Un îndulcitor utilizat pe scară largă ca înlocuitor al zahărului, xilitolul dublează riscul de atac de cord și accident vascular cerebral când este consumat în cantitate mare sau frecvent, semnalează un studiu recent. Află ce alimente și băuturi conțin acest îndulcitor.
Xilitolul ar favoriza formarea de cheaguri de sânge care pot să provoace infarct miocardic când ajung la inimă sau accident vascular cerebral când ajung la creier, potrivit studiului publicat în European Heart Journal. Autorii acestuia, o echipă de cercetători de la centrul medical academic Cleveland Clinic, din SUA, au observat cu un consum crescut de xilitol aproape că dublează riscul de atac de cord, atac cerebral și deces.
În urmă cu un an, aceiași cercetători au descoperit că și eritritolul are un efect similar. Acesta se găsește în mod natural în legume și fructe, dar este produs și industrial pentru a fi utilizat în producția alimentară.
Alimentele care pot conține eritritol includ produsele de cofetărie, patiserie și brutărie, conservele de fructe, cerealele pentru micul dejun, produsele dietetice și guma de mestecat, potrivit informațiilor publicate de InfoCons, organizație non-guvernamentală de protecție a consumatorilor.
Xilitolul predispune la formarea de cheaguri
În cadrul studiului, cercetătorii au examinat probe de sânge prelevate de la 3.000 de persoane pentru a identifica substanțele cu un nivel crescut la cele care au suferit evenimente cardiace grave. Xilitolul se afla printre primele pe listă. Dar prezența acestuia în sânge nu înseamnă neapărat că este cauaza atacurilor de cord.
Cercetătorii au analizat mai departe efectele xilitolului în cadrul unui experiment care a confirmat că nivelul său crescut în sânge activează trombocitele și predispune la coagulare.
„Am oferit unor voluntari sănătoși o băutură îndulcită cu xilitol și am examinat sângele înainte și după consumul acesteia. În următoarele patru și până la șase ore, nivelurile de xilitol au rămas suficient de crescute pentru a spori răspunsul trombocitelor și riscul de coagulare la fiecare persoană studiată”, explică dr. Stanley Hazen, autorul principal al studiului și directorul Centrului pentru Diagnostic și Prevenție Cardiovasculară de la Institutul de Cercetare Lerner al Cleveland Clinic.
Cunoscute și ca plachete sangvine, trombocitele sunt celule care controlează procesul de coagulare a sângelui. Când xilitolul sau eritritolul se acumulează în cantitate mare în circulația sangvină, trombocitele devin mai reactive şi coagulează mai ușor, formând cheaguri.
„În prezența xilitolului, plachetele devin mult mai reactive și gata să coaguleze”, spune dr. Hazen într-un articol publicat de Cleveland Clinic. Cheagurile care se formează astfel pot să ajungă la inimă sau la creier și să declanșeze:
- atacuri de cord;
- accidente vasculare cerebrale;
- alte evenimente cardiovasculare care pun viața în pericol.
Consumul constant de xilitol poate fi periculos
În cadrul experimentului, funcția trombocitară a revenit la normal a doua zi. Dar, pentru persoanele care consumă constant alimente îndulcite cu xilitol, riscul s-ar putea menține.
„Nu este greu de imaginat că o persoană cu diabet ar putea consuma produse care conțin xilitol în fiecare zi. Așadar, riscul s-ar menține dacă ai continua să consumi xilitol. Persoanele cele mai expuse riscului de evenimente trombotice precum atacul de cord și accidentul vascular cerebral – persoanele cu diabet – sunt și cele mai susceptibile să consume xilitol în cantități mari și să-și crească și mai mult riscul fără să știe”, potrivit specialistului.
Doza de xilitol administrată voluntarilor a fost de 30 de grame, o cantitate similară celei pe care o conține o cupă de înghețată keto sau câteva fursecuri pentru diabetici.
Cele două studii pun la îndoială siguranța acestor îndulcitori pentru sănătate, dar sunt necesare mai multe studii pentru a confirma efectele lor periculoase.
Ce este și în ce alimente se găsește xilitolul
Xilitolul sau zahărul din mesteacăn este un alcool natural din zahăr care se găsește în mod natural în scoarța de mesteacăn, precum și în unele fructe și legume, cum ar fi:
- zmeură;
- căpșuni;
- prune;
- mere;
- conopidă;
- ciuperci;
- spanac;
- vinete.
Xilitolul are un gust la fel de dulce ca zahărul alb, dar nu afectează organismul în același mod. El conține mai puțin de jumătate din caloriile zahărului și are un indice glicemic mult mai scăzut. Un gram de xilitol are 2,4 calorii, în timp ce zahărul alb are 4 calorii pe gram. Indicele glicemic al xilitolului este 12, iar al zahărului alb, 65. Aceasta înseamnă se metabolizează mult mai încet decât zahărul și nu influențează semnificativ nivelul glicemiei. Din acest motiv, este considerat o alternativă sănătoasă pentru persoanele cu diabet și prediabet.
Pentru că este derivat din surse naturale, xilitolul utilizat ca aditiv este considerat un îndulcitor natural, chiar dacă este obținut prin procese industriale. El este întâlnit cel mai adesea în produsele alimentare etichetate ca „fără zahăr, „fără calorii” sau „pentru diabetici”. Ca aditivi, xilitolul este utilizat în:
- bomboane;
- prăjituri;
- mixuri pentru prăjturi;
- produse de patiserie;
- gumă de mestecat;
- pastă de dinți;
- apă de gură.
Pe lângă alimente, xilitolul este adesea folosit în produsele pentru îngrijirea dentară, precum pasta de dinți și apa de gură, deoarece poate ajuta la prevenirea cariilor.
Ar trebui să eviți xilitolul?
În special pentru persoanele cu diabet sau rezistență la insulină, nici zahărul, dar nici xilitolul și alți alcooli de zahăr nu sunt opțiuni în totalitate sigure. „Aș susține că zahărul sau mierea sunt, de fapt, alternative mai bune, chiar și pentru persoanele cu diabet. Dar, dacă ai diabet, trebuie să fii atent la nivelul glicemiei și să menții consumul scăzut”, recomandă dr. Stanley Hazen.
Cea mai sănătoasă alegere este să ne satisfacem pofta de dulce cu zahăr din surse naturale, cum ar fi fructele. Acestea nu produc creșteri bruște ale nivelului glicemiei din sânge și hrănesc corpul cu vitamine și minerale mai mult decât o pot face dulciurile ambalate.
„Sper ca această cercetare și studiile viitoare să conducă la o reevaluare a ghidurilor de reglementare care vizează îndulcitori artificiali. Avem nevoie de mai multe cercetări în acest domeniu pentru a ne asigura că oamenii nu aleg din greșeală ceva ce cred că este o opțiune sănătoasă,”, mai spune dr. Hazen.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.