Antena

Cum se măsoară corect tensiunea arterială. Ce aparate poți folosi

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 14 octombrie 2023, 13:33

Majoritatea celor mai comune afecțiuni din România reprezintă afecțiunile care iau cele mai multe vieți și care, totodată, sunt prevenibile. Doctorul Mihail Pautov a vorbit despre câteva aparate, care te pot ajuta să-ți monitorizezi funcțiile vitale, în a opta ediție din sezonul cinci MediCOOL. Află cum se măsoară corect tensiunea arterială.

Reclamă

Mihail Pautov a prezentat care sunt statisticile privitoare la bolile cardiovasculare, a explicat de ce se recomandă să-ți iei regulat tensiunea după vârsta de 30 de ani, a arătat cum se folosește un stetoscop și a explicat cum poți utiliza un aparat de tensiune corect.

De ce este important să-ți măsori tensiunea arterială

Există aparate care te ajută să știi exact ce pași trebuie să parcurgi pentru a te feri de boli cardiovasculare. Statistica privitoare la boli cardiovasculare arată îngrijorător chiar dacă numărul de decese cauzate de acestea este în scădere. România se situează pe primul loc în Europa în acest top.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Numărul de decese cauzat de aceste boli cardiovasculare este de 3 ori mai mare decât cele cauzate de afecțiunea de pe locul 2. De 3 ori mai mulți oameni mor din cauza bolilor cardiovasculare decât mor de cancer. Iar aceste boli sunt urmate în clasament de: boli digestive, boli de ficat, demență ș.a.m.d.

,,Cred că prima greșeală pe care o facem este să considerăm că trebuie să ne ocupăm de inima noastră și de sistemul nostru cardiovascular, în jurul vârstei de 50-60 de ani. Deseori, atunci medicul pune diagnosticul de hipertensiune, prescrie pastile și începem să avem un regim. Aceasta este cea mai mare greșeală pentru că trebuie să acționăm acum, indiferent de vârstă. Dacă ai depășit vârsta de 30 de ani trebuie să știi cum se măsoară o tensiune arterială și trebuie să știi s-o faci singur acasă.”

– Mihail Pautov, medic chirurg
Reclamă

Dacă te întrebi cum se măsoară corect tensiunea arterială, gândește-te că este indicat ca oamenii să-și măsoare tensiunea acasă, singuri, cu un aparat. Se recomandă începând cu vârsta de 30 de ani dacă nu au antecedente în familie, cel puțin o dată pe săptămână. Dacă în familie sunt rude cu hipertensiune, este indicat să începi să o faci înainte de 30 de ani.

Stetoscop

Stetoscopul este tipul de aparat care se folosește în cabinetul medical, fiind cel mai precis. Acesta se umflă. Are o manșetă, care se pune pe braț. Include o pompă mică cu care se umflă manșeta. Sunt necesare două persoane pentru a-ți lua această tensiune deoarece un medic trebuie să țină manșeta pe braț.

Pentru utilizare, se ține stetoscopul în urechi, se măsoară și se ascultă artera din interior, în spatele manșetei. În momentul în care tensiunea arterială depășește presiunea cu care manșeta apasă brațul, medicul poate auzi cu ajutorul stetoscopului pulsația din arteră. Astfel, vede valoarea maximă a tensiunii, cea sistolică și, după aceea, o aude și pe cea diastolică.

Reclamă

Aparat pentru tensiune obișnuit

Pentru a folosi un aparat simplu, se ține cablul în față. Se strânge manșeta, undeva la două degete deasupra cotului. În interiorul manșetei trebuie să fie un spațiu mai mic de două degete între braț și material. Se apasă pe butonul aparatului. Un exemplu de tensiune bună îl reprezintă valorile de 122 cu 74.

Cum se măsoară corect tensiunea arterială

Se recomandă să nu vorbești absolut deloc înainte să-ți iei tensiunea arterială. Tensiunea arterială se măsoară în următoarele condiții: trebuie să stai așezat, mâna trebuie ținută la nivelul inimii și tălpile rămân pe podea.

Înainte de a-ți lua tensiunea, pentru ca valoarea să fie corectă, este important să te odihnești 5 minute, fără să faci efort, fără să te miști și fără să vorbești. Timp de 5 minute te așezi la masă, cu brațele întinse, palmele în sus, iar vezica urinară rămâne golită. Astfel, se ia tensiunea corectă. Alte condiții pe care se indică să le respecți sunt: să nu fumezi și să nu bei cafea sau ceai, cu o oră înainte de a-ți lua tensiunea arterială.

