Beneficiile cafelei de cicoare. Cu ce poți înlocui cofeina

Publicat: 18 ianuarie 2024, 06:29

Cafeaua de cicoare poate fi folosită ca înlocuitor pentru cafeaua obișnuită. Aceasta nu conține cofeină și are o aromă foarte similară, dar puțin lemnoasă, asemănătoare nucii. Citește despre beneficiile cafelei de cicoare.

Cafeaua de cicoare este o alternativă, pe care o poți pregăti singur acasă și care emană un miros plăcut. Deoarece nu are în compoziție cofeină, o poți consuma mult mai ușor, fără ca aceasta să ridice mari riscuri pentru sănătate.

Beneficiile cafelei de cicoare

Cicoarea este o plantă cu flori, care face parte din familia păpădiei. Aceasta se caracterizează printr-o tulpină dură și păroasă, flori violet deschis și frunze alungite. Rădăcina de cicoare conține în compoziție următorii nutrienți: vitamina B6, folat (vitamina B9), vitamina C, proteine, potasiu, fosfor, magneziu, mangan, grăsimi, fibre și alți carbohidrați.

Cafeaua de cicoare se prepară prin: prăjirea, măcinarea și prepararea rădăcinilor plantei de cicoare în apă fierbinte. Oferă un gust asemănător cafelei și poate fi consumată în siguranță.

Poate reduce inflamația în organism

Inflamația este un răspuns normal al sistemului imunitar. Inflamația cronică contribuie la dezvoltarea unor afecțiuni precum: boli cardiace, diabet de tip 2 și cancer. Beneficiile cafelei de cicoare includ proprietăți antiinflamatoare.

Poate scădea nivelurile de zahăr din sânge

Rădăcina de cicoare conține inulină, un tip de fibre care poate contribui la gestionarea nivelului de zahăr din sânge. Aceasta poate ajuta gestionarea zahărului din sânge deoarece poate schimba metabolismul carbohidraților.

Poate diminua riscul de tromboză

Cafeaua de cicoare are un efect pozitiv asupra vâscozității sângelui integral, a plasmei și asupra deformabilității hemogramei. Astfel, permite sângelui să curgă în microvase pentru a transporta oxigen și dioxid de carbon, conform Very Well Fit.

Această capacitate permite celulelor roșii din sânge să răspundă în mod corespunzător la factorii de stres pentru a circula în mod eficient prin organism atunci când este necesar. În acest mod, beneficiile cafelei de cicoare pot scădea riscul de a dezvolta tromboză, un cheag de sânge potențial dureros, care poate fi periculos pentru sănătate.

Poate îmbunătăți sănătatea digestivă

Rădăcina de cicoare reprezintă o sursă importantă de fibre, care poate îmbunătăți mai multe aspecte ale sănătății digestive. De exemplu, poate susține sănătatea microbiomului intestinal. Aceasta se datorează faptului că rădăcina de cicoare conține fibre de inulină, un tip de prebiotic care sprijină dezvoltarea bacteriilor bune din intestine.

Potențialele reacții adverse ale cafelei de cicoare

Beneficiile cafelei de cicoare sunt numeroase, dar acest preparat poate crește riscul de a dezvolta unele reacții adverse. Cicoarea poate declanșa o reacție alergică în cazul anumitor persoane și poate provoca simptome precum: durere, inflamație și furnicături la nivelul gurii.

Persoanele cu alergie la ambrozie sau polen de mesteacăn ar trebui să evite cicoarea pentru a preveni potențialele efecte secundare negative. În plus, nu se cunoaște ce efecte secundare poate avea asupra femeilor însărcinate sau care alăptează, potrivit Healthline.

De asemenea, dacă te confrunți cu simptome neplăcute după ce bei cafea de cicoare, se recomandă să întrerupi consumul. Dacă simptomele persistă, poți cere sfatul unui medic.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
PARTENERI