Cofeina în exces scade capacitatea de învățare a creierului – studiu

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 3 ianuarie 2024, 07:47

Consumul unei cantități mari de cofeină în fiecare zi afectează abilitatea creierului de a se dezvolta pe măsură ce asimilăm informații noi, susține un nou studiu. Află cum afectează cofeina în exces capacitatea de învățare. 

Reclamă

Cofeina este cunoscută pentru capacitatea sa de a îmbunătăți concentrarea și de a crește performanțele cognitive. Ea acționează prin blocarea receptorilor de adenozină din creier, o substanță chimică responsabilă de inducerea somnului și de relaxare. 

Totodată, adenozina inhibă un proces numit potențare pe termen lung (LTP), prin care conexiunile dintre neuroni (sinapsele) devin mai puternice și mai eficiente în transmiterea semnalelor nervoase. Astfel, LTP facilitează procesul de învățare. Prin blocarea receptorilor de adenozină, cofeina stimulează acest proces și îmbunătățește astfel performanțele cognitive.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce efecte are asupra creierului cofeina în exces

Consumul moderat de cafea și de alte băuturi care conțin cofeină poate îmbunătăți vigilența, atenția, memoria și timpul de reacție, ceea ce contribuie la creșterea performanței cognitive. Cu toate acestea, o cantitate mare de cofeină are efectul contrar, susține o analiză.

O echipă de cercetători de la Butler Hospital, din Rhode Island, Statele Unite, a analizat semnalele cerebrale asociate cu învățarea și fixarea amintirilor la 20 de persoane, dezvăluind detalii surprinzătoare care pun la îndoială presupunerea conform căreia cofeina stimulează neuroplasticitatea. Neuroplasticitatea se referă la abilitatea creierului de a se adapta și dezvolta odată cu informațiile asimilate. 

Reclamă

„Datele preliminare evidențiază necesitatea de a testa direct efectele cofeinei în studii prospective bine concepute. În teorie, ele sugerează că utilizarea cronică a cofeinei ar putea limita învățarea sau neuroplasticitatea”, notează cercetătorii într-un articol publicat în revista Frontiers în Psychiatry

În cadrul studiului, 16 persoane care consumau între una și cinci băuturi cofeinizate pe zi și alte 4 persoane care consumau rar cofeină au fost supuse unui proces de stimulare a creierului, conceput pentru a imita o predispoziție la învățare în creier, numit stimulare magnetică transcraniană repetitivă (rTMS).

Cercetătorii au căutat apoi semne de impulsuri electrice în sistemul nervos ca o modalitate de a măsura potențarea pe termen lung (LTP). La cei care nu consumau băuturi cofeinizate, efectele LTP păreau semnificativ mai puternice.

Reclamă

Conform autorilor studiului, stimularea repetată cauzată de cofeina în exces ar putea provoca un efect contrar în creier, ceea ce ar putea explica reducerea neuroplasticității – dar aceasta este doar o ipoteză pentru moment.

Cofeina, o substanță controversată

Totuși, analiza s-a bazat pe o cercetare la care au participat doar 20 de persoane, iar informațiile cu privire la dozele dozele de cofeină consumate au fost raportate de participanți. Acest lucru înseamnă că cercetătorii nu pot calcula cu exactitate cum afectează diferitele doze de băuturi cofeinizate procesul care facilitează învățarea. 

Autorii studiului au anunțat că intenționează să investigheze efectele cofeinei în studii viitoare bine controlate, în care momentul consumului de cofeină și doza să fie strict reglementate înainte de testare. 

„O mai bună înțelegere a modului în care cofeina modifică mecanismul subiacent al învățării și memoriei, precum și impactul potențial al cofeinei asupra efectelor clinice ale rTMS merită o atenție sporită”, mai scriu cercetătorii.

Impactul cofeinei asupra sănătății este controversat. Studiile au evidențiat atât efecte pozitive, cât și negative. Consumul moderat poate aduce câteva efecte pozitive asupra sănătății:

  • crește atenția și vigilența;
  • îmbunătățește performanțele cognitive;
  • stimulează metabolismul și ajută la arderea caloriilor;
  • previne declinul memoriei și are un rol protector împotriva bolii Alzheimer și altor demențe;
  • îmbunătățește starea de spirit și reduce riscul de depresie.

Cofeina în exces a fost corelată cu mai multe efecte nocive:

  • insomnie;
  • anxietate;
  • palpitații;
  • deshidratare;
  • tensiune arterială crescută;
  • nervozitate excesivă;
  • osteoporoză.

Toleranța la cofeină variază de la o persoană la alta. Unele persoane pot experimenta aceste efecte adverse la doze mai mici decât altele.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Băuturi pentru sănătatea creierului. De ce să le incluzi în dietă
Băuturi pentru sănătatea creierului. De ce să le incluzi în dietă
Băuturi pentru sănătatea creierului. De ce să le incluzi în dietă
Simptomele alergiei la cafea. Cum le poți recunoaște
Simptomele alergiei la cafea. Cum le poți recunoaște
Simptomele alergiei la cafea. Cum le poți recunoaște
articol cu video
Cum poți preveni pătarea dinților din cauza cafelei. Metode pentru a o evita
Cum poți preveni pătarea dinților din cauza cafelei. Metode pentru a o evita
Cum poți preveni pătarea dinților din cauza cafelei. Metode pentru a o evita
Reclamă
PARTENERI
icon