Antena

Probleme de sănătate pe care le poate cauza vremea de toamnă. Ce poți face pentru a le preveni și a le combate

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 6 septembrie 2024, 07:38

Toamna, schimbările de vreme pot crește riscul de a te confrunta cu o serie de afecțiuni și boli. Variațiile de temperatură și reducerea expunerii la lumina soarelui pot afecta rezistența organismului. Citește despre probleme de sănătate pe care le poate cauza vremea de toamnă.

Reclamă

Modificările vremii pot provoca diferite răspunsuri ale sistemului imunitar, care pot varia în funcție de caracteristicile organismului fiecărei persoane. Informarea asupra acestor probleme de sănătate te poate ajuta să le previi și să le gestionezi într-un mod mai eficient.

Probleme de sănătate pe care le poate cauza vremea de toamnă

Poți reduce șansele de a te confrunta cu probleme de sănătate toamna dacă adopți câteva măsuri de prevenție. Printre acestea se pot regăsi: menținerea activității fizice constante, organizarea unei diete echilibrate, susținerea unui nivel optim de hidratare și evitarea alergenilor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De asemenea, poți lua în considerare potențialele afecțiuni și boli pe care le poți dezvolta pe durata toamnei. Astfel, îți poți adapta măsurile de prevenție și metodele de combatere a simptomelor.

Alergii sezoniere

Tranziția de la vară la toamnă poate duce la o creștere a numărului de particule de polen de ambrozie și sporilor de mucegai. Aceasta poate declanșa alergii. Poți combate alergiile dacă eviți activitățile în aer liber în perioadele în care concentrațiile de polen din aer ajung la valori ridicate. Poți ține ferestrele închise dacă folosești purificatoare de aer și consumi antihistaminice, la indicația medicului.

Reclamă

Piele uscată

Vremea rece poate determina uscarea și crăparea pielii, potrivit NDTV. Poți combate aceste simptome dacă folosești creme hidratante, eviți dușurile fierbinți, utilizezi un umidificator și ai grijă să menții un nivel optim de hidratare a organismului.

Gripă și răceli

Printre aceste probleme de sănătate pe care le poate cauza vremea de toamnă se pot include transmiterea virusurilor și a bacteriilor. Schimbările vremii pot slăbi imunitatea, ceea ce poate crește riscul de gripă și răceli. Poți combate aceste boli dacă adopți o bună igienă, te speli frecvent mâinile, eviți contactul apropiat cu persoanele bolnave și te vaccinezi împotriva gripei sezoniere.

De asemenea, dacă te îmbolnăvești de răceală sau gripă, poți încerca să consumi supă de pui sau ceaiuri, cum ar fi ceaiul de ghimbir sau ceaiul de echinacea.

Reclamă

Dureri articulare

Modificările presiunii barometrice și ale temperaturii pot înrăutăți durerile articulare, mai ales în cazul persoanelor care suferă de artrită. Poți preveni și combate durerile articulare dacă menții o activitate fizică regulată, practici exerciții fizice cu impact redus și iei medicamentele sau suplimentele prescrise de medic.

Anxietate sezonieră

Orice persoană poate fi afectată de această schimbare sezonieră. Toamna aduce o serie de tranziții care îți pot lăsa senzația că lucrurile scapă de sub control. Aceasta îți poate afecta modul în care îți funcționează sistemul neurologic și poate declanșa anxietate, conform Healthline.

Depresie sezonieră

Pe măsură ce zilele se scurtează și lumina soarelui se reduce, unele persoane pot dezvolta tulburări afective sezoniere (SAD) sau modificări generale ale dispoziției. Poți trata depresia sezonieră prin expunerea la lumina zilei în aer liber, practicarea cu regularitate a unor exerciții fizice și susținerea unui program constant de somn. Dacă simptomele persistă sau se agravează, poți avea nevoie de psihoterapie, medicamente antidepresive sau o combinație între cele două.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile mersului cu cortul. Cum te poate ajuta timpul petrecut în natură
Beneficiile mersului cu cortul. Cum te poate ajuta timpul petrecut în natură
Beneficiile mersului cu cortul. Cum te poate ajuta timpul petrecut în natură
articol cu video
Ce trebuie să facem pentru a preveni deshidratarea în zilele de vară
Ce trebuie să facem pentru a preveni deshidratarea în zilele de vară
Ce trebuie să facem pentru a preveni deshidratarea în zilele de vară
articol cu video
Diferența dintre amețeală și vertij 
Diferența dintre amețeală și vertij 
Diferența dintre amețeală și vertij 
Reclamă
PARTENERI
Chec cu cocos și coacăze roșii
Rețete Fel De Fel
Chec cu cocos și coacăze roșii
Din categoria deserturilor delicioase cu fructe, azi avem pentru tine o rețetă minunată de chec cu cocos și coacăze roșii. Este rețeta unui desert parfumat, ușor exotic, cu o notă acrișoară și răcoritoare. Textura este ușor umedă, datorită laptelui de cocos și fructelor. Iar aroma echilibrează dulceața exotică a nucii de cocos cu prospețimea coacăzelor. Acest chec este o prăjitură care încântă din prima clipă prin aspectul său luminos, natural. Are un miez alb străbătut de pete rubinii de coacăze roșii, care îți dau impresia că au fost pictate în aluat. Glazurat ușor cu zahăr pudră sau presărat cu fulgi de cocos, pare desprins dintr-o dimineață de vară, când prospețimea și lumina se îmbină cu pofta de dulce simplu și curat. Mai găsești pe blog și o rețetă de chec cu cocos și căpșuni. Și acesta este un desert parfumat și pufos, perfect pentru mic dejun, gustare sau o cafea de după-amiază. Iar din categoria deserturilor cu coacăze îți recomandăm să încerci chec pufos cu coacăze negre. Este un desert perfect echilibrat între dulce și acrișor, cu o textură moale și aerată, și o aromă intens fructată. Despre rețeta de chec cu cocos și coacăze roșii Aluatul are o finețe aparte, aerat, dar consistent și ușor umed. Fiecare mușcătură îți oferă o alternanță de dulce cald și exotic. Dar are și o aciditate explozivă și răcoritoare de la coacăzele roșii. Aceste fructe, mici și lucioase, aduc nu doar o culoare vie și atrăgătoare, ci și o notă tonică, care taie din dulceață și te îndeamnă să mai iei o felie. Nuca de cocos nu domină, ci creează o aromă de fundal subtilă și exotică. Folosită sub formă de fulgi uscați aceasta oferă o ușoară granulație plăcută în aluatul moale. Laptele de cocos înmoaie compoziția și adaugă o delicatețe cremoasă, dar fără să încarce sau să îngreuneze desertul. Este un chec perfect pentru vară. Este ușor, fructat, cu arome proaspete. Poate fi servit atât ca mic dejun, cât și la ceaiul de după-amiază. Este perfect și ca desert la finalul unei mese lejere. Dacă este servit rece, după ce a stat câteva ore la frigider, devine și mai răcoritor. Este un echilibru între desert și gustare de vară. Decorul simplu cu zahăr pudră și câteva coacăze proaspete întărește impresia de prospețime, fără să concureze cu parfumul discret de cocos și vanilie din interior. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru deliciosul chec cu cocos și coacăze roșii.
icon