Paracetamolul se regăsește printre cele mai populare analgezice la nivel mondial. Deși există percepția că este foarte sigur, acest medicament provoacă toxicitate hepatică dacă se administrează în doze mari. Află care sunt dozele considerate sigure și ce simptome are intoxicația cu paracetamol.
Cunoscut și sub denumirea de acetaminofen, paracetamolul se poate cumpăra fără rețetă și se găsește în casa fiecăruia dintre noi. Acest medicament este accesibil, are o eficacitate înaltă și se utilizează pe scară largă la nivel global pentru gestionarea durerii (analgezic) și a febrei (antipiretic). Spre deosebire de antiinflamatoarele nesteroidiene, el nu irită stomacul și mucoasa intestinală.
Intoxicația cu paracetamol
Paracetamolul este disponibil ca atare sau în combinație cu alte substanțe active, de obicei în medicamente împotriva răcelii și gripei. Supradozajul poate apărea ușor atunci când o persoană nu este conștientă că paracetamolul se găsește în aceste combinații.
Dozele normale de paracetamol sunt meabolizate în ficat și eliminate prin urină. Însă, o parte din medicament se transformă într-un produs secundar cu efect toxic asupra ficatului.
Dacă iei prea mult paracetamol, fie deodată, fie pe o perioadă de câteva zile, toxina se poate acumula într-o cantitate greu de gestionat pentru organism.
Care sunt dozele considerate sigure
Pentru un adult sănătos, doza zilnică maximă absolută nu trebuie să depășească 4.000 de miligrame (mg) din toate sursele, potrivit Harvard Publishing Health. Totuși, la unele persoane, chiar și dozele apropiate de această limită maximă pot fi toxice pentru ficat.
Pentru a preveni intoxicația cu paracetamol, cel mai sigur este să nu depășești o doză de 3.000 mg de acetaminofen pe zi, mai ales dacă ai o greutate corporală mică sau dacă îl administrezi frecvent.
Dozele din medicamentele care conțin paracetamol sunt de 325, 500 sau 650 de miligrame. Iată cât de mult paracetamol poți lua pe zi în funcție de concentrație:
Doză (mg) | 325 mg | 500 mg | 650 mg |
Câte pastile poți lua odată | 1 sau 2 | 1 sau 2 | 1 |
Cât de des îl poți administra | La fiecare 4-6 ore | La fiecare 6-8 ore | La fiecare 8 ore |
Doza maximă zilnică sigură pentru adulți | 8 pastile | 6 pastile | 4 pastile |
Niciodată nu lua mai mult decât această cantitate în 24 de ore | 12 pastile (3.900 mg) | 8 pastile (4.000 mg) | 6 pastile (3.900 mg) |
Pentru a fi sigur că nu depășești doza maximă considerată sigură, verifică pe eticheta tuturor tratamentelor împotriva răcelii dacă au în compoziție paracetamol și în ce cantitate.
Ce simptome are intoxicația cu paracetamol
Supradoza de acetaminofen afectează în principal ficatul. Dacă el este deja deteriorat din cauza unei infecții, a consumului excesiv de alcool sau a altor boli, riscul de toxicitatea după administrarea paracetamolului devine mai mare. De aceea, persoanele cu afecțiuni hepatice sau cele care consumă cantități mari de alcool ar trebui să întrebe medicul dacă pot lua acetaminofen.
Intoxicația cu paracetamol nu provoacă simptome imediate, conform MSD Manual, o serie de manuale medicale de referință. Dacă doza este foarte mare, simptomele se dezvoltă în 4 etape:
Etapa 1
În intoxicația cu paracetamol, în primele 24 de ore, poate apărea voma, dar persoana afectată nu pare bolnavă. Mulți oameni nu prezintă simptome în această etapă, de aceea în unele cazuri poate trece neobservată;
Etapa 2
La 24-72 de ore după ingestia paracetamolului, pot apărea:
- senzație de greață;
- vărsături;
- dureri abdominale.
În această etapă, analizele de sânge arată că ficatul nu funcționează normal.
Etapa 3
După trei-patru zile de la administrarea paracetamolului, vărsăturile se agravează. Analizele arată că ficatul funcționează deficitar și apar icterul (îngălbenirea ochilor și a pielii) și sângerările. Uneori, rinichii cedează, iar pancreasul devine inflamat (pancreatită).
Etapa 4
După 5 zile de la ingestia substanțelor chimice, persoana afectată fie se recuperează, fie dezvoltă insuficiență hepatică și, adesea, insuficiență a altor organe. În unele cazuri severe, intoxicația cu paracetamol poate deveni fatală.
Cum se tratează intoxicația cu paracetamol
Recunoașterea timpurie a simptomelor intoxicației este crucială pentru prevenirea leziunilor severe ale ficatului. Dacă ai luat o doză prea mare de paracetamol, se recomandă să mergi la medic imediat.
Tratamentul principal implică administrarea unui antidot numit acetilcisteină. Acest medicament ajută ficatul să neutralizeze și să elimine metabolitul toxic din paracetamol și previne astfel apariția leziunilor hepatice severe.
Acetilcisteina are cea mai mare eficiență dacă se administrează în primele 8 ore de la ingestia paracetamolului. Ea poate fi administrată pe cale orală sau intravenoasă, pe o perioadă între 20 și 72 de ore, în funcție de starea pacientului.
Dacă intoxicația cu paracetamol a avut loc recent, în termen de una-două ore, se poate recurge la spălături gastrice sau la administrarea de cărbune activ pentru a absorbi paracetamolul rămas în tractul gastrointestinal.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.