Totul despre fertilizarea in vitro: ce este și care sunt riscurile

Ruxandra Vasilescu
Ruxandra Vasilescu
Publicat: 16 aprilie 2023, 06:24

Carmen Ianiotescu, medic ginecolog cu specializare în reproducere umană asistată, a mărturisit totul despre fertilizarea in vitro. Specialistul a vorbit despre pașii pe care trebuie să-i urmeze o femeie dacă apelează la această procedură, în episodul 9 din sezonul 4 MediCOOL.

Reclamă

Infertilitatea este o problemă cu care foarte multe femei se confruntă în prezent. Există cupluri care întâmpină această dificultate atunci când decid că vor un copil. Astfel, acestea încep să caute soluții și să meargă la medic la apariția primelor semne ale afecțiunii.

Din dorința de a deveni mame, femeile aleg să încerce marea majoritate a tehnicilor de fertilizare. Deși sunt informate de rata de succes pe care o au procedurile, acestea nu renunță atât de ușor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Un rol important în realizarea acestor metode îl joacă tehnologia de ultimă generație din cabinetul ginecologului.

Pentru că medicina a avansat și s-a adaptat noilor vremuri, pacientele au apelat la tot felul de proceduri prin care pot rămâne însărcinate. Fertilizarea in vitro se numără printre ele, fiind una dintre cele mai cunoscute tehnici prin care se tratează infertilitatea.

Reclamă

Totul despre fertilizarea in vitro

În episodul 9 din sezonul 4 MediCOOL, Carmen Ianiotescu a spus totul despre fertilizarea in vitro. Medicul ginecolog cu supra-specializare în reproducerea umană asistată a dezvăluit toți pașii pe care trebuie să-i facă o femeie în cazul procedurii.

Odată ce a fost stabilit diagnosticul se face recomandare de fertilizare in vitro. Astfel, pacienta se pregătește de tratamentul injectabil pentru stimulare ovariană, care se face la domiciliu. Injecțiile se auto-administrează în doze prestabilite și seringi preumplute, fiind făcute sub burtă.

Se pune accent pe calitate și cantitate când vine vorba de procedura ce tratează infertilitatea. Specialiștii susțin că este nevoie de un număr mai bun de ovocide pentru a avea un număr mai bun de embrioni, însă și calitatea lor este importantă.

Reclamă

Pentru a scoate ovocite de o calitate superioară, pacientele sunt nevoite să aibă grijă ce tratament de stimulare administrează.

Tratamentul de stimulare ovariană este recomandat între 8 și 10 zile, iar mai apoi urmează recoltarea ovocitelor care se face prin anestezie generală și durează între 10 – 15 minute. Următorul pas se rezumă pe predarea tuburilor cu ovocite embriologului ce le va fertiliza.

Embriotransferul se referă la introducerea cateterului cu embrion prin col ca mai apoi să ajungă în uter. În 10 zile de la această procedură, pacienta afla dacă este însărcinată sau nu prin efectuarea testului de sarcină din sânge.

Rata de succes a acestei tehnici este de 45% – 50%, însă cuplurile cu diferite probleme sau o vârstă înaintată au o rată de succes mai mică (25% – 30%).  Rata este mult mai mare (60%) în cazul fertilizării in vitro cu ovocite donate.

Ai aici toate edițiile sezonului 4 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
Ce este rezerva ovariană și cum se poate evalua
Ce este rezerva ovariană și cum se poate evalua
Ce este rezerva ovariană și cum se poate evalua
articol cu video
Cum este afectată fertilitatea de înaintarea în vârstă. Ce spun specialiștii
Cum este afectată fertilitatea de înaintarea în vârstă. Ce spun specialiștii
Cum este afectată fertilitatea de înaintarea în vârstă. Ce spun specialiștii
Reclamă
PARTENERI
icon