Prin intermediul unei alimentații echilibrate, poți preveni cariile și inflamația în gură. Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness, și Mihail Pautov, medic specialist, au oferit sugestii pentru a-ți proteja dinții, în episodul 10, din sezonul 7, la MediCOOL. Află cum influențează dieta apariția cariilor.
Carmen Brumă și Mihail Pautov au împărțit alimentele în categorii în funcție de impactul pe care îl pot avea asupra sănătății bucale și au oferit sfaturi pentru a înlătura zahărul de pe dinți.
Cum influențează dieta apariția cariilor
Alimentația poate avea un rol în protejarea dinților împotriva problemelor stomatologice. Există alimente cariogenice, cariostatice sau anticariogenice. Alimentele cariogenice favorizează apariția cariilor. Alimentele cariostatice nu cauzează carii și alimentele anticariogenice te ajută să previi apariția cariilor.
,,Este bine să ai întotdeauna la îndemână o sticlă cu apă pentru că apa te ajută să-ți cureți dinții. Te ajută să înlături acele resturi de mâncare, care pot fermenta și care rămân pe dinți. Apa este o soluție foarte bună.”
– Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness
Alimente cariogenice
Alimentele cariogenice sunt cele mai dăunătoare. Există produse care conțin multe glucide. Glucidele sunt fermentate de către bacteriile din cavitatea bucală. Astfel, pH-ul scade sub 5,5 și crește aciditatea, ceea ce creează un mediu propice pentru apariția cariilor.
,,E interesant pentru că oamenii cred că zahărul atacă smalțul. De fapt, zahărul necurățat de pe dinți este mâncare pentru bacterii dăunătoare. Acestea fac mediul acid, care consumă din smalț.”
– Mihail Pautov, medic specialist
Dacă te întrebi cum influențează dieta apariția cariilor, gândește-te că de obicei, toate dulciurile care se lipesc de dinți sunt cariogenice, inclusiv: jeleuri, bomboane, pufarine sau ciocolată. Acestea se îndepărtează de pe dinți cu foarte mare dificultate. În plus, unele fructe uscate, precum caisele uscate sau prunele uscate pot rămâne între dinți. Se recomandă evitarea consumului sau dacă le mănânci este important să-ți speli cât mai repede dantura.
Alimente cariostatice
Categoria de alimente cariostatice include produse care conțin proteine sau grăsimi, alături de legume și fructe bogate în apă. Consumul acestora nu provoacă niciun tip de carii, deci le poți include oricând în alimentație.
Alimente anticariogenice
Dacă vrei să afli cum influențează dieta apariția cariilor, reține că în categoria de alimente anticariogenice pe primul loc se regăsesc brânzeturile tari. Acestea conțin proteina denumită cazeină și grăsime. Ele protejează împotriva efectelor dăunătoare ale acidului bacteriilor. În plus, fosforul și calciul din compoziție ajută la alcalinizarea mediului și la remineralizarea smalțului dinților.
,,Francezii au obiceiul să mănânce o bucățică de brânză tare fermentată după ce iau masa.”
– Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness
Dacă nu ai la îndemână alte variante pentru a-ți curăța dinții, poți folosi gumă de mestecat cu xilitol. Xilitolul este un compus alcoolic, care nu poate fi descompus de amilaza salivară și contribuie la neutralizarea acidității. În plus, faptul că mesteci declanșează saliva. Saliva este alcalină, ceea ce sprijină prevenția problemelor dentare.
Totuși, este indicat să consumi ocazional gumă de mestecat cu xilitol deoarece are foarte multe substanțe chimice, care pot dăuna sănătății. În același timp, este important de reținut că xilitolul poate favoriza riscul de afecțiuni cronice, cum ar fi atacul cerebral și infarctul.
Odată ce afli cum influențează dieta apariția cariilor, poți lua în considerare că legumele și fructele bogate în celuloză acționează ca un tip de periuță de dinți și îi curăță. De exemplu, consumul de mere te poate ajuta să-ți menții dinții mai curați. Aceasta se întâmplă deoarece conțin fibre de celuloză care te ajută să scoți resturile de mâncare și stimulează secreția de salivă.
Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.