Tipul de brânză pe care este indicat să-l eviți. Cum îți poate afecta sănătatea

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 17 noiembrie 2023, 06:24

Brânza este un aliment des întâlnit datorită varietății sale de arome și texturi, care îi oferă un loc important în multe rețete culinare. Totodată, un anumit sortiment poate avea efecte negative asupra sănătății, în special dacă alegi să-l consumi frecvent. Află tipul de brânză pe care este indicat să-l eviți.

Reclamă

Brânza procesată, denumită și brânză topită, reprezintă o variantă convenabilă și accesibilă pentru persoanele care caută un produs cremos, ușor de adăugat la mese. Majoritatea oamenilor îi apreciază consistența și termenul de valabilitate prelungită. Totuși, mulți specialiști ridică problema riscurilor sale asupra sănătății, în special a celei cardiovasculare.

Tipul de brânză pe care este indicat să-l eviți

Brânza topită poate fi ușor recunoscută datorită texturii netede, proprietăților de topire și aromei ușoare. Se folosește în nenumărate preparate clasice, gustări sau în produse fast-food. Însă, poate avea multe efecte secundare asupra sănătății.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Nivelurile ridicate de colesterol pot fi rezultatul consumului excesiv de brânză topită, conform Yahoo Life. Aceasta conține cantități mari de grăsimi saturate care cresc colesterolul. Nivelurile ridicate de grăsimi și calorii pot provoca o creștere nedorită în greutate, aceasta fiind un alt factor de risc pentru bolile de inimă.

Brânzeturile procesate au un conținut ridicat de sodiu și grăsimi saturate. Ambele pot crește tensiunea arterială și riscul de apariție a accidentelor vascular cerebrale sau a atacurilor de cord.

Reclamă

În plus, sodiul poate reprezenta o problemă serioasă pentru sănătatea inimii atunci când îl consumi în exces. Acesta se folosește ca ingredient de bază pentru a oferi gustul și a sigura conservarea brânzei procesate, acesta fiind tipul de brânză pe care este indicat să-l eviți. Nivelurile ridicate de sodiu pot crește tensiunea arterială, pot afecta echilibrul sistemului cardiovascular și pot favoriza riscul de apariție a hipertensiunii arteriale. Iar tensiunea arterială ridicată constantă poate deveni un potențial precursor al unor probleme cardiovasculare mai severe. Aceasta poate cauza accident vascular cerebral sau atacuri de cord.

De asemenea, dacă vrei să asimilezi grăsimi sănătoase, poți încerca să consumi pește. Acesta are proprietăți cardioprotectoare datorită acizilor grași omega-3, pe care îi conține.

Alternative sănătoase pentru a înlocui brânza topită

Există posibilitatea de a înlocui brânza topită pentru a evita potențialele efecte secundare asupra sănătății. Poți opta pentru multe alternative nutritive și aromate pentru a înlocui tipul de brânză pe care este indicat să-l eviți. Astfel, te poți bucura de gustul tău preferat și îți asiguri o stare de sănătate bună. Poți alege brânzeturi cu un conținut scăzut de grăsimi și opțiuni non-lactate.

Reclamă

Încearcă brânzeturi cu un conținut scăzut de sodiu, cum ar fi brânza feta sau brânza de capră. Opțiunile non-lactate, cum ar fi brânza de migdale sau de soia, pot fi alegeri inspirate. Au în compoziție mai puține grăsimi saturate decât brânza obișnuită și sunt de obicei îmbogățite cu calciu.

Parmezanul ras este o altă opțiune sănătoasă. Are mai puține calorii și un nivel mai scăzut de sodiu decât majoritatea brânzeturilor procesate. Brânza de vaci poate fi o sursă bună de proteine ​​care te poate ajuta să-ți menții inima sănătoasă.

De asemenea, brânza mozzarella poate fi un bun substitut, dacă nu-ți plac aromele puternice, potrivit The Ashcroft Family Table. Aceasta se prepară din lapte de vacă sau de bivoliță.

În general, este indicat să consumi brânzeturi în cantități moderate. Includerea unei game variate de brânzeturi în dietă, alături de alte alimente hrănitoare, poate contribui la menținerea sănătății optime a inimii.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce proprietăți are sarea de mare. Cum îți influențează organismul
Ce proprietăți are sarea de mare. Cum îți influențează organismul
Ce proprietăți are sarea de mare. Cum îți influențează organismul
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ananas. Cum îți poate sprijini sănătatea
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ananas. Cum îți poate sprijini sănătatea
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ananas. Cum îți poate sprijini sănătatea
Băuturi pentru memorie. Cum pot îmbunătăți această funcție a creierului
Băuturi pentru memorie. Cum pot îmbunătăți această funcție a creierului
Băuturi pentru memorie. Cum pot îmbunătăți această funcție a creierului
Reclamă
PARTENERI
icon