Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 29 aprilie 2024, 09:16

Sănătatea dinților poate fi în mare măsură influențată de dieta pe care o urmezi. Este important să consumi alimente care sprijină dantura și să le eviți pe cele care o pot deteriora. Citește despre alimente pentru sănătatea dinților.

Reclamă

De cele mai multe ori, îngrijirea dentară se asociază doar cu o bună igienă orală și cu vizite regulate la dentist pentru controale și curățarea dinților. În general, se învață de la o vârstă mică despre obiceiurile benefice pentru depistarea precoce a celor mai răspândite boli dentare, precum cariile.

Alimente pentru sănătatea dinților

Îngrijirea dentară include mult mai mult decât spălatul pe dinți și mersul la dentist. Menținerea sănătății bucale necesită o alimentație echilibrată pentru a asimila substanțele nutritive de care organismul are nevoie pentru a funcționa.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Bacteriile din cavitatea bucală se hrănesc cu produse bogate în amidon sau zahăr, care pot provoca carii dentare și afecțiuni gingivale. Pentru a susține sănătatea orală poți alege să incluzi în dietă, alimente care le pot sprijini sănătatea smalțului dacă le consumi în mod regulat.

Este important să te concentrezi pe consumul unei varietăți de preparate bogate în nutrienți, din toate categoriile pentru a-ți menține dinții și gingiile sănătoase.

Reclamă

Verdețuri

Verdețurile au un conținut redus în calorii și oferă concentrații ridicate de vitamine și minerale, care pot sprijini producerea de salivă și pot ajuta la menținerea igienei orale și a sănătății smalțului, conform Healthwire. În plus, calciul, vitamina B9 (acidul folic) și complexul de vitamine B se găsesc în concentrații ridicate în compoziția acestora.

Morcovi

Morcovii sunt alimente pentru sănătatea dinților care pot lupta împotriva cariilor, datorită faptul că au un profil nutrițional bogat în substanțe nutritive. Morcovii prezintă concentrații ridicate de vitamina C, calciu si cheratină, nutrienți cu efecte benefice asupra sănătății dinților. Mai mult, substanțele vegetale din morcovi combinate cu saliva, pot contribui la îndepărtarea microorganismelor care cauzează pete pe dinți și a particulelor de alimente.

Suc de merișoare

Sucul de merișoare poate îmbunătăți sănătatea dinților, potrivit Times of India. Acesta poate sprijini sistemul digestiv, poate susține funcționarea inimii, poate întări imunitatea și poate preveni infecțiile datorită proprietăților sale antibacteriene.

Reclamă

Brânză

Brânza este printre cele mai bune alimente pentru sănătatea dinților. Aceasta se caracterizează printr-un conținut redus de zahăr și concentrații ridicate de calciu. Brânza conține cazeină, o proteină care poate fi foarte eficientă pentru întărirea smalțului dinților. Aceasta asigură mult calciu, un mineral benefic pentru sănătatea oaselor.

Brânza asigură concentrații ridicate de fosfat, care ajută la menținerea smalțului dinților deoarece poate echilibra nivelul pH-ului din gură. În același timp, acest aliment poate crește producția de salivă, ceea ce poate susține îndepărtarea microorganismelor din gură.

Pește gras

Pești grași sunt alimente pentru sănătatea dinților. Carnea de pește gras oferă cantități ridicate în fosfor, un mineral esențial pentru protecția smalțului dentar. În general, are o compoziție bogată în acizi grași omega-3 și vitamina D, care sprijină absorbția calciului. Astfel, poate proteja și întări dinții.

Un tip de pește gras foarte hrănitor este somonul. Somonul asigură o sursă bună de grăsimi polinesaturate, inclusiv acizi grași omega-3.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile untului de cocos. Cum îți poate sprijini dieta
Beneficiile untului de cocos. Cum îți poate sprijini dieta
Beneficiile untului de cocos. Cum îți poate sprijini dieta
Băuturi pentru sănătatea ochilor. Cum îți pot îmbunătăți vederea
Băuturi pentru sănătatea ochilor. Cum îți pot îmbunătăți vederea
Băuturi pentru sănătatea ochilor. Cum îți pot îmbunătăți vederea
Fructe bogate în vitamina K. Cum îți pot completa dieta
Fructe bogate în vitamina K. Cum îți pot completa dieta
Fructe bogate în vitamina K. Cum îți pot completa dieta
Reclamă
PARTENERI
icon