Expunerea la lumină noaptea și expunerea la întuneric ziua pot afecta riscul de mortalitate. Acestea pot produce tulburări ale ritmului circadian, care pot cauza modificări în organism. Oamenii de știință le-au analizat efectele în cadrul unui nou studiu.
O nouă cercetare arată că oamenii care au fost expuși la niveluri ridicate de lumină noaptea au prezentat un risc de deces mai ridicat cu 21-34%. Persoanele expuse la niveluri crescute de lumină naturală au prezentat o scădere cu 17-34% a riscului de deces.
Expunerea la lumină noaptea și expunerea la întuneric ziua pot afecta riscul de mortalitate
Atunci când oamenii se expun la prea multă lumină pe parcursul nopții și nu primesc suficientă în timpul zilei, pot avea un risc mai ridicat de deces prematur, conform ScienceAlert. În același timp, există o asociere între folosirea luminii artificiale și o serie de riscuri pentru sănătate.
Studiul publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences a evaluat relația dintre expunerea directă la lumină și riscul de mortalitate cardiometabolică. Pentru realizarea sa au fost folosite datele a 88.905 de persoane. Acestea aveau vârste cuprinse între 40 și 69 de ani.
Valorile au fost înregistrate cu senzori utilizați la încheietura mâinii. Participanții au fost monitorizați pe o durată aproximativă de 8 ani. Informațiile despre efectele luminii au fost selectate pe baza datelor unui accelerometru. Cercetătorii au vrut să se asigure că înregistrările despre acțiunea luminii corespund cu momentele în care dispozitivele se aflau la încheietura mâinii.
Din datele de mișcare au fost estimate: durata somnului, eficiența orelor de odihnă și diferența dintre numărul de ore somn din timpul săptămânii și al celor din weekend. În același timp, mortalitatea cardiometabolică a fost definită ca fiind orice cauză de deces asociată bolilor sistemului circulator sau bolilor endocrine și metabolice, potrivit ScienceDaily.
Tulburările de ritm circadian cauzate de timpul de expunere la lumină pot influența organismul
Persoanele care au avut nopți luminoase și zile mai întunecate au prezentat un risc mai ridicat de mortalitate prematură. Acest aspect s-a stabilit după ce oamenii de știință au analizat factorii socio-demografici și stilul de viață. Evitarea luminii de noapte și alegerea luminii naturale din timpul zilei pot susține sănătatea la un nivel optim și pot menține longevitatea. Specialiștii consideră că recomandarea este accesibilă și avantajoasă.
Descoperirile oamenilor de știință arată importanța menținerii unui mediu întunecat. Acesta are un rol semnificativ în timpul orelor târzii în noapte și la primele ore ale dimineții. Atunci unele zone ale creierului au cea mai mare sensibilitate la lumină. Se întâmplă deoarece acestea caută lumină puternică în timpul zilei pentru a îmbunătăți ritmurile circadiene.
„Protecția mediilor de iluminat poate fi deosebit de importantă pentru cei expuși riscului atât de perturbare circadiană, cât și de mortalitate, cum ar fi în terapia intensivă sau în instituțiile de îngrijire a vârstnicilor”, a declarat doctorul Daniel Windred, autorul principal al studiului.
De asemenea, o calitatea slabă a somnului poate crește viteza cu care creierul îmbătrânește. Un studiu a fost efectuat pe baza unor scanări craniene a 589 de adulți. Acesta a arătat că expunerea la mai mulți factori dăunători poate adăuga 2,6 ani la vârsta biologică.