Pregătirea pentru colonoscopie: alimente permise și recomandări

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 9 aprilie 2024, 06:24

Colonoscopia este o investigație complexă, iar acuratețea rezultatului depinde în mare măsură de o bună vizualizare a colonului. Pregătirea pentru colonoscopie se realizează în mai multe etape și începe cu câteva zile înaintea procedurii. Află ce dietă ar trebui să urmezi și ce ai de făcut în zilele premergătoare.

Reclamă

Pe cât de neplăcută și dificilă este colonoscopia, pe atât de salvatoare poate fi în prevenirea și depistarea cancerului colorectal. Polipii și alte leziuni precanceroase pot fi descoperiți și îndepărtați înainte de a evolua în cancer de colon sau rect (cancer colorectal). Colonoscopia poate depista, de asemenea, formațiuni maligne în stadii incipiente, când tratamentul este mai eficient și șansele de vindecare sunt mai mari.

În România, cancerul colorectal se situează pe primul loc la numărul de cazuri noi depistate (la ambele sexe) și pe locul al doilea la decesele provocate, arată studiul GLOBCAN din 2022. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Colonoscopia este o procedură endoscopică prin care se poate examina intestinul gros cu ajutorul unui tub subțire și flexibil (colonoscop) prevăzut cu o cameră video. Începând cu vârsta de 45 de ani, orice persoană ar trebui să efectueze o colonoscopie pentru screeningul cancerului colorectal. Dacă rezultatele sunt bune și nu există motive de îngrijorare, investigația trebuie repetată la 10 ani. 

În cazul persoanelor care au un risc crescut de cancer sau un istoric familial în acest sens, investigația se repetă cu o frecvență mai mare, în funcție de recomandările medicului.

Reclamă

Ce presupune pregătirea pentru colonoscopie

Dacă trebuie să faci o colonoscopie ca test de screening sau pentru că ai simptome precum sângerările rectale sau diareea cronică și medicul vrea să investigheze cauza lor, trebuie să știi că pregătirea este o parte foarte importantă a procedurii.

Pentru ca medicul să poată examina cu acuratețe interiorul colonului, este foarte important ca acesta să fie curățat în mod corespunzător. În caz contrar, examinarea nu poate oferi inforrmații corecte și va fi nevoie să o repeți ulterior. 

„O mare parte a leziunilor precanceroase din colon sunt destul de subtile. Pentru a le vedea bine, colonul trebuie să fie curat”, a declarat pentru publicația The New York Times dr. Douglas Rex, gastroenterolog și profesor la Școala de Medicină a Universității Indiana.

Reclamă

Iată ce implică pregătirea pentru colonoscopie, în etape:

Cu trei zile înainte

Cu trei zile înaintea examinării, trebuie să elimini fibrele din alimentație. Acestea trec mai greu prin tractul digestiv, iar eliminarea lor va fi mai dificilă.

Se recomandă excluderea din alimentație a unor alimente precum:

  • pâine integrală sau multicereale;
  • alimente obținute cu făină integrală;
  • cereale integrale;
  • orez brun;
  • nuci;
  • semințe;
  • fructe cu semințe: struguri, rodie, zmeură, căpșuni, mure,  etc.;
  • fructe cu coajă: mere, pere, prone, etc.
  • legume crude. 

În general, sunt permise orice alte alimente, dar este de preferat să urmezi o dietă ușor digerabilă. Aceasta poate include carbohidrați rafinați și proteine slabe. Sunt de evitat alimentele grase, prăjelile și carnea tare.

Alimentele permise înainte de colonoscopie includ:

  • orez alb;
  • pâine albă;
  • paste din făină albă;
  • biscuiți și alte produse din făină albă;
  • carne de pui fără piele;
  • pește;
  • brânză cu un conținut redus de grăsimi;
  • iaurt;
  • legume fierte sau coapte;
  • fructe fără coajă și semințe.