Se poate să ajungi agitat la medicul de familie și poate te temi de rezultatul pe care o să-l primești. Medicul se poate să te oprească din vorbit, doar când îți ia tensiunea. De aceea se poate ca tensiunea să iasă puțin mai mare decât tensiunea ta adevărată.

Dacă te întrebi cum se măsoară corect tensiunea arterială, ia în considerare că există aparate de ultimă generație, la prețuri destul de accesibile, între 200-300 de lei. Există un aparat care se conectează la telefon și la o aplicație. Astfel, nu mai este nevoie să ții un jurnal. Un jurnal se poate pierde sau se poate să uiți să scrii zilnic în acesta. În plus, nu-l poți purta în permanență. Dacă ai un aparat digital, foarte simplu de utilizat, care se conectează la telefon, poți avea în permanență toate tensiunile arteriale notate. Un aparat de măsurat tensiunea poate arăta o tensiune puțin mai mică dacă nu vorbești și te relaxezi.

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Beneficiile mersului cu cortul. Cum te poate ajuta timpul petrecut în natură
Beneficiile mersului cu cortul. Cum te poate ajuta timpul petrecut în natură
Beneficiile mersului cu cortul. Cum te poate ajuta timpul petrecut în natură
articol cu video
Ce trebuie să facem pentru a preveni deshidratarea în zilele de vară
Ce trebuie să facem pentru a preveni deshidratarea în zilele de vară
Ce trebuie să facem pentru a preveni deshidratarea în zilele de vară
Reclamă
PARTENERI
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Rețete Fel De Fel
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Aceste chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi sunt o gustare simplă, hrănitoare și extrem de versatilă. Pot fi servite ca gustare, fel principal, garnitură sau aperitiv. Sunt perfecte atât calde cât și reci, și pot fi gătite la tigaie, în cuptor sau chiar la air fryer. Aceste chiftele sunt ca o îmbrățișare caldă de vară. Pe cât de umile sunt ingredientele, pe atât de surprinzătoare este savoarea lor când sunt combinate cu grijă. La prima vedere par modeste, dar odată ce le muști, dezvăluie o textură fină și parfumată. Este o armonie între dulceața discretă a morcovului, suculența dovlecelului și finețea cartofului. Tot din categoria chiftelelor de legume mai poți încerca de pe blog și rețeta de chiftele de spanac cu pâine și parmezan, în sos de unt. Sunt delicate și pline de arome fine, fiind ideale ca aperitiv sau fel principal. Sosul de unt adaugă o textură cremoasă și un gust bogat care completează perfect savoarea chiftelelor. Sau poate te inspiră și rețeta de chiftele de dovlecei cu couscous. Sunt o opțiune delicioasă și sănătoasă, perfectă pentru un prânz sau cină ușoară. Chiftelele sunt crocante la exterior și moi în interior, având o textură plăcută și un gust bogat datorită combinației de dovlecei și couscous. Despre ingredientele din chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi Cartoful este baza solidă, care leagă totul și oferă o structură cremoasă în interior. Fie că este folosit fiert sau crud, el aduce o densitate moale, care contrastează cu crustă rumenă de la exterior. Este acel ingredient de bază care permite celorlalte arome să strălucească. Dovlecelul, blând și delicat, are rolul de a lumina compoziția. Dă suculență, prospețime și o notă vegetală subtilă. Atunci când este bine scurs și amestecat în chiftele, adaugă un ton umed și catifelat, care face ca fiecare mușcătură să se topească în gură. Morcovul, pe de altă parte, aduce o notă dulceagă naturală și o culoare caldă, portocalie. Acesta face ca interiorul chiftelelor să fie nu doar gustos, ci și plăcut privirii. E firul dulce care echilibrează gustul neutru al cartofului și pe cel vegetal al dovlecelului. Când sunt prăjite sau coapte, chiftelele capătă o crustă aurie, crocantă, care foșnește ușor sub dinți. Interiorul rămâne moale, dar nu cleios, ci aerat și bine legat, fără a fi greu. Din loc în loc, întâlnești câte un fir de morcov sau pătrunjel, care le dă un aer de casă, exact ca în bucătăriile bunicilor. Aroma care iese din cuptor sau din tigaie este inconfundabilă. Simți un miros de legume ușor caramelizate, de verdețuri proaspete, de casă primitoare. Dacă adaugi și un praf de boia sau chimen, devin și mai parfumate, cu o ușoară adiere orientală sau rustică, în funcție de condimente. Urmărește mai jos rețeta detaliată, pentru a prepara și tu așa delicioase chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi.
icon