Alimente care îngrașă. Lista celor care conțin cele mai multe calorii

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 17 ianuarie 2024, 07:50 / Actualizat: 17 ianuarie 2024, 10:31

Alimentele bogate în calorii, mâncatul în exces și gustările frecvente sunt motivele principale pentru care ne îngrășăm. O dietă cu un conținut caloric echilibrat este cheia menținerii unei greutăți sănătoase. Iată o listă detaliată cu alimente care îngrașă. 

Reclamă

Obezitatea este una dintre cele mai mari probleme de sănătate a lumii moderne. Numărul celor afectați continuă să crească într-un ritm alarmant, inclusiv în rândul copiilor. În România, aproximativ 58% dintre adulți au o greutate peste limita sănătoasă.

Există mulți factori care contribuie la excesul ponderal, dar alimentația este cea mai importantă cauză, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Pe măsură ce alimentația globală s-a schimbat în ultimele decenii, s-a înregistrat o creștere a consumului de alimente cu densitate energetică mare, cu un conținut ridicat de grăsimi și zaharuri adăugate. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Totodată, s-a înregistrat o scădere a activității fizice din cauza modificării naturii multor tipuri de activități profesionale, creșterii accesului la transport și extinderii urbanizării, detaliază specialiștii OMS.

De ce unele alimentele îngrașă și altele nu

Există mai mulți factori care influențează modul în care anumite alimente pot contribui la creșterea în greutate, dar conținutul de calorii este cel mai important indicator. 

Reclamă

Caloriile sunt unitatea de măsură a energiei furnizate de alimente și băuturi. Mai exact, o calorie echivalează cu cantitatea de energie necesară pentru a încălzi un gram de apă cu un grad Celsius. În contextul alimentației, termenul de calorie se referă de obicei la kilocalorii (prescurtate kcal). O kilocalorie este echivalentă cu 1.000 de calorii.

Atunci când consumăm alimente sau băuturi, acestea furnizează organismului un număr variabil de calorii care sunt folosite pentru a susține funcțiile vitale și activitățile fizice. 

Caloriile în sine nu sunt bune sau rele. Consumul lor în exces este cel care duce la creșterea în greutate. Atunci când consumăm mai multe calorii decât ardem pe parcursul zilei, organismul nostru depozitează caloriile suplimentare sub formă de grăsime. Pentru a ne păstra o greutate sănătoasă, este important să menținem un echilibru între caloriile consumate și cele folosite de organism. 

Reclamă

Câte calorii are un gram de grăsime, zahăr sau proteine      

Alimentele au conținut caloric diferit, în funcție de compoziția lor nutritivă. Caloriile furnizate de alimente provin din macronutrienți precum carbohidrații, proteinele și grăsimile, care au valori calorice diferite. Astfel:

  • un gram de carbohidrați (zahărul și alții) furnizează 4 calorii (kcal);
  • un gram de proteine furnizează, de asemenea, 4 calorii;
  • un gram de grăsimi furnizează 9 calorii.

Astfel, alimentele care conțin carbohidrați și proteine au un conținut caloric mai scăzut în comparație cu alimentele bogate în grăsimi. 

Totuși, aceste valori sunt generale și pot varia ușor în funcție de alimentul specific. De exemplu, există mai multe tipuri de grăsimi, cum ar fi grăsimile saturate, nesaturate și trans, iar conținutul lor caloric este ușor diferit. De asemenea, conținutul caloric al unui aliment poate varia în funcție de modul în care este preparat.

Lista alimentelor care îngrașă

Alegerea unor alimente echilibrate caloric din abundența de produse disponibile astăzi pe piață poate fi dificilă. Anumite tipuri de alimente contribuie mai mult decât altele la creșterea în greutate dacă sunt consumate în exces. Principalele categorii de alimente care îngrașă includ:

  • alimentele procesate, care au de obicei un conținut ridicat de calorii, grăsimi și zahăr adăugat;
  • alimentele bogate în zahăr, cum sunt unele băuturi carbogazoase, bomboane, prăjituri, cereale cu zahăr și produse de patiserie;
  • alimentele bogate în grăsimi saturate și trans, cum ar fi carnea grasă, mezelurile, prăjelile, produsele de patiserie cu grăsimi trans și alimentele fast-food.

Exemple de alimente care îngrașă

Aliment Calorii/100 grame
Ciocolată cu lapte535
Migdale învelite în zahăr465
Waffle cu ciocolată433
Dropsuri cu zahăr394
Clătite cu ciocolată (fast-food)357
Chipsuri de cartofi sărate559
Bacon prăjit468
Pui în crustă, prăjit464
Inele de ceapă prăjite416
Nachos (fast-food)350
Cheeseburger329
Cartofi prăjiți (fast-food)323
Pizza 319-370
Popcorn (pentru microunde)402
Pâine albă266
Sursa: My Food Data

Alimente care sunt sănătoase, dar conțin multe calorii

Alimentele nutritive nu sunt întotdeauna sărace în calorii. În ciuda conținutului bogat în substanțe nutritive esențiale precum vitaminele, mineralele, fibrele și proteinele, unele alimente pot avea și un conținut caloric semnificativ.

  • Produse lactate grase. Brânza grasă, cascavalul și smântâna au un conținut caloric ridicat;
  • Nuci și semințe. Deși sunt bogate în nutrienți, nucile și semințele sunt, de asemenea, bogate în calorii datorită grăsimilor pe care le conțin;
  • Uleiuri și grăsimi. Uleiurile vegetale, untul, margarina și alte grăsimi adăugă calorii preparatelor culinare;
  • Ciocolată neagră. Un desert considerat sănătos datorită concentrației mari de antioxidanți, ciocolata neagră este densă caloric din cauza conținutului de grăsimi al untului de cacao.

Exemple de alimente sănătose care îngrașă

AlimentCalorii/100 grame sau ml
Unt717
Parmezan420
Brânză cheddar403
Brânză edam357
Brânză gouda356
Cremă de brânză350
Mozarella299
Macrou262
Hering250
Somon206
Fructe goji uscate349
Prune uscate339
Avocado160
Banane89
Hummus (preparat în casă)177
Tofu tare144
Fasole (gătită)140
Roșii uscate258
Tărâțe de ovăz246
Paste integrale149
Quinoa (gătită)120
Orez brun (gătit)112
Nuci macadamia718
Nuci pecan 691
Nuci654
Migdale598
Semințe de dovleac574
Ulei de măsline, avocado, susan, in884
Sursa: My Food Data

Toate aceste alimente pot face parte dintr-o alimentație echilibrată, dar trebuie consumate cu moderație. Controlul porțiilor și integrarea lor într-un plan alimentar sănătos sunt esențiale pentru menținerea echilibrului caloric.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile consumului de nectarine. Ce schimbări pot aduce în organism aceste fructe
Beneficiile consumului de nectarine. Ce schimbări pot aduce în organism aceste fructe
Beneficiile consumului de nectarine. Ce schimbări pot aduce în organism aceste fructe
Ceaiuri care îți pot crește longevitatea. Cum te pot ajuta să trăiești mai mult
Ceaiuri care îți pot crește longevitatea. Cum te pot ajuta să trăiești mai mult
Ceaiuri care îți pot crește longevitatea. Cum te pot ajuta să trăiești mai mult
Ce se întâmplă dacă bei ceai negru în fiecare zi. Modificările produse de această băutură în organism
Ce se întâmplă dacă bei ceai negru în fiecare zi. Modificările produse de această băutură în organism
Ce se întâmplă dacă bei ceai negru în fiecare zi. Modificările produse de această băutură în organism
Reclamă
PARTENERI
icon