Antena

Menținerea imunității și diversificarea alimentației în primele 0-12 luni. Rolul acestora în creșterea copilului

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 13 aprilie 2024, 13:05 / Actualizat: 15 aprilie 2024, 13:23

În primele 0-12 luni de viață este important ca părinții să se ocupe de mai multe aspecte ale creșterii copilului. Rareș Simu, medic imunolog, Ilinca Tranulis, medic pediatru, și Crina Coliban, specialist în diversificarea alimentației bebelușilor și consultant în alăptare, au fost invitații medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 8, din sezonul 6, la MediCOOL. Citește despre menținerea imunității și diversificarea alimentației în primele 0-12 luni.

Reclamă

Rareș Simu a discutat despre metodele cu ajutorul cărora poți întări imunitatea copilului și a precizat în ce situații se recomandă oprirea alăptării. Ilinca Tranulis și Crina Coliban au dat o serie de recomandări cu privire la modalitățile eficiente și sigure de diversificare a alimentației bebelușilor, în primele luni.

Dezvoltarea imunității

În prima etapă a vieții copilului, între 0-12 luni, mulți părinți tind să igienizeze toate suprafețele cu care vine în contact și să-l spele frecvent pe mâini. Dar, igienizarea excesivă poate fi dăunătoare deoarece împiedică dezvoltarea imunității.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

,,Niciun exces nu este bun. Igienizarea excesivă, mai exact un mediu steril, poate produce probleme legate de imunitate. Sistemul imun se antrenează și se modulează prin contactul cu factori externi pentru că are rolul să apere organismul de agresiunile externe, fie că sunt fizice, chimice, termice sau infecțioase.”

– Rareș Simu, medic imunolog

-Pentru ca sistemul imunitar să se antreneze, acesta are nevoie să intre în contact cu bacterii. Din acest motiv, nu este indicat să fie protejat în permanență. Cum poți avea un comportament echilibrat?
-Când copilul intră în contact cu germeni cunoscuți mediului familei lui, cel mai probabil are anticorpi de la mamă, deoarece probabil i-a transmis în timpul sarcinii. Dacă mama alăptează, este protejat. Cu cât se extinde mediul, cu atât se mărește numărul de germeni cu care vine în contact.

Reclamă

Menținerea imunității și diversificarea alimentației în primele 0-12 luni include mai multe etape. În general, după vârsta de 4 luni, nu mai este nevoie să se sterilizeze biberoanele deoarece copilul a intrat deja în contact cu bacteriile de pe mai multe suprafețe. Pe suprafața pielii și pe mucoase există bacterii bune. Dacă se folosește frecvent dezinfectantul, acesta le distruge și nu mai pot să apere organismul.

Diversificarea alimentației după alăptare

Chiar dacă nu alăptează direct la sân, sunt mame care alăptează prin mamelon de silicon sau își colectează singure laptele pentru a-l pune în biberon. În situația în care copilul se îmbolnăvește și atinge cu gura sânul mamei, îi transmite organismului mamei să producă anticorpi specifici cu situația de sănătate pe care o are copilul.

-Dacă mama suferă de febră poate alăpta în perioada aceea?
-Singura situația în care se contraindică alăptarea este dacă există o infecție la nivelul sânului sau când mamei i se administrează un tratament, care prezintă contraindicații deoarece se transmite prin alăptare. În situațiile în care se întrerupe alăptarea, pot să apară probleme când se reia alăptarea la sân.

Reclamă

,,În jur de 6 luni este cel mai bine să începem diversificarea. Este o recomandare generală, unde trebuie să punem în balanță foarte multe lucruri nu doar aportul nutritiv.”

– Ilinca Tranulis, medic pediatru

,, Între 4 și 6 luni începe diversificarea din punctul de vedere emoțional.”

– Crina Coliban, specialist în diversificarea alimentației bebelușilor și consultant în alăptare

Chiar dacă nu prezintă o importanță deosebită, se recomandă ca începerea diversificării să adauge alimente tăiate în bucăți, în loc de piureuri. Totodată, un copil nu poate învăța într-un timp scurt cu exactitate mișcările prin intermediul cărora se poate hrăni. Menținerea imunității și diversificarea alimentației în primele 0-12 luni se formează treptat.

