Flavonoidele reprezintă compuși vegetali. Acestea pot asigura o varietate de beneficii pentru sănătate și sunt recunoscute mai ales pentru proprietățile antioxidante pe care le pot avea în organism. Citește despre alimente bogate în flavonoide.
Flavonoidele se găsesc în numeroase produse de origine vegetală și în unele sortimente de ceai sau vin. Acestea se încadrează în categoria fitonutrienților, mai exact a substanțelor chimice vegetale. O dietă bogată în acestea poate reduce riscul de a dezvolta: afecțiuni cardiovasculare, diabet și unele tipuri de cancer.
Alimente bogate în flavonoide
Există șase clase de flavonoide: flavonoli (de exemplu: quercetină, miricetină, fisetină), izoflavone, flavanone, flavanoli (denumiți și catechine), antocianine și calcone.
Când producția de radicali liberi depășește capacitatea organismului de neutralizare, se instalează stresul oxidativ. Datorită proprietăților antioxidante, flavonoidele pot lupta împotriva efectelor dăunătoare cauzate de stresul oxidativ. Acestea acționează prin distrugerea moleculelor instabile numite radicali liberi.
Printre cele mai răspândite efecte ales stresului oxidativ se regăsesc accelerarea procesului de îmbătrânire și creșterea riscului de apariție a afecțiunilor cronice. Din acest motiv, poate fi util să consumi alimente ce conțin concentrații ridicate de flavonoide.
Flavonoidele pot diminua riscul de a dezvolta boli cardiace. Activitatea lor antioxidantă ar putea ajuta la reducerea inflamației și a tensiunii arteriale. De aceea poate fi benefic să consumi alimente bogate în flavonoide.
Acestea pot reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2, deoarece pot îmbunătăți modul în care organismul folosește glucoza și digeră carbohidrații, conform Nourish by WebMD. Acestea îți pot proteja creierul deoarece pot reduce inflamația și pot sprijini sănătatea sistemului vascular, mai exact a vaselor de sânge.
O dietă bogată în flavonoide poate scădea riscul de a dezvolta: cancer de sân, cancer de prostată și cancer colorectal. De exemplu, antocianidinele scad reduc de cancer pulmonar, în timp ce flavonolii diminuează riscul de cancer de prostată. De aceea, se recomandă să consumi o varietate de alimente vegetale.
Fructe de pădure
În general, fructele de pădure au în compoziție flavonoide, însă unele soiuri conțin concentrații mai ridicate decât restul. Murele, afinele, cireșele și zmeura conțin toate tipurile. Căpșunile asigură concentrații moderate de antocianidine, fiind printre aceste alimente bogate în flavonoide.
Ceapă
Ceapa oferă o sursă importantă de nutrienți și asigură o aromă caracteristică oricărui preparat culinar în care o incluzi. Are în compoziție concentrații importante de flavonoli, care pot diminua riscul de a dezvolta cancer de prostată.
Pătrunjel
Principalele tipuri de antioxidanți din pătrunjel includ: vitamina C, flavonoide și carotenoide. Acesta poate asigura cantități importante de flavonoli dacă îl incluzi în dietă. Iar printre cele mai răspândite se regăsesc miricetina și apigenina.
Fructe citrice
Fructele citrice se numără printre aceste alimente bogate în flavonoide. Citricele precum: portocalele, grapefruitul, mandarinele, lămâile și lămâile verzi oferă flavanone. Consumul regulat al acestor fructe oferă o sursă concentrată de compuși vegetali, alături de alți nutrienți esențiali.
Legume roșii
Legumele roșii asigură un conținut ridicat de substanțe nutritive precum: potasiu, vitamina A și vitamina C. Deși fiecare are propriile sale beneficii nutriționale, multe oferă antioxidanți și carotenoizi, care sprijină sănătatea ochilor, potrivit Real Simple. Printre acestea se regăsesc: ceapă roșie, varză roșie sau ardei iuți.
Boabe de soia
Soia reprezintă o sursă semnificativă de izoflavone. Edamame, tofu și tempeh se regăsesc printre alimentele vegetale din soia. Izoflavonele pot susține protejarea împotriva cancerelor de reproducere, cum ar fi cancerele localizate la nivel de: sân, ovare, prostată și testicule.
Ciocolată neagră
Ciocolata și cacao sunt bogate în flavanoli, fiind printre aceste alimente bogate în flavonoide. Cacao, în special, poate avea proprietăți de stimulare a creierului și efecte protectoare asupra sistemului cardiovascular. Un tip de flavonoide prezent în cacao ar putea îmbunătăți memoria și fluxul sanguin. De asemenea, ciocolata neagră include polifenoli și teobromină.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.