Tratamente naturiste recomandate de medici în lupta cu gripa și răceala

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 11 ianuarie 2024, 07:30

Remediile pe bază de plante și alte practici transmise de la o generație la alta continuă să fie folosite și în zilele noastre împotriva infecțiilor respiratorii. Unele tratamente naturiste pentru gripă și răceli sunt susținute și recomandate de medici, iar efectele lor benefice sunt confirmate și de cercetările științifice de multe ori. 

Reclamă

De la ceaiuri de plante și până la alimente precum mierea, medicina tradițională oferă o mulțime de remedii naturale care promit să te scape de simptomele neplăcute ale gripei și răcelilor de sezon. Transmise de la o generație la alta, aceste tratamente naturiste sunt populare și în zilele noastre. Dar cât de eficiente sunt cu adevărat?

„Există o zicală care spune că o răceală dispare în șapte zile dacă o tratezi și într-o săptămână dacă nu o tratezi”, a spus dr. Aviva Romm, medic specializat în medicină integrativă, pentru cotidianul The New York Times. Medicina integrativă abordează tratamentul bolilor combinând atât terapii convenționale, cât și complementare. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Chiar dacă nu putem scurta durata unei infecții respiratorii, există câteva tratamente naturale care scad severitatea simptomelor și ne ajută să trecem mai ușor peste răceli și gripă. Eficiența unora a fost confirmată de cercetările științifice, în timp ce altele par să aibă numai un efect placebo. 

„Câteodată, nu avem dovezi în favoarea unor practici tradiționale uzuale, fiindcă nu există un interes financiar pentru studierea lor, dar avem date de mii de ani bazate pe experiențe personale și avem suficiente dovezi pentru a confirma siguranța lor”, spune dr. Aviva Romm.

Reclamă

Unele remedii naturiste sunt promițătoare în tratamentul gripei și răcelilor, iar medicii le recomandă ca tratamente adjuvante – adică pe lângă tratamentele alopate, dacă acestea se impun. 

Tratamente naturiste pentru gripă și răceli: ghimbirul

În multe culturi, rădăcina de ghimbir este considerată unul dintre cele mai bune remedii pentru gâtul inflamat și dureros. Ea poate fi adăugată în supe sau infuzată în apă fierbinte și consumată sub formă de ceai.

Utilizarea ghimbirului în gripă și răceli este susținută științific. Studiile au arătat că are efect antiinflamator asupra căilor respiratorii și atenuează senzația de disconfort sau durerea în gât. Totodată, ghimbirul acționează ca un decongestionant, ajutând respirația în caz de congestie nazală.

Reclamă

Tratamente naturiste pentru gripă și răceli: turmericul

Rădăcina de turmeric, o plantă din familia ghimbirului, este un alt antiinflamator natural. Cu toate acestea, eficiența sa este greu de demonstrat științific. Curcumina, compusul său principal, nu este ușor absorbită de organism, iar suplimentele alimentare care o conțin au compoziții foarte diferite. 

Absorbția poate fi ajutată prin:

  • adăugarea turmericului în preparate;
  • consumul împreună cu o substanță grasă, cum ar fi uleiul sau laptele cald;
  • adăugarea de piper negru.

„Ghimbirul și turmericul formează împreună  o combinație foarte, foarte plăcută”, potrivit dr. Aviva Romm, care completează că, atunci când se confruntă cu dureri în gât, își prepară un ceai de ghimbir și turmeric.

Tratamente naturiste pentru gripă și răceli: ceaiul de soc 

Preparatele din flori de soc sunt alte tratamente naturiste recomandate în răceli și gripe. Socul conține antioxidanți puternici și un tip de substanțe chimice numite antocianine care, în studii de laborator, au demonstrat că susțin buna funcționare a sistemului imunitar.

Oamenii de știință investighează și efectele antivirale ale extractului de soc. „Cercetătorii teoretizează că socul poate bloca spiculii glicoproteinelor de tip HA de pe suprafața virusurilor gripale, ceea ce împiedică multiplicarea virală”, a explicat pentru publicația Everyday Health dr. Christine Ryan, dietetician în Seattle. Aceasta adaugă că socul ar putea să acționeze și prin amplificarea efectelor unor proteine ale sistemului imunitar numite citokine, care combat inflamației.

