Antena

Rolul educației sexuale în adolescență. Cum poți avea o comunicare mai bună cu copilul

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 16 aprilie 2024, 07:50

Mulți părinți consideră că etapa 12-18 ani este una dintre cele mai dificile etape ale vieții unui copil. Diana Lupu, psihoterapeut, Adriana Radu, Președinte asociația Sexul vs. Barza și specialist sănătate publică, și Roxana Bohîlțea, medic primar obstetrică-ginecologie, au fost invitatele medicului Mihai Pautov, în episodul 8, din sezonul 6, la MediCOOL. Citește despre rolul educației sexuale în adolescență.

Reclamă

Diana Lupu, Adriana Radu și Roxana Bohîlțea au discutat despre schimbările psihice și fizice din viața unui adolescent și au oferit mai multe sfaturi pentru a gestiona această perioadă prin intermediul comunicării și al metodelor de prevenție sau intervenție.

Ce se întâmplă în adolescență

Etapa adolescenței între 12-18 ani este una din perioadele în care părinții se tem în mod semnificativ pentru siguranța copiilor. Atunci se desfășoară într-un timp scurt mai multe etape psihice și fizice. Principalele nevoi ale unui preadolescent și adolescent în perioada aceasta sunt identitatea și independența.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

,,Cred că le este greu și părinților să se adapteze pentru că adolescentul se desprinde din cuib.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Etapa 12-18 ani devine o perioadă dificilă pentru întreaga familie. Părinții acceptă cu dificultate că adolescentul capătă mai multe drepturi și are opinii diferite. Atunci pot pierde încrederea copilului în cadrul conflictelor sau din dorința de control. Dacă se pierde relaționarea, adolescentul poate începe să mintă. Atunci pot apărea comportamente de risc în ce privește viața sexuală sau consumul de substanțe interzise.

Reclamă

,,Există un concept sociologic interesant care se numește edgework și care se referă la faptul că lucrăm la o margine în care testăm riscurile, testăm o limită între ceea ce este haos și ceea ce este ordine.”

– Adriana Radu, Președinte asociația Sexul vs. Barza, specialist sănătate publică

Adolescenții au tendința să aibă comportamente la limită foarte frecvent pentru că de multe ori sunt controlați de școală și de părinții lor. Simt nevoia să-și înțeleagă abilitățile proprii. Uneori, aceste abilități proprii pot fi într-o zonă de risc. De exemplu, un băiat poate încerca să convingă o fată să se îndrăgostească de el, într-un mod sexist, care încalcă egalitatea dintre fete și băieți. Acesta se regăsește printre motivele pentru care rolul educației sexuale în adolescență este semnificativ.

,,Partea aceasta despre egalitate de gen este o parte din discuția mai mare, din ceea ce noi numim educație sexuală cuprinzătoare.”

– Adriana Radu, Președinte asociația Sexul vs. Barza, specialist sănătate publică
Reclamă

Comunicarea cu adolescentul

Se recomandă ca părinții să-și pregătească adolescentul din etapele anterioare pentru perioada 12-18 ani. Poate avea multe provocări, dar dacă educația începe înainte, copiii pot fi mult mai bine pregătiți pentru ce urmează.

,,Australia are o rată incredibil de bună de vaccinare anti-HPV. Din acest motiv, au reușit să eradicheze cancerul de col uterin. Educația în privința prevenției, a unei vieți sănătoase, a tot ceea ce înseamnă mecanisme de protecție și de prevenție, începe încă din clasele primare, din ciclul primar, de când copiii au 7-9 ani și se obișnuiesc cu această idee.”

– Roxana Bohîlțea, medic primar obstetrică-ginecologie

Deseori, părinții se sperie deoarece văd că adolescentul începe să se schimbe fizic și psihic. Cercul de prieteni capătă mai mult interes decât familia. Atunci este de preferat ca părinții să se pregătească și să transmită informațiile cu puțin timp înainte ca etapa să înceapă și să se gândească la rolul educației sexuale în adolescență.

,,Prevenția și pregătirea înseamnă să știu dinainte, nu când deja comportamentul de risc apare, când poate apărea o sarcină nedorită sau bullying. Acolo suntem în zonă de intervenție.”

– Diana Lupu, psihoterapeut

Perioada 12-18 ani necesită o relație bună cu copilul. Atunci vrea să devină independent și se poate să se împrietenească cu persoane cu care părinții nu sunt de acord. Mulți dintre aceștia aleg să-i interzică adolescentului legăturile sociale, ceea ce le poate afecta relația în mod considerabil.

,,Înțeleg că este greu pentru părinți, dar ratez lecția dacă încerc să controlez în continuare. Îi învăț să mă mintă mai bine și să se ascundă. Mi-ai luat telefonul, o să găsesc altceva pe care tu n-o să-l știi, ceea ce este mai dăunător. Încurajez un pic părinții să se antreneze cu ideea de curiozitate. Hai să văd un pic de ce-ți place de băietul acesta, de persoana aceasta. Să învățăm să mergem în zona de dialog și să antrenez gândirea critică. Părinții pot să găsească acele întrebări deschise și acea curiozitate.”

– Diana Lupu, psihoterapeut

Rolul educației sexuale în adolescență

În general, adolescenții nu se feresc să discute despre educație sexuală și vor să afle mai multe informații despre schimbările din corpul lor. Majoritatea nu se tem de vaccinare, pun o mulțime de întrebări și interacționează foarte mult cu persoanele care intenționează să le dea informații noi. Deseori, încearcă să afle multe lucruri legate de protecția sănătății lor, dacă întâlnesc o sursă de încredere.

,,Prietenele și colegele fiicei mele sunt prietenele și colegele mele. Au venit în grup întotdeauna la mine. Ca informația să ajungă la fiica mea, le-am educat pe toate. După ce am depășit cercul de prieteni ai fiicei mele, am înființat Societatea Română de Medicină Preventivă. În octombrie am fost în 12 licee, proiectul numindu-se Generația HPV-free. Am vizitat clasele 8-12. Teama a fost spre clasa a douăsprezecea, dar au fost foarte deschiși la informație. Le-am spus: Nu sunt cel care stabilește limite, dar pot să-I învăț să facă aceasta în siguranță.”

– Roxana Bohîlțea, medic primar obstetrică-ginecologie

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
articol cu video
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Reclamă
PARTENERI
icon