameliorarea insuficienței renale.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile consumului de pere. De ce îți pot completa alimentația
Beneficiile consumului de pere. De ce îți pot completa alimentația
Beneficiile consumului de pere. De ce îți pot completa alimentația
Condimente pentru vară. Cum îți pot sprijini sănătatea organismului
Condimente pentru vară. Cum îți pot sprijini sănătatea organismului
Condimente pentru vară. Cum îți pot sprijini sănătatea organismului
De ce este ceaiul verde benefic pentru dinți. Modificările pe care le aduce sănătății orale
De ce este ceaiul verde benefic pentru dinți. Modificările pe care le aduce sănătății orale
De ce este ceaiul verde benefic pentru dinți. Modificările pe care le aduce sănătății orale
Reclamă
PARTENERI
icon