Cum te poate ajuta ceaiul de mușețel: beneficii pentru sănătatea organismului

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 17 noiembrie 2023, 08:07

Ceaiul de mușețel este o băutură populară cu o aromă puțin dulce, care poate oferi o varietate de beneficii pentru sănătate. Acesta conține antioxidanți ce pot reduce riscul de a dezvolta o serie de afecțiuni de sănătate. În plus, poate ameliora problemele digestive și poate îmbunătăți calitatea somnului. Află cum te poate ajuta ceaiul de mușețel.

Reclamă

Mușețelul se obține din florile asemănătoare margaretelor și aparține familiei de plante Asteraceae. Este întrebuințat de secole ca remediu natural pentru mai multe afecțiuni de sănătate. Pentru prepararea ceaiului de mușețel, florile sunt uscate și apoi infuzate în apă fierbinte.

Cum te poate ajuta ceaiul de mușețel

Mulți oameni se bucură de ceaiul de mușețel ca alternativă fără cofeină la ceaiul negru sau verde. Acesta se folosește ca remediu natural în tratarea unei game largi de afecțiuni.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mușețelul conține substanțe chimice numite flavonoide. Aceste flavonoide sunt un tip de nutrient prezent în multe plante și au un rol semnificativ în asigurarea efectelor medicinale ale mușețelului.

Efectele a diferite ceaiuri de mușețel pot varia, potrivit Medical News Today. Unele pot conține concentrații mult mai mari de mușețel decât altele. Ceaiurile mai puternice au un risc mai mare de a provoca efecte secundare la persoanele vulnerabile. Prin urmare, cel mai sigur este să începi cu o doză mică și să o crești treptat până ajungi la concentrația pe care o dorești.

Reclamă

Poate proteja împotriva a câteva tipuri de cancer

Mușețelul conține antioxidantul numit apigenină. Apigenina poate lupta împotriva celulelor canceroase, în special a celor de la nivelul: sânului, tractului digestiv, pielii, prostatei și uterului. Acesta are cele mai mari efecte în prevenirea cancerului tiroidian.

Poate îmbunătăți sănătatea inimii

Dacă te întrebi cum te poate ajuta ceaiul de mușețel, află că poate îmbunătăți sănătatea inimii. Ceaiul de mușețel este bogat în flavone, o clasă de antioxidanți. Flavonele au potențialul de a reduce tensiunea arterială și nivelul colesterolului. Nivelurile crescute ale acestora pot indica riscul de a dezvolta boli de inimă.

Poate îmbunătăți calitatea somnului

Mușețelul conține apigenină, un antioxidant care se leagă de anumiți receptori din creier, care pot favoriza somnolența și pot reduce insomnia sau incapacitatea cronică de a dormi. De asemenea, poate reduce simptomele depresiei, fiind asociată cu unele tulburări de somn, conform Healthline.

Reclamă

Poate susține sănătatea digestivă

Dacă vrei să știi cum te poate ajuta ceaiul de mușețel, află că poate susține sănătatea digestivă. În mod traditional, se folosește pentru a trata mai multe afecțiuni digestive, inclusiv greața și gazele. Ceaiul de mușețel poate reduce riscul de a dezvolta afecțiuni gastrointestinale. Datorită proprietăților antiinflamatorii poate diminua riscul de apariție a diareei. Acesta ar putea preveni apariția ulcerului gastric, ar putea reduce aciditatea stomacală și ar putea inhiba dezvoltarea bacteriilor care favorizează dezvoltarea ulcerului.

Poate diminua nivelurile de stres

Ceaiul de tei poate induce o stare de relaxare și poate reduce stresul. Consumul zilnic poate ameliora simptomele persoanelor care suferă de anxietate generalizată.

De asemenea, poți afla care sunt tipurile de anxietate: tulburare de panică, anxietate generalizată, fobiile, și tulburarea de stres posttraumatic.

Poate echilibra nivelurile de zahăr din sânge

Când vrei să știi cum te poate ajuta ceaiul de mușețel, gândește-te că poate scădea nivelurile de zahăr din sânge. Proprietățile sale antiinflamatorii pot preveni deteriorarea celulelor pancreasului. Acestea apar atunci când nivelul zahărului din sânge se menține crescut în mod cronic. Sănătatea pancreasului este foarte importantă, deoarece produce insulină, hormonul responsabil de eliminarea zahărului din sânge.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Pepenele galben: beneficii, proprietăți și efecte adverse
Pepenele galben: beneficii, proprietăți și efecte adverse
Pepenele galben: beneficii, proprietăți și efecte adverse
Dieta pentru hidratare pe durata verii. Cum poți preveni deficitul de lichide
Dieta pentru hidratare pe durata verii. Cum poți preveni deficitul de lichide
Dieta pentru hidratare pe durata verii. Cum poți preveni deficitul de lichide
Alimente care pot crește longevitatea. Cum te pot ajuta să trăiești mai mult
Alimente care pot crește longevitatea. Cum te pot ajuta să trăiești mai mult
Alimente care pot crește longevitatea. Cum te pot ajuta să trăiești mai mult
Reclamă
PARTENERI
icon