Antena

În cât timp rămâi însărcinată: cât durează și când ar trebui să te îngrijorezi

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 20 martie 2023, 07:26

Unele femei pot rămâne însărcinate rapid, pe când altele au nevoie de mult timp pentru a concepe un copil. Este greu de estimat în cât timp rămâi însărcinată, fiindcă există multe variabile, care țin de ambii parteneri ai cuplului. Iată care sunt acestea și după cât timp de încercări recomandă medicii să investigați în cuplu o posibilă problemă de fertilitate.

Reclamă

Venirea pe lume a unui copil face este momentul la care multe cupluri visează cu speranța că le va întregi familia și fericirea. Dacă tu și partenerul tău v-ați hotărât să faceți acest pas și sunteți pregătiți să deveniți părinți, cu siguranță că te întrebi de cât timp e nevoie ca să rămâi însărcinată.

Este perfect normal să fii nerăbdătoare și să speri că sarcina va apărea foarte repede, însă ar putea fi nevoie să te înarmezi cu răbdare. Din păcate, este imposibil de estimat în cât timp rămâi însărcinată, spun medicii NHS, Serviciul Naţional de Sănătate britanic. Perioada de concepție variază de la o femeie la alta și de la un cuplu la altul. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În cât timp rămâi însărcinată: ce spun statisticile

Multe cupluri, mai ales cele tinere și fără probleme de sănătate, au convingerea că vor reuși să conceapă într-un timp foarte scurt din momentul în care și-au propus acest lucru. În realitate, chiar dacă ai sub 35 de ani și o stare bună de sănătate, poate dura chiar și un an până vei rămâne însărcinată. La fel de bine, ai putea avea norocul să reușești din prima încercare.

Statistic, situația arată astfel: 

Reclamă
  • Puțin peste o treime din cuplurile fără probleme de sănătate reușesc să conceapă un copil chiar din prima lună de încercări, potrivit unui studiu german;
  • 80% dintre cuplurile care au raporturi sexuale planificate concep după cel mult 6 luni de încercări, arată același studiu;
  • 8% dintre cupluri nu reușesc să conceapă un copil după 12 luni de încercări.

Ce influențează șansele de concepție

Perioada de care ai nevoie pentru a concepe un copil este influențată de foarte multe variabile:

  • vârsta;
  • starea generală de sănătate;
  • sănătatea aparatului reproductiv;
  • frecvența raporturilor sexuale.

Fiecare femeie se naște cu un număr finit de ovule, ceea ce înseamnă că organismul nu mai poate produce altele. Pe măsură ce înaintează în vârstă, rezerva ovariană se reduce tot mai mult. Totodată, scade și calitatea ovulelor, ceea ce face ca șansele de concepție să fie tot mai mici. 

Perioada cea mai fertilă a unei femei se situează în decada 20-30 de ani. După această vârstă, fertilitatea se reduce ușor, iar după 35 de ani, scăderea este accelerată. Înaintarea în vârstă afectează și fertilitatea bărbaților, dar într-o măsură mai mică decât pe cea a femeilor.

Reclamă

Ce boli scad șansele de concepție

Starea generală de sănătate este un alt factor important care îți influențează șansele de reușită. Un număr foarte mare de boli care nu sunt legate de aparatul reproducător feminin afectează fertilitatea: de la probleme tiroidiene care dereglează ciclul menstrual (hipertiroidismul și hipotiroidismul), boala celiacă, diabetul care nu este ținut sub control și până la boli autoimune precum lupusul.

Surplusul ponderal poate și el să prelungească așteptarea sarcinii. Un hormon produs de țesutul gras numit leptină care dereglează hormonii sexuali feminini (dar și pe cei masculini), ciclurile menstruale și ovulația. Excesul de kilograme afectează, de asemenea, calitatea ovocitelor și a endometrului. 

Probleme ginecologice care afectează fertilitatea

De sănătatea aparatului reproducător al femeii depinde într-o mare măsură șansa de a concepe un copil. O serie de afecțiuni ginecologice afectează fertilitatea, dar vestea bună este că, în cele mai multe cazuri, acestea pot fi rezolvate cu un tratament adecvat. 

Cele mai frecvente afecțiuni asociate cu probleme de reproducere sunt endometrioza, sindromul ovarelor polichistice, afectarea trompelor uterine și a uterului.

