Renunțarea la alcool poate fi dificilă, dar beneficiile ei sunt imediate. Vei avea un somn mai bun și mai multă energie, iar starea ta generală de sănătate se va îmbunătăți odată ce vei scăpa de acest viciu. Află ce se întâmplă dacă nu mai consumi alcool timp de o lună.
Dacă ai început să bei tot mai mult și să simți efectele nocive ale alcoolului, dacă ți-e teamă să nu te îmbolnăvești grav din cauza lui sau dacă a devenit un motiv de tensiuni în familie, este momentul să scapi de acest viciu.
Pentru că alcoolul are multe efecte negative asupra sănătății, renunțarea la el aduce întotdeauna beneficii pentru sănătatea fizică și mintală. Unele pot fi simțite imediat, chiar și după numai 24 de ore de la oprirea consumului, în vreme ce altele apar după mai mult timp. Transformările prin care trece organismul după renunțarea la alcool sunt influențate de durata de consum, cantitatea de alcool și starea generală de sănătate.
Principalele efecte negative ale alcoolului asupra sănătății
Din perspectiva riscurilor pentru sănătate, există o mulțime de argumente pentru a renunța la alcool. Unele dintre efectele nocive ale consumului de alcool sunt imediate și pe termen scurt, în timp ce altele se resimt pe termen lung și sunt cronice.
Când bei prea mult, fie cu o singură ocazie sau în timp, aproape toate organele au de suferit. Creierul, inima, ficatul și pancreasul sunt cele mai afectate de alcool, potrivit National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism, instituție a agenției americane de cercetare National Institutes of Health (NIH). Iată ce efecte are alcoolul asupra acestor organe.
Creierul
Alcoolul poate modifica atât structura, cât și funcționarea creierului. Aceste modificări afectează starea de spirit și comportamentul, îngreunează gândirea și afectează coordonarea.
Inima
Consumul excesiv de alcool pe termen lung, dar și o cantitate mare consumată cu o singură ocazie pot afecta inima, cauzând probleme precum:
- cardiomiopatie, afecțiune în care mușchiul cardiac se mărește, se îngroașă sau devine rigid;
- aritmii, caracterizate prin bătăi neregulate ale inimii;
- accident vascular cerebral;
- hipertensiune arterială.
Ficatul
Alcoolul este metabolizat în principal de către ficat, iar consumul excesiv pe o perioadă îndelungată poate duce la diverse probleme hepatice, precum:
- steatoză hepatică ( sau ficat gras);
- hepatită alcoolică;
- fibroză hepatică;
- ciroză.
Pancreasul
Alcoolul determină pancreasul să producă substanțe toxice care pot duce, în cele din urmă, la pancreatită. Această afecțiune este caracterizată prin inflamarea pancreasului și afectează capacitatea sa de a produce enzime și hormoni pentru o digestie corespunzătoare.
Consumul de alcool și cancerul
Agenția Internațională pentru Cercetare în domeniul Cancerului, parte a Organizației Mondiale a Sănătății, a clasificat alcoolul ca agent cancerigen de categoria I, la fel de periculos ca radiațiile, fumul de țigară și azbestul. Statisticile estimează că circa 5% din totalul cazurilor de cancer sunt cauzate de consumul excesiv de alcool.
Alcoolul poate provoca mai multe tipuri de cancer:
- cancer oral (limbă, gingii, cerul gurii, buze, etc.);
- cancer faringian;
- cancer laringian;
- cancer esofagian, în special carcinom cu celule scuamoase;
- cancer hepatic;
- cancer de sân;
- cancer colorectal.
Cu cât o persoană consumă mai mult alcool – în special dacă bea în mod regulat și pe termen lung -, cu atât riscul său de a dezvolta cancer este mai mare. Totuși, chiar și cei care consumă nu mai mult de o băutură pe zi au un risc ușor crescut de a dezvolta anumite tipuri de cancer. O băutură înseamnă 360 ml de bere sau 150 de ml de vin.
Ce se întâmplă dacă nu mai consumi alcool timp de 30 de zile
Dacă ai hotărât să renunți complet la alcool, vei simți efectele benefice ale acestei decizii după numai 24 de ore de la oprirea consumului.