Socul este un ingredient obișnuit în siropurile pentru răceală și gripă, în special în cele destinate copiilor. Administrat sub formă de suplimente alimentare, el poate reduce durata și severitatea simptomelor respiratorii dacă este luat preventiv sau la debutul răcelii ori gripei, potrivit unei metaanalize.

Gargara cu sare și miere

Medicii mai recomandă clătirea gurii și a gâtului cu apă sărată pentru atenuarea durerilor în gât și pentru menținerea sănătății orale, în general. Gargara ajută la diluarea mucusului gros și la eliminarea din cavitatea orală a unor iritanți precum:

  • bacteriile;
  • virusurile;
  • alergenii. 

Un beneficiu suplimentar al utilizării unei soluții saline este că extrage excesul de lichide din țesuturile inflamate și le acoperă cu apă caldă, a spus pentru cotidianul NYT dr. H. Keipp Talbot, profesor asociat de medicină la Vanderbilt University Medical Center.

Iată cum se prepară garara cu sare:

  • amestecă o jumătate de linguriță de sare într-un pahar cu apă călduță;
  • poți folosi orice tip de sare pe care îl ai în casă;
  • clătește gura și gâtul pentru câteva secunde înainte de a scuipa soluția salină.

Dacă adaugi miere la soluția de clătire sau la orice tip de ceai ori băutură caldă, vei obține un efect calmant similar. Mierea acționează ca un balsam, calmând țesuturile iritate.

Tratamente naturiste pentru gripă și răceli: mierea

Acest produs apicol este folosit din cele mai vechi timpuri pentru calmarea gâtului iritat și dureros, dar și ca antitusiv natural. Cercetările moderne îi confirmă eficiența ca remediu în gripă și răceli. Un studiu la care au participat copii cu vârste între 1 și 5 ani arată că două lingurițe de miere luate la culcare sunt la fel de eficiente ca dextrometorfanul în reducerea crizelor de tuse de peste noapte și îmbunătățirea somnului. Dextrometorfanul este un medicament antitusiv sub formă de sirop, pastile sau capsule.

Mierea este contraindicată bebelușilor cu vârsta mai mică de un an din cauza riscului de a suferi o intoxicație severă numită botulism. Ea este cauzată de toxinele unei bacterii care poate fi găsită în miere. Botulismul este rar, dar poate fi fatal. 

Frecțiile

Un alt remediu foarte popular în caz de răceli sau gripă, frecțiile cu alcool sau mentolate au câteva efecte benefice:

  • stimulează circulația sângelui;
  • produc vasodilatație periferică și scad temperatura corpului în caz de febră;
  • relaxează musculatura și atenuează durerile musculare și articulare din gripă. 

Loțiunile care conțin mentol, ulei de eucalipt și camfor pot atenua tusea cauzată de virozele respiratorii atunci când sunt aplicate pe gât și piept, susțin medicii potrivit agenției americane de cercetare National Institutes of Health (NIH).

De asemenea, câteva studii au arătat că aceste soluții aplicate pe gât și piept îmbunătățesc semnificativ somnul copiilor și adulților cu simptome de răceală. 

În cele din urmă, trebuie să încerci diferitele tratamente naturiste până când vei găsi unul care te ajută. Aceste remedii naturale pot aduce un confort temporar, dar nu înlocuiesc tratamentul medical. Consultă un medic dacă aisimptome severe de infecții respiratorii. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimente cu efect diuretic. Metode naturale de eliminare a excesului de apă din organism
Alimente cu efect diuretic. Metode naturale de eliminare a excesului de apă din organism
Alimente cu efect diuretic. Metode naturale de eliminare a excesului de apă din organism
Beneficiile consumului de cuișoare. Cum te pot ajuta aceste condimente
Beneficiile consumului de cuișoare. Cum te pot ajuta aceste condimente
Beneficiile consumului de cuișoare. Cum te pot ajuta aceste condimente
Beneficiile ceaiului de salvie. Ce efecte medicinale poate avea
Beneficiile ceaiului de salvie. Ce efecte medicinale poate avea
Beneficiile ceaiului de salvie. Ce efecte medicinale poate avea
Reclamă
PARTENERI
icon