Analiza beta hCG, test de sarcină din sânge: când se face și cum se interpretează rezultatul

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 12 mai 2023, 06:52

Prin analiza beta hCG se poate măsura în sânge nivelul unui hormon secretat de organism numai pe durata sarcinii. Acest test de sarcină din sânge oferă rezultate mai concludente decât testele rapide din urină pe care le găsim în farmacii. Iată în ce situații se recomandă analiza beta hCG și cum se interpretează valorile obținute.

Reclamă

Analiza beta hCG este numită în diferite moduri: test de sânge beta hCG, test de sarcină cantitativ din sânge, test de sânge hCG cantitativ sau test beta hCG cantitativ repetată. Toate aceste denumiri se referă la determinarea cantității unui hormon specific de sarcină din sânge pentru a confirma prezența sau absența unei sarcini. 

Există diferențe importante între analiza beta hCG din sânge și testele rapide de sarcină pe care le găsești în farmacie. Acestea din urmă depistează prezența aceluiași hormon, dar în urină, iar rezultatul lor poate fi influențat de mai mulți factori, precum deshidratarea sau momentul din zi în care alegi să te testezi. Analiza beta hCG îți poate oferi rezultate concludente chiar și atunci când nivelul hCG este scăzut. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este hCG sau gonadotropina corionică umană

Gonadotropina corionică umană, prescurtată hCG, este un hormon secretat de placentă atunci când aceasta începe să se formeze în interiorul uterului. Placenta este un organ musculos și spongios care are rolul de a asigura nutrienți și oxigen embrionului, făcând posibilă, deci, nutriția și respirația. Placenta se elimină la naștere. 

Hormonul hCG poate fi detectat în sânge la 11 zile de la fecundarea ovulului, potrivit medicilor American Pregnancy Association, iar în urină, la 12-14 zile de la fertilizare. El este compus din două subunități: alfa (a) și beta (b). Prima subunitate seamănă cu alți hormoni din organism (FSH, LH și TSH), în timp ce subunitatea beta este unică. De aceea, analiza de sânge pentru confirmarea unei sarcini urmărește evaluarea cantitativă a acestei subunități și este denumită ca atare, beta hCG.

Reclamă

În ce situații se recomandă analiza beta hCG

Analiza beta hCG este cunoscută ca metodă de testare pentru confirmarea sau infirmarea unei sarcini, însă ea are și alte utilizări în sarcină:

  • Poate determina vârsta aproximativă a fătului;
  • Poate ajuta la depistarea unor probleme ale sarcinii, precum sarcina extrauterină sau ectopică;
  • Poate identifica un avort spontan.

Analiza beta hCG este recomandată uneori femeilor care urmează să efectueze diferite proceduri medicale ce implică riscuri pentru făt, precum radiografiile. Atunci când femeia nu are certitudinea că nu este însărcinată, medicul îi poate solicita efectuarea acestui test de sânge.

Reclamă

Analiza beta hCG este utilă nu doar în sarcină, ci și în afara ei. Beta hCG este considerat un marker de sarcină, dar și un marker tumoral, pentru că hormonul este secretat de unele tumori. Determinarea cantitativă a acestui hormon poate fi utilizată ca metodă de evaluare a stadiului și prognosticului unor cancere sau a răspunsului la tratamente. 

Tipurile de cancere care duc la o creștere anormală a nivelului beta hCG sunt:  

  • cancerul uterin sau coriocarcinomul;
  • cancerul pulmonar;
  • cancer ul de sân;
  • cancerul ovarian. 

Hormonul beta hCG poate fi prezent și în organismul bărbaților uneori. Testarea lui este recomandată atunci când există o suspiciune de cancer testicular. 

Când se face analiza beta hCG ca să fie concludentă

Hormonul sarcinii hCG poate fi detectat în circulația sangvină începând cu ziua a 11-a de la fecundarea ovulului, mai devreme decât îl pot identifica testele de urină, potrivit medicilor. American Pregnancy Association. Așadar, analiza poate fi recomandată chiar din acest moment, însă ea trebuie repetată pentru a ne asigura că rezultatul este concludent. 

Analiza beta hCG din sânge poate avea rezultate fals pozitive sau fals negative. Valorile hCG pot fi influențate de tratamente care conțin acest hormon, cum sunt cele administrate în timpul procedurilor de fertilizare in vitro. În astfel de cazuri, rezultatul analizei poate fi fals pozitiv. Un rezultat fals negativ poți primi în situația în care ai efectuat testul mai devreme decât este recomandat. 

În ce situații se face analiza beta hCG repetată

Există două tipuri de analiză beta hCG: calitativă și cantitativă. Prima dintre ele doar confirmă sau infirmă prezența hormonului hCG în sânge, în vreme ce a doua poate determina și cantitatea/concentrația lui. În general, este preferată analiza cantitativă beta hCG, fiindcă oferă informații importante cu privire la evoluția sarcinii. 

Un singur test beta hCG nu este relevant pentru a confirma o sarcină. Nu atât cantitatea beta hCG este importantă, cât evoluția nivelului său în timp. Pe parcursul primului trimestru de sarcină, hormonul hCG crește într-un ritm accelerat. La început, el se dublează la fiecare 72 de ore până în săptămânile 8-11 de sarcină. Pe măsură ce embrionul se dezvoltă și nivelul hCG crește în organism, durata de timp în care se dublează ajunge la 96 de ore. După 8-11 săptămâni de sarcină, hCG înregistrează o scădere și rămâne constant apoi până la finalul sarcinii. 

