Antena

Sauna uscată: ce este, beneficii și contraindicații

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 2 decembrie 2024, 08:36

Sauna uscată este o cameră din lemn care se încălzește de obicei cu temperaturi situate între 80°C și 100°C. De regulă, funcționează pe bază de căldură uscată, care înseamnă mai puțin de 20% umiditate și se diferențiază de sauna umedă. Citește despre sauna uscată.

Reclamă

Mai multe studii susțin că folosirea cu regularitate a unei saune uscate poate avea efecte benefice pe termen lung asupra sănătății. Pentru majoritatea oamenilor, folosirea acestei forme de terapie poate fi considerată sigură și poate aduce numeroase beneficii sănătății.

Ce este sauna uscată

Saunele moderne au la bază tehnologii, care echilibrează și controlează umiditatea și temperatura. Saunele uscate funcționează pe bază de căldură uscată și temperaturi ridicate. De obicei, caracteristicile lor se datorează folosirii pietrelor fierbinți sau al unui aragaz. Nivelurile lor de umiditate sunt de aproximativ zero.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pentru a te asigura că urmezi cele mai bune practici este foarte important să menții un nivel optim de hidratare a organismului și să limitezi sesiunile de saună uscată la 15-20 de minute. Deși folosirea sa cu regularitate poate ajuta, nu ai nevoie s-o utilizezi în fiecare zi pentru a obține beneficii precum ameliorarea stresului și recuperarea musculară.

Poate aduce beneficii calității somnului

Creșterea temperaturii corporale după ce ai folosit o saună uscată poate contribui la restabilirea ritmului circadian natural. În general, oamenii dorm mai bine noaptea după orice intervenție legată de căldură, inclusiv saune.

Reclamă

Poate îmbunătăți sănătatea inimii

Folosirea constantă a saunei uscate poate aduce beneficii inimii și sistemului cardiovascular. Acest lucru se se poate datora modului în care acest tip de saună poate afecta celulele, arterele și sistemul nervos, care pot influența sănătatea inimii.

Poate echilibra tensiunea arterială

O ședință de saună uscată poate crește temporar ritmul cardiac și tensiunea arterială, cercetările arată că poate asigura beneficii pe termen lung pentru tensiunea arterială.

În cazul persoanelor cu hipertensiune arterială, sauna uscată poate contribui la reducerea tensiunii arteriale. În cazul persoanelor sănătoase, poate scădea riscul de a dezvolta hipertensiune mai târziu în viață, conform GoodRx.

Reclamă

Poate reduce riscul de boală Alzheimer

Sauna uscată poate reduce riscul de a suferi de demență, inclusiv boala Alzheimer. Un studiu a arătat că bărbații care o utilizează de patru până la șapte ori pe săptămână își pot scădea acest risc cu peste jumătate de procente.

Poate reduce frecvența răcelilor și bolilor

Folosirea saunei uscate o dată sau de două ori pe săptămână poate reduce frecvența răcelilor și infecțiilor virale. Persoanele care folosesc sauna în mod constant prezintă un risc mai mic de infecții ale căilor respiratorii superioare în comparație cu persoanele care nu folosesc niciodată sauna uscată. În plus, au un risc mai scăzut de pneumonie.

Poate atenua simptomele de astm

Astmul este o afecțiune cronică. Acesta inflamează și îngustează intermitent căile respiratorii din plămâni, ceea ce îngreunează respirația. Persoanele cu astm pot observa o ameliorare a simptomelor de respirație zgomotoasă dacă au obiceiul de a folosi sauna uscată, potrivit Healthline.

Poate reduce episoadele depresive

Folosirea saunei uscate poate contribui la reducerea generală a nivelului de stres. Există chiar dovezi care sugerează că poate diminua nivelul de cortizol, denumit și hormonul stresului. Persoanele care suferă de depresie și care folosesc o saună uscată în mod regulat pot observa creșteri ale apetitului și prezența unor stări de relaxare.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Sauna umedă: ce este, beneficii și contraindicații
Sauna umedă: ce este, beneficii și contraindicații
Sauna umedă: ce este, beneficii și contraindicații
articol cu video
La ce să fii atent când cumperi pâine. Cum o poți alege în funcție de ingrediente
La ce să fii atent când cumperi pâine. Cum o poți alege în funcție de ingrediente
La ce să fii atent când cumperi pâine. Cum o poți alege în funcție de ingrediente
articol cu video
Cum să faci maia naturală. Ce tipuri de pâine sunt mai sănătoase
Cum să faci maia naturală. Ce tipuri de pâine sunt mai sănătoase
Cum să faci maia naturală. Ce tipuri de pâine sunt mai sănătoase
Reclamă
PARTENERI
icon