În lunile reci, organismul este mai predispus să dezvolte deficiențe de substanțe esențiale. În mod normal, nutrienții se pot asimila dintr-o dietă echilibrată, însă în unele situații medicul poate indica administrarea unor suplimente alimentare. Citește despre nutrienți pentru toamnă.
Pentru a-ți întări sistemul imunitar și a reduce șansele de a te îmbolnăvi, ai nevoie să asimilezi cantități optime de nutrienți. Dacă suferi de deficiențe, schimbările vremii pot avea efecte negative mai puternice asupra organismului.
Nutrienți pentru toamnă
Asigurarea unei diete echilibrate ocupă un rol important în prevenirea răcelilor și gripei sezoniere. Nutrienții se pot asimila dintr-o varietate de alimente sau, la indicația medicului, din suplimente. În același timp, dezechilibrele pot crește riscul de a te confrunta cu probleme medicale.
Dacă întâmpini dificultăți în organizarea unei alimentații sănătoase de sezon, poți cere sfatul medicului sau nutriționistului. Aceștia îți pot oferi mai multe informații.
Calciu
Nivelurile reduse de calciu pot crește riscul de a te confrunta cu fracturi, potrivit WellandGood. În lunile reci, poate deveni dificil pentru organismul tău să absoarbă o cantitate suficient de mare din acest mineral deoarece are nevoie în același timp de vitamina D, care se obține preponderent prin expunerea la soare. Poți asimila calciu dintr-o varietate de alimente, cum ar fi: lapte, iaurt, broccoli sau brânză.
Zinc
Zincul ocupă un rol major pentru menținerea sistemului imunitar, sprijină procesul de vindecare al rănilor și susține sănătatea oaselor. Se regăsește printre acești nutrienți pentru toamnă și se poate obține din: stridii, fasole, semințe, carne roșie, creveți și brânză cheddar.
Fier
Fierul este un mineral esențial pentru sănătate, iar deficiența de fier poate provoca cea mai întâlnită formă de anemie. Printre principalele surse ale acestui nutrient se pot regăsi: carne, fasole, linte, năut și ovăz integral.
Vitamina B6
Vitamina B6, denumită și piridoxină, este utilă pentru funcționarea normală a creierului și este implicată în descompunerea carbohidraților, proteinelor și grăsimilor. În plus, îndeplinește un rol în menținerea funcționării sistemului imunitar și se numără printre acești nutrienți pentru toamnă. Aceasta se poate găsi în: carne de ton, carne de somon, cartofi, năut, carne de pasăre sau banane.
Vitamina B12
Vitamina B12 menține sănătatea celulelor nervoase și a celulelor roșii. Susține sănătatea inimii și a vaselor de sânge, conform Mayo Clinic. Veganii sunt predispuși să dezvolte deficiențe ale acestui nutrient deoarece se obține preponderent din carne și produse lactate.
Vitamina C
Vitamina C este importantă pentru sănătatea pielii, vindecarea rănilor, combaterea inflamației și prevenirea infecțiilor. Dacă vrei să reduci perioada de vindecare după o rană sau operație, poate fi eficient să crești aportul de vitamina C. Aceasta se poate asimila din surse vegetale, precum: fructe citrice, cartofi, kiwi, roșii și broccoli.
Vitamina D
În lunile calde, când ajunge mai multă lumină solară, corpul poate produce vitamina D atunci când îți expui pielea la soare. Însă, când vremea se răcește, ai nevoie să te concentrezi mai mult pe sursele alimentare ale acestui nutrient, fiind printre acești nutrienți pentru toamnă.
Vitamina D ocupă un rol major pentru imunitate, sănătatea creierului și sănătatea oaselor. În același timp, poate reduce riscul de a dezvolta: cancer, diabet de tip 2 și boli de inimă. De exemplu, o poți obține din: carne de somon, fructe de mare sau ciuperci.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.