Dacă obișnuiai să bei alcool în exces sau dacă ești dependent, vei experimenta și efectele neplăcute ale sevrajului. Privarea de alcool provoacă simptome fizice și psihologice neplăcute. Ele sunt rezultatul adaptării creierului și a corpului la prezența constantă a alcoolului și a modificărilor chimice care au loc în sistemul nervos central.
Simptomele sevrajului alcoolic variază de la ușoare la severe. Fără ajutor de specialitate, sevrajul poate fi fatal. El poate duce la complicații grave și necesită adesea tratament medical și suport adecvat pentru a gestiona simptomele.
Iată ce se întâmplă dacă nu mai consumi alcool și cum reacționează organismul după o zi, o săptămână și o lună:
După o zi
Dacă obișnuiai să bei alcool în cantități mari, ai putea observa simptomele sevrajului alcoolic chiar din primele opt ore de la oprirea consumului, conform specialiștilor citați de publicația Verywell Health. Acestea pot include:
- anxietate;
- irascibilitate;
- neliniște;
- transpirație excesivă.
Simptomele sevrajului ating intensitatea maximă în decurs de 72 de ore. Dacă acestea sunt severe, apelează la un medic pentru a beneficia de supraveghere medicală.
Dacă obișnuiești să consumi alcool doar ocazional sau social, sistemul tău imunitar ar putea deveni mai puternic chiar din prima zi de la oprirea consumului. În general, alcoolul suprimă capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor.
După o săptămână
Alcoolul irită mucoasa tractului digestiv și modifică microbiomul intestinal. Dacă oprești consumul de alcool timp de o săptămână, ai putea observa unele schimbări pozitive legate de digestie. După o săptămână, mucoasa tractului digestiv va începe să se vindece, iar simptome precum arsurile la stomac ar trebui să scadă în intensitate sau să dispară.
Consumul de alcool afectează și calitatea somnului. El provoacă treziri repetate peste noapte și duce la o senzație de oboseală sau somnolență în dimineața următoare. După o săptămână fără alcool, și acest efect neplăcut dispare, astfel că ai putea să te simți mai energic decât înainte.
După o lună
După o perioadă de 30 de zile fără alcool, apar mult mai multe schimbări pozitive în organism, susține un studiu care a urmărit efectele abstinenței de la alcool. Consumatorii de alcool pot observa îmbunătățiri legate de rezistența la insulină, tensiunea arterială, greutatea corporală și de factorii de creștere asociați cancerului. Aceștia sunt substanțe chimice sau proteine care stimulează creșterea celulelor canceroase.
De asemenea, celulele hepatice încep să se refacă după leziunile cauzate de consumul de alcool. După o pauză de o lună fără alcool, și funcțiile cognitive se îmbunătățesc, iar gândirea devine mai clară.
Dacă reușești să renunți la alcool mai mult de o lună, îți vei îmbunătăți și sănătatea inimii și vei reduce riscul de accident vascular cerebral și de cancer.
Cât alcool poți să bei săptămânal fără că sănătatea să-ți fie afectată
Deși alcoolul este larg acceptat ca obicei social și normalizat în majoritatea societăților, nu există o cantitate considerată inofensivă pentru sănătate, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Alcoolul este o substanță toxică, psihoactivă și orice băutură care îl conține, indiferent de preț și de calitate, ne afectează sănătatea. El este nociv chiar și în cantități mici sau moderate, așa încât te expui riscurilor chiar de la primul pahar consumat.
Cu toate că un consum redus și moderat de alcool poate aduce unele beneficii, cum ar fi un risc mai mic de boli cardiovasculare și diabet, nu există dovezi că efectele benefice depășesc riscul de cancer, susțin specialiștii OMS. Recomandarea vine ca urmare a unui amplu studiu publicat în revista medicală The Lancet. Autorii săi au analizat riscurile consumului de alcool pentru sănătate pe durata a 30 de ani.
Alte organizații medicale recomandă consumul moderat de alcool, care înseamnă nu mai mult de o băutură pe zi sau 7 pe săptămână în cazul femeilor și cel mult două băuturi pe zi sau 14 pe săptămână în cazul bărbaților. O băutură înseamnă o unitate de alcool sau 12 grame de alcool pur și este echivalentul a:
- 360 ml de bere
- 150 ml de vin
- 45 ml de lichior
- 40 ml de tărie
Consumul excesiv de alcool este definit ca mai mult de 7 băuturi pe săptămână pentru femei și mai mult de 14 băuturi pe săptămână pentru bărbați.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.