Pentru că este de așteptat ca această investigație să necesite restricții alimentare în ziua anterioară, multe persoane sunt tentate să mănânce mult în perioada premergătoare. Cu toate acestea, excesele nu sunt de dorit. Cu cât mănânci mai mult, cu atât vei avea mai mult de eliminat înaintea investigației și va fi mai neplăcut. 

Cu o zi înainte

Cu 24 de ore înaintea examinării, pregătirea pentru colonoscopie impune o dietă strictă cu lichide clare. Aceasta poate include:

  • supă strecurată;
  • cafea fara lapte;
  • sucuri de fructe fără pulpă;
  • sucuri acidulate sau neacidulate transparente;
  • înghețată fără pulpă de fructe;
  • jeleuri;
  • ceai;
  • apă.

Alcoolul este contraindicat înaintea procedurii. 

În după-amiaza sau în seara premergătoare colonoscopiei, se administrează o soluție purgativă. Momentul exact este stabilit de medicul gastroenterolog care efectuează investigația în funcție de laxativele pe care le recomandă și de ora la care ești programat pentru examinare. 

Există multe formule de laxative, iar medicul le recomandă în funcție de vârsta pacientului și de bolile asociate, unele având contraindicații în anumite afecțiuni. De obicei, se prescriu soluții lichide care se administrează pe cale orală în două doze: una după-amiaza sau seara, iar cealaltă, în dimineața examinării. 

Gustul soluțiilor de pregătire pentru colonoscopie poate fi neplăcut, dar le poți combina cu sucuri aromate (fără pulpă), zeamă de lămâie, ceaiuri sau băuturi pentru sportivi. Pentru a nu simți mirosul și aroma la fel de intense, le poți bea cu paiul sau le poți consuma reci.

În orele următoare administrării, odată ce laxativul începe să acționeze, vei avea episoade diareice frecvente, posibil însoțite de crampe abdominale. De aceea, trebuie să aloci timp suficient pregătirii colonului și să rămâi acasă, pentru a avea acces la o toaletă. 

Pregătirea pentru colonoscopie în dimineața examinării

A doua doză din soluția de curățare a colonului se administrează cu 2-4 ore înaintea examinării, conform indicațiilor medicului tău. După aceasta, consumul de lichide nu mai este permis.

În dimineața colonoscopiei, scaunele tale ar trebui să fie lichide, transparente, de culoare gălbuie și fără reziduuri de materii fecale. Dacă arată diferit, trebuie să informezi medicul cu privire la acest aspect. „Ultimul lucru pe care ți-l poți dori este să depui toate aceste eforturi, să-ți iei o zi liberă și apoi să nu reușești să duci treaba la capăt”, spune dr. Douglas Rex. 

Persoane care suferă de anumite boli cum ar fi constipația cronică și cele care iau anumite medicamente care încetinesc tranzitul intestinal (cum ar fi opioidele) pot avea nevoie de mai mult timp pentru a se pregăti adecvat. În cazul lor, pregătirea pentru colonoscopie poate fi prelungită cu încă o zi.

Deși poate fi neplăcută, pregătirea adecvată pentru această investigație este esențială. Când nu este realizată corect, ea poate influența rezultatele colonoscopiei sau poate fi necesară amânarea pentru o dată ulterioară. De aceea, este foarte important să urmezi întocmai instrucțiunile medicului. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce este un RMN, când este indicat și cum te pregătești pentru el
Ce este un RMN, când este indicat și cum te pregătești pentru el
Ce este un RMN, când este indicat și cum te pregătești pentru el
Tomografia computerizată (CT): ce este, când este indicată și cum te pregătești pentru ea
Tomografia computerizată (CT): ce este, când este indicată și cum te pregătești pentru ea
Tomografia computerizată (CT): ce este, când este indicată și cum te pregătești pentru ea
Mănânci haotic sau ții diete? Iată cum îți afectează alimentația dezordonată sănătatea
Mănânci haotic sau ții diete? Iată cum îți afectează alimentația dezordonată sănătatea
Mănânci haotic sau ții diete? Iată cum îți afectează alimentația dezordonată sănătatea
Reclamă
PARTENERI
icon