  • Endometrioza afectează între 10% și 15% dintre femeile de vârstă reproductivă și se caracterizează prin prezența de țesut uterin anormal (țesut endometrial) în afara uterului – la nivelul ovarelor, al trompelor uterine și chiar la nivelul vezicii urinare sau intestinelor.
  • Sindromul ovarelor polichistice afectează între 5% și 10% dintre femeile fertile și se manifestă prin prezența unor chisturi multiple pe ovare. Afecțiunea provoacă menstre neregulate sau absența lor, ovulație neregulată sau cicluri anovulatorii (fără ovulație) și alte probleme de sănătate, precum hipertensiunea arterială, creșterea nivelului de insulină din sânge și creșterea în greutate.
  • Problemele trompelor uterine sunt alte cauze frecvente de infertilitate feminină. Ele pot fi cauzate de infecții, în special cu Chlamydia, de endometrioză sau de fibroame uterine mari.
  • Uterul poate fi afectat de polipi, fibroame sau de infecții ale endometrului (mucoasa care căptușește uterul). 

Cu ce frecvență ar trebui să aveți raporturi sexuale

Specialiștii NHS recomandă cuplurilor care doresc să conceapă un copil să aibă contacte sexuale la fiecare 2-3 zile pe parcursul unei luni, însă momentul din lună cu cele mai mari șanse de reușită este ziua ovulației. Iată care este probabilitatea de a concepe un copil în funcție de ziua contactului sexual:

  • în ziua ovulației: probabilitate de 33%;
  • în ziua premergătoare ovulației: probabilitate de 31%;
  • cu 2 zile înainte de ovulație: probabilitate de 27%;
  • cu 4 zile înainte de ovulație: probabilitate de 16%. 

Folosirea testelor de ovulație este recomandată pentru a afla momentul exact al acesteia, cu rezerva că monitorizarea ovulației poate fi stresantă pentru cuplu. Din păcate, orice stres scade șansele de concepție. 

Când trebuie să mergi la medic pentru investigații

Organizația Mondială a Sănătății definește infertilitatea ca eșecul în obținerea unei sarcini după o perioadă de cel puțin 12 luni de contacte sexuale neregulate și neprotejate. 

Specialiștii ginecologi vin însă cu câteva precizări. Dacă ai peste 35 de ani, ar trebui să îți evaluezi fertilitatea după 6 luni de încercări nereușite. După această vârstă, șansele de a concepe scad într-un ritm accelerat. Orice lună în plus de așteptare reduce probabilitatea conceperii pe cale naturală. Dacă ai 40 de ani sau mai mult, medicii recomandă să mergi la o evaluare chiar din momentul în care te-ai hotărât să faci acest pas. 

Poți crește șansele de a rămâne însărcinată prin câteva metode care țin de stilul de viață:

  • Renunță la fumat. Acest viciu afectează calitatea celulelor reproducătoare și scade șansele de implantare ale ovulului fecundat;
  • Ține-ți greutatea sub control. Surplusul ponderal dereglează ciclul menstrual și poate duce la cicluri anovulatorii;
  • Mănâncă sănătos. Grăsimile trans și zahărul din carbohidrați produc tulburări ovulatorii și afectează fertilitatea, au observat cercetătorii Universității Harvard în urma unui studiu la care au participat peste 17.500 de femei. Pentru a-ți crește șansele de a concepe un copil, optează pentru o alimentație bogată în legume și fructe proaspete. Consumă proteine de bună calitate și cereale integrale care asigură un aport optim de nutrienți. 
  • Gestionează stresul. Hormonul cortizol secretat de organism în perioadele cu stres intens afectează calitatea ovocitelor, susține un studiu publicat în Jurnalul de Științe Biomedicale.

Schimbări legate de stilul de viață trebuie să adopte ambii parteneri ai cuplului. Infertilitatea este adeseori considerată o problemă feminină, însă bărbații și femeile sunt în egală măsură afectați de ea. În aproximativ o treime din situații, cauza este feminină. O altă treime este determinată de probleme masculine, iar în restul situațiilor, cauza este mixtă. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
articol cu video
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
articol cu video
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Reclamă
PARTENERI
icon