Cele mai frecvente boli pe care le poți lua de la piscină

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 24 iulie 2024, 08:21

Este foarte plăcut să te răcorești în piscină într-o zi fierbinte de vară. Dar pe măsură ce canicula persistă, piscinele și parcurile acvatice tind să devină din ce în ce mai aglomerate, ceea ce poate crește riscul de infecții. Citește despre cele mai frecvente boli pe care le poți lua de la piscină.

Reclamă

Deși substanțele chimice din apă, mai precis substanțele dezinfectante precum clorul, distrug multe virusuri și bacterii, există totuși anumiți germeni care pot apărea în apa de la piscină. Din acest motiv, este important să știi ce poți face pentru a-i evita.

De obicei, afecțiunile legate de înotul în piscine au la bază apa contaminată cu germeni. Dar, de asemenea, unele pot apărea din cauza contactului cu substanțele chimice care se află în apă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Una din cele mai frecvente cauze de îmbolnăvire este diareea

Milioane de germeni pot ajunge în apă atunci când o persoană care suferă de diaree intră în piscină, înainte de a avea o igienă corectă. Alți oameni se pot îmbolnăvi înghițind chiar și o cantitate mică a apei din acea piscină.

Mai mult decât aceasta, nu este neapărată nevoie ca o persoană să nu urmeze o igienă corectă pentru ca alți oameni să se îmbolnăvească. Particulele mici de materie fecală se pot desprinde de pe corpul oamenilor în timp ce înoată. Astfel, este posibil să nu le observi deloc în apă și te poți contamina cu cele mai frecvente boli pe care le poți lua de la piscină.

Reclamă

Printre cei mai întâlniți germeni care pot fi contractați din cauza apei contaminate din piscină se pot număra: criptosporidium, norovirus, giardia, shigella și E. coli. În funcție de agentul patogen responsabil, persoana infectată poate dezvolta simptome precum: diaree, senzație de greață, vărsături, febră sau dureri de stomac.

De ce clorul din apă nu distruge acești microbi

În primul rând, este esențial ca piscinele și locurile de joacă cu apă să aibă cantitatea corectă de clor sau brom și pH-ul potrivit. Doar în acest mod, pot preveni eficient răspândirea germenilor.

În același timp, oamenii pot fi încă expuși la germeni în timpul necesar clorului pentru a distruge toți microbii, a explicat dr. Jessica Lum, medic specialist în boli infecțioase la Cleveland Clinic.

Reclamă

Cryptosporidium este foarte rezistent la clor. Potrivit unui raport CDC, a provocat 49% dintre focarele infecțioase în locuri acvatice, în perioada 2015-2019. Printre acestea se regăsesc: piscine, căzi cu hidromasaj și locuri de joacă cu apă.

Dacă E. coli contaminează apa din piscină și nivelul de clor este cel corect, bacteriile vor fi de obicei distruse în mai puțin de un minut. Chiar și cel mai robust microorganism Giardia va rezista doar aproximativ 45 de minute în apa corespunzător clorurată. Cryptosporidiumul, în schimb, poate supraviețui în apele piscinelor timp de peste 7 zile, fiind printre cele mai frecvente boli pe care le poți lua de la piscină.

Simptomele infectării cu Cryptosporidium încep de obicei să apară cu 5 – 7 zile mai târziu. În general, situația se ameliorează în aproximativ două săptămâni.

Infecția numită urechea înotătorului

Urechea înotătorului este o infecție cauzată de bacterii atunci când apa din piscină rămâne în canalul urechii exterioare.

Când apa rămâne în acea zonă mai mult timp, uzează ceara protectoare a pielii și oferă un mediu umed pentru ca bacteriile să se înmulțească. Acest lucru este cel mai frecvent întâlnit la copii și nu se răspândește de la o persoană la alta.

Simptomele acestei infecții includ: durere, senzație de mâncărime, roșeață, umflare și drenaj din ureche.

Substanțele chimice din apă îți pot irita ochii, pot provoca erupții cutanate sau tuse

Substanțele chimice se folosesc pentru a preveni cele mai frecvente boli pe care le poți lua de la piscină. Iritația poate apărea atunci când clorul din piscină în combinație cu transpirație, urină și murdărie se transformă în iritanți chimici. Atunci când simți mirosul de clor al apei din piscină, probabil că identifici mirosul acestor iritanți chimici. Acesta se transformă în gaz în aerul din jur.