Acest ritm de creștere a beta hCG în primul trimestru de sarcină oferă informații valoroase despre evoluția implantării și dezvoltarea sarcinii în stadiul incipient. De aceea, se recomandă repetarea analizei la 2-3 zile distanță, pentru a observa dacă există o dublare a cantității de beta hCG.

Măsurarea beta hCG seriată, repetată la un interval de câteva zile este o metodă de a urmări corect evoluția unei sarcini incipiente. Ulterior, informațiile vor fi completate, iar apoi înlocuite cu cele primite în urma ecografiilor de sarcină. Prima ecografie se poate realiza începând cu săptămâna 8 de sarcină.

Cum se interpretează rezultatele beta hCG

O valoare hCG mai scăzută de 5 mUI/ml (unități mili internaționale pe mililitru) este considerată negativă pentru o sarcină, indicând lipsa unei sarcini. Orice valoare mai mare de 25 mUI/ml este considerată pozitivă. Orice valoare situată între 6 și 24 mUI/ml se situează într-o zonă „gri” și necesită o testare ulterioară pentru a vedea dacă nivelul hCG crește și se confirmă sarcina. 

Valorile beta hCG în funcție de săptămânile de sarcină (calculate de la data ultimei menstruații)*

  • 3 săptămâni 5-50 mUI/ml
  • 4 săptămâni 5-426 mUI/ml
  • 5 săptămâni 18-7.340 mUI/ml
  • 6 săptămâni 1.080-56.500 mUI/ml
  • 7-8 săptămâni 7.650-229.000 mUI/ml
  • 9-12 săptămâni 25.700-288.000 mUI/ml
  • 13-16 săptămâni 13.300-254.000 mUI/ml
  • 17-24 săptămâni 4.060-165.400 mUI/ml
  • 25-40 săptămâni 3.640-117.00 mUI/ml

*Sursa: American Pregnancy Association

Aceste valori ale beta hCG sunt doar orientative. Nivelul acestui hormon poate crește diferit de la o femeie la alta. 

Beta hCG în scădere

Când o sarcină este bine implantată, valoarea inițială a beta hCG are un ritm bun de creștere. Sunt și situații în care acest ritm nu este conform așteptărilor. Un beta hCG în scădere nu este un semn bun. El poate semnala un eșec de implatare sau ceea ce poartă numele de sarcină biochimică. Un nivel inițial de 100 mUI/ml care scade la 60 mUI/ml, de exemplu, poate semnala că embrionul și-a încetat dezvoltarea și placenta nu mai produce hormoni pentru a-i susține dezvoltarea.

Certitudinea scăderii trebuie confirmată prin două analize beta hCG efectuate consecutiv, la un interval de 2-3 zile. În cazuri excepționale, poate exista o scădere inițială a hormonului sarcinii, pentru ca apoi să înregistreze o creștere și sarcina să evolueze normal. 

Creșterea lentă

În situația în care analiza beta hCG arată creștere de la o determinare la alta, dar nu se dublează, conform așteptărilor, pot exista trei explicații: 

  • o sarcină oprită în evoluție a cărei eliminare se va produce curând;
  • o sarcină extrauterină oprită în evoluție. În sarcina extrauterină sau ectopică, ovulul fertilizat se implantează în alte locuri decât uterul – de obicei, în una dintre trompele uterine;
  • o sarcină multiplă inițial (cu mai multi embrioni) care se reduce spontan la un sigur embrion, ceilalți oprindu-se din evoluție. În sarcinile multiple, nivelul inițial al beta hCG este mai mare.

Evoluția beta hCG în sarcina extrauterină

O sarcină extrauterină oprită în evoluție poate fi semnalată de creșterea lentă a hormonului sarcinii. Cu toate acestea, există situații în care sarcina implantată în afara uterului continuă să se dezvolte normal și valoarea beta hCG continuă și ea să se dubleze la fiecare 2-3 zile. O astfel de sarcină va necesita supraveghere și tratament chirurgical. 

De aceea, analiza beta hCG singură nu este considerată suficientă pentru a confirma o sarcină. Ea trebuie completată cu un diagnostic clinic, printr-o ecografie transvaginală care confirmă prezența sacului gestațional în uter și exclude astfel eventualele localizări extrauterine. Cu ajutorul ecografiei se constată și activitatea cardiacă a embrionului pentru a exclude o sarcină oprită în evoluție. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Pastila de a doua zi: cum se administrează și ce riscuri are
Pastila de a doua zi: cum se administrează și ce riscuri are
Pastila de a doua zi: cum se administrează și ce riscuri are
articol cu video
Modificările colesterolului în sarcină. Cum influențează dieta dezvoltarea fătului
Modificările colesterolului în sarcină. Cum influențează dieta dezvoltarea fătului
Modificările colesterolului în sarcină. Cum influențează dieta dezvoltarea fătului
articol cu video
5 alimente de evitat în sarcină. Cum poți alege o dietă corespunzătoare
5 alimente de evitat în sarcină. Cum poți alege o dietă corespunzătoare
5 alimente de evitat în sarcină. Cum poți alege o dietă corespunzătoare
Reclamă
PARTENERI
icon