Antena

Totul despre fertilizarea in vitro: ce este și care sunt riscurile

Ruxandra Vasilescu
Ruxandra Vasilescu
Publicat: 16 aprilie 2023, 06:24

Carmen Ianiotescu, medic ginecolog cu specializare în reproducere umană asistată, a mărturisit totul despre fertilizarea in vitro. Specialistul a vorbit despre pașii pe care trebuie să-i urmeze o femeie dacă apelează la această procedură, în episodul 9 din sezonul 4 MediCOOL.

Reclamă

Infertilitatea este o problemă cu care foarte multe femei se confruntă în prezent. Există cupluri care întâmpină această dificultate atunci când decid că vor un copil. Astfel, acestea încep să caute soluții și să meargă la medic la apariția primelor semne ale afecțiunii.

Din dorința de a deveni mame, femeile aleg să încerce marea majoritate a tehnicilor de fertilizare. Deși sunt informate de rata de succes pe care o au procedurile, acestea nu renunță atât de ușor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Un rol important în realizarea acestor metode îl joacă tehnologia de ultimă generație din cabinetul ginecologului.

Pentru că medicina a avansat și s-a adaptat noilor vremuri, pacientele au apelat la tot felul de proceduri prin care pot rămâne însărcinate. Fertilizarea in vitro se numără printre ele, fiind una dintre cele mai cunoscute tehnici prin care se tratează infertilitatea.

Reclamă

Totul despre fertilizarea in vitro

În episodul 9 din sezonul 4 MediCOOL, Carmen Ianiotescu a spus totul despre fertilizarea in vitro. Medicul ginecolog cu supra-specializare în reproducerea umană asistată a dezvăluit toți pașii pe care trebuie să-i facă o femeie în cazul procedurii.

Odată ce a fost stabilit diagnosticul se face recomandare de fertilizare in vitro. Astfel, pacienta se pregătește de tratamentul injectabil pentru stimulare ovariană, care se face la domiciliu. Injecțiile se auto-administrează în doze prestabilite și seringi preumplute, fiind făcute sub burtă.

Se pune accent pe calitate și cantitate când vine vorba de procedura ce tratează infertilitatea. Specialiștii susțin că este nevoie de un număr mai bun de ovocide pentru a avea un număr mai bun de embrioni, însă și calitatea lor este importantă.

Reclamă

Pentru a scoate ovocite de o calitate superioară, pacientele sunt nevoite să aibă grijă ce tratament de stimulare administrează.

Tratamentul de stimulare ovariană este recomandat între 8 și 10 zile, iar mai apoi urmează recoltarea ovocitelor care se face prin anestezie generală și durează între 10 – 15 minute. Următorul pas se rezumă pe predarea tuburilor cu ovocite embriologului ce le va fertiliza.

Embriotransferul se referă la introducerea cateterului cu embrion prin col ca mai apoi să ajungă în uter. În 10 zile de la această procedură, pacienta afla dacă este însărcinată sau nu prin efectuarea testului de sarcină din sânge.

Rata de succes a acestei tehnici este de 45% – 50%, însă cuplurile cu diferite probleme sau o vârstă înaintată au o rată de succes mai mică (25% – 30%).  Rata este mult mai mare (60%) în cazul fertilizării in vitro cu ovocite donate.

Ai aici toate edițiile sezonului 4 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Boala Hashimoto și sarcina. Ce provocări pot întâlni gravidele cu tiroidită autoimună
Boala Hashimoto și sarcina. Ce provocări pot întâlni gravidele cu tiroidită autoimună
Boala Hashimoto și sarcina. Ce provocări pot întâlni gravidele cu tiroidită autoimună
Congelarea ovocitelor, soluția optimă pentru femeile care vor să fie mame mai târziu
Congelarea ovocitelor, soluția optimă pentru femeile care vor să fie mame mai târziu
Congelarea ovocitelor, soluția optimă pentru femeile care vor să fie mame mai târziu
articol cu video
Care sunt șansele să rămâi însărcinată la menopauză. Ce se întâmplă atunci când simptomele apar prea devreme
Care sunt șansele să rămâi însărcinată la menopauză. Ce se întâmplă atunci când simptomele apar prea devreme
Care sunt șansele să rămâi însărcinată la menopauză. Ce se întâmplă atunci când simptomele apar prea devreme
Reclamă
PARTENERI
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Rețete Fel De Fel
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Pentru gustări simple și delicioase din zilele călduroase de vară îți propun o rețetă de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry. Este rețeta unui aperitiv sau o gustare caldă, proaspătă și savuroasă, cu arome mediteraneene, texturi contrastante și o prezentare elegantă. Aceste frigărui combină simplitatea legumelor proaspete cu savoarea brânzei topite. Toate sunt învelite într-un format ușor de servit și spectaculos vizual. Feliile subțiri de dovlecel sunt rulate în jurul cuburilor de brânză. Poți folosi halloumi, feta sau mozzarella. Toate acestea oferă o textură moale, dar elastică, cu margini ușor rumenite. Roșiile cherry aduc explozia de prospețime, dulceață și aciditate care echilibrează totul. Preparatul poate fi servit cald sau rece și este ideal ca aperitiv, pe un platou de vară. Merge bine și ca garnitură lângă carne sau chiar ca element central într-o masă vegetariană. Tot din dovlecel mai poți prepara și rețeta de rulouri cu prosciutto crudo. Este la fel de simplă și delicioasă, dar cu altă consistență și textură. Descrierea rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry Aceste frigărui sunt o adevărată declarație de vară. Pe fiecare bețișor, se întâlnesc aromele grădinii și gusturile unei vacanțe în sudul Italiei sau în Grecia. Acolo legumele coapte și brânzeturile locale se transformă în mici festinuri simple, dar spectaculoase. Feliile de dovlecel, fine și translucide, îmbracă brânza ca o panglică verde crud. Prin coacere, capătă o textură moale, ușor elastică, cu marginile ușor rumenite, iar aroma lor vegetală devine mai intensă, ușor dulceagă, cu accente de nuci crude. În interior, brânza începe să se topească lent, devine cremoasă, caldă și sărată, oferind un contrast seducător cu finețea legumelor. Dacă alegi o brânză cu personalitate (cum e halloumi sau cașcaval afumat), adaugi o notă ușor picantă sau afumată, ce ridică întregul ansamblu. Iar roșiile cherry – coapte ușor sau doar încălzite – pocnesc între dinți cu sucul lor dulce și acrișor, aducând acea explozie de prospețime care trezește toate celelalte gusturi. Ele sunt punctele de echilibru care leagă brânza și dovlecelul într-o armonie perfectă. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry.
icon