Aceste tipuri de iritanți, numiți cloramine, pot provoca înroșirea ochilor și senzație de mâncărime, erupții cutanate, iritații nazale, tuse și respirație șuierătoare, potrivit CDC (Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA).

Din acest motiv, este cel mai bine să faci duș înainte de a intra în apă și să nu urinezi niciodată în piscină. Nu numai că se formează cloraminele atunci când urina, transpirația sau machiajul se combină cu clorul, dar acest lucru scade și cantitatea de clor care luptă împotriva altor germeni.

Pe lângă cloramine, nivelurile incorecte ale pH-ului într-o piscină pot duce la iritarea pielii și a ochilor.

Cele mai frecvente boli de piele preluate de la piscină

Infecţiile microbiene – acestea sunt declanşate de stafilococii patogeni lăsaţi în apă de pe pielea unei persoane bolnave. Apa stătută și caldă a piscinelor este un mediu propice dezvoltării stafilococilor patogeni care astfel au ocazia să infecteze pielea persoanelor sănătoase. Stafilococii patogeni produc furuncule sau alte piodermite.

Micoze sau infecții cauzate de ciuperci care afectează pielea. Zonele cu apă mică, supraîncălzite de soare şi suprapopulate, precum locurile de la marginea piscinelor, constituie cele mai frecvente locuri unde se adună fungi. Micozele sunt cele mai frecvente afecțiuni ale pielii provocate de scăldatul în bazine publice.

Pitiriazisul versicolor este una din cele mai frecvente boli de piele ale sezonului cald. Această boală produsă de un parazit obișnuit al pielii, denumit Malassesia Furfur. De obicei, se manifestată prin pete mici de culoare roz, cafenii sau albicioase, uneori însoțite de scuame fine.

Tinea pedis, cunoscută ca ciuperca piciorului, este favorizată de umiditate. Aceasta se caracterizează prin: descuamare, senzație de mâncărime și fisuri la nivelul tălpii, în special între degetele de la picioare.

Molluscum contagiosum este o afecțiune virală produsă de Poxvirus, contractată de cei care merg în piscinele foarte aglomerate. Simptomele sunt leziuni de culoarea pielii sau roz-roșiatice care se extind pe piele. Aceasta se regăsește printre cele mai frecvente boli pe care le poți lua de la piscină.

Dacă te plimbi desculț pe lângă piscină pot apărea negi pe talpă sau veruci vulgare plantare cum sunt denumiți medical. Aceștia au drept cauză un virus care produce mici leziuni în piele, aspre și dureroase, similare bătăturilor.

Ce poți face pentru a reduce semnificativ șansele de a te îmbolnăvi din cauza apei din piscine

Iată o serie de sfaturi pentru a preveni eventualele infecții determinate de apa din piscină:

  • Întotdeauna fă un duș înainte și după înotul în piscină.
  • Încearcă să nu înghițiți apă în timpul înotului.
  • Pentru a evita transmiterea afecțiunilor oftalmologice, la ieșirea din piscină sau bazin se recomandă ca fața să fie spălată cu apă rece.
  • Pentru a evita instalarea micozelor, după contactul cu apa, șterge bine toată suprafața pielii. Șterge-ți bine urechile după fiecare baie.
  • Dacă ai o boală de piele, o rană sau o infecție, evită să mergi la piscină.
  • Pentru copiii mici este de preferat să folosești scutece speciale pentru înot. Acestea rețin orice scurgeri accidentale de urină ale copiilor.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum poți trata mușcătura de căpușă. Ce poți face pentru a evita infecțiile provocate de această insectă
Cum poți trata mușcătura de căpușă. Ce poți face pentru a evita infecțiile provocate de această insectă
Cum poți trata mușcătura de căpușă. Ce poți face pentru a evita infecțiile provocate de această insectă
Cele mai întâlnite alergii la polen. Când apar, cum se manifestă și ce tratamente se pot aplica
Cele mai întâlnite alergii la polen. Când apar, cum se manifestă și ce tratamente se pot aplica
Cele mai întâlnite alergii la polen. Când apar, cum se manifestă și ce tratamente se pot aplica
Probleme de sănătate pe care le poate cauza vremea de toamnă. Ce poți face pentru a le preveni și a le combate
Probleme de sănătate pe care le poate cauza vremea de toamnă. Ce poți face pentru a le preveni și a le combate
Probleme de sănătate pe care le poate cauza vremea de toamnă. Ce poți face pentru a le preveni și a le combate
Reclamă
PARTENERI
icon