Imunitatea ocupă un rol major pentru menținerea sănătății organismului pe durata anotimpului rece. Adoptarea unei diete echilibrate și sănătoase poate reduce șansele de a te îmbolnăvi, în timp ce dezechilibrele în alimentație te pot predispune la o serie de gripe și răceli. Citește despre alimente care îți pot slăbi sistemul imunitar.
Există anumite alimente care se caracterizează printr-o valoare nutritivă redusă. Acestea îți pot afecta apărarea corpului, mai ales dacă le consumi pe termen lung. Din acest motiv, poate fi util să le limitezi consumul în alimentație.
Alimente care îți pot slăbi sistemul imunitar
Alimentele cu un conținut ridicat în calorii, zahăr, grăsimi saturate și sare pot diminua funcția sistemului imunitar. Pentru a preveni și combate dezechilibrele în dietă, ai nevoie să acorzi atenție produselor pe care le consumi frecvent.
De asemenea, dacă te confrunți constant cu răceli și gripe poate înseamna că ai deja o imunitate scăzută. În cazul în care remediile naturiste nu se dovedesc eficiente, se recomandă să ceri consultul medicului pentru a efectua unele investigații.
Alimente prăjite
Alimentele prăjite pot avea efecte dăunătoare asupra sistemului imunitar deoarece au un conținut bogat în grăsimi. Alimentele prăjite, cum ar fi chipsurile de cartofi, se regăsesc printre principalele cauze ale unor afecțiuni cronice precum hipertensiune arterială, colesterol crescut și imunitate slăbită.
Carne roșie
Carnea roșie, mai exact cea de vită, porc și miel, conține niveluri ridicate de grăsimi saturate care îți pot crește colesterolul din sânge. Aceasta poate determina un impact negativ asupra sistemului imunitar și a sănătății inimii, potrivit Health Shots.
Produsele din făină
Produsele din făină se pot regăsi printre aceste alimente care îți pot slăbi sistemul imunitar. Pâinea albă, prăjiturile și produsele de patiserie pot avea efecte foarte dăunătoare asupra sistemului imunitar, deoarece sunt preparate din făină albă, care tinde să fie bogată în calorii și săracă în nutrienți. Aceste alimente pot duce, de asemenea, la inflamație, rezistență la insulină și creștere în greutate.
Dulciuri
Creșterea nivelurilor de zahăr din sânge după consumul de dulciuri poate afecta căile imunitare și-ți poate slăbi imunitatea. Bomboanele, gumele și jeleurile prezintă un conținut ridicat de zahăr, ceea ce poate determina sistemul imunitar să crească producția de radicali liberi. Aceștia pot slăbi celulele sanguine și pot cauza inflamații. În plus, radicalii liberi pot provoca stres oxidativ, un proces care poate favoriza apariția unor afecțiuni cronice. Printre acestea se pot regăsi: diabet, boli cardiovasculare și cancer.
Alimente sărate
Ar putea exista o legătură între alimentele foarte sărate și apneea în somn, o afecțiune care provoacă întreruperi ale respirației în timpul somnului. Apneea în somn poate afecta calitatea somnului, iar lipsa somnului poate avea efecte dăunătoare asupra sistemului imunitar, conform Eating Well.
Înghețată
Înghețata are un conținut ridicat de smântână și lapte, ceea ce o face bogată în grăsimi saturate și zahăr, care pot cauza o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge. Astfel, se regăsește printre aceste alimente care îți pot slăbi sistemul imunitar.
Băuturi alcoolice și băuturi carbogazoase
Băuturile carbogazoase și alcoolul se pot asocia cu un impact negativ asupra sănătății organismului. Acestea pot crește producția de cortizol, hormonul stresului, pot dezechilibra nivelul de zahăr din sânge și pot interfera cu funcția insulinei, care poate slăbi sistemul imunitar.
Totodată, băuturi carbogazoase și cele alcoolice pot deregla ritmul circadian. Astfel, pot afecta ciclul de somn, care este strâns legat de funcția imunitară. De asemenea, renunțarea la alcool poate aduce efecte benefice asupra sănătății mintale și fizice.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.