Diversificarea din punctul de vedere psiho-emoțional

Între 4 și 6 luni, părinții stau împreună cu copilul pentru a-i arăta ce înseamnă relația cu hrana solidă. Acesta poate fi ținut în brațe, nu este neapărată nevoie să stea la masă. În această perioadă, copilul are nevoie să vadă doi adulți de 3-5 ori pe zi, în timp ce fac diverse acțiuni cu diferite alimente. În jurul vârstei de 6 luni, a parcurs deja două luni de antrenament în care a văzut cum se mănâncă. Astfel, se începe diversificarea din punctul de vedere psiho-emoțional.

La vârsta de 6 luni se începe diversificarea cu bucăți din alimente moi. Legumele tari, în mod natural, prin preparare termică se înmoaie. Copilul prinde bucăți mari de alimente, care nu au forme rotunde sau circulare și le strivește între limbă și palat. Învață să le plimbe în gură și le înghite.

,,Dacă scuipă alimentele este perfect în regulă. Totul se produce prin învățare.”

– Ilinca Tranulis, medic pediatru

Este mai mic riscul de înec la o vârstă mai mică decât la o vârstă mai mare. Punctul de gag care protejează copilul de bucățile mari se află mai în față pe limbă la o vârstă mai mică și se mută mai în spate pe limbă cu cât avansează în vârstă. Dacă i se dau să consume alimente tăiate în bucăți la o vârstă mai mare, bucata de aliment ajunge într-o zonă situată mai în spate și mai aproape de căile respiratorii.

Menținerea imunității și diversificarea alimentației în primele 0-12 luni

Nu se recomandă începerea diversificării cu alimente lipicioase, cum ar fi banana sau avocado. Atunci când se mușcă dintr-un avocado, se poate lipi instant de cerul gurii. Acest fruct poate fi dificil de consumat de copilul care a fost până atunci hrănit numai prin alăptare sau cu biberonul. Se recomandă alimente cu un conținut bogat în apă la începutul diversificării.

Pentru menținerea optimă a imunității în această etapă a vieții se poate adopta o metodă practicată frecvent în țările nordice. Somnul de peste zi al copilului se poate face afară chiar și iarna când sunt temperaturi negative, dacă este foarte bine protejat termic. Copilul poate fi lăsat într-un cărucior, după ce este învelit într-o pătură sau este pus într-un sac de dormit.

-De ce ajută acest obicei imunitatea?
-Sistemul imun se antrenează venind în contact cu orice agresiune din mediul extern. De exemplu, frigul acționează ca o agresiune pentru organismul uman. El învață să facă față temperaturilor mai scăzute. Sistemul imun se stimulează, se adaptează și învață să facă față tuturor agresiunilor, care pot fi fizice și chimice.

,,Echilibru, alăptare, microbiom și iubire.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Beneficiile mersului cu cortul. Cum te poate ajuta timpul petrecut în natură
Beneficiile mersului cu cortul. Cum te poate ajuta timpul petrecut în natură
Beneficiile mersului cu cortul. Cum te poate ajuta timpul petrecut în natură
articol cu video
Ce trebuie să facem pentru a preveni deshidratarea în zilele de vară
Ce trebuie să facem pentru a preveni deshidratarea în zilele de vară
Ce trebuie să facem pentru a preveni deshidratarea în zilele de vară
Reclamă
PARTENERI
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Rețete Fel De Fel
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Pentru gustări simple și delicioase din zilele călduroase de vară îți propun o rețetă de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry. Este rețeta unui aperitiv sau o gustare caldă, proaspătă și savuroasă, cu arome mediteraneene, texturi contrastante și o prezentare elegantă. Aceste frigărui combină simplitatea legumelor proaspete cu savoarea brânzei topite. Toate sunt învelite într-un format ușor de servit și spectaculos vizual. Feliile subțiri de dovlecel sunt rulate în jurul cuburilor de brânză. Poți folosi halloumi, feta sau mozzarella. Toate acestea oferă o textură moale, dar elastică, cu margini ușor rumenite. Roșiile cherry aduc explozia de prospețime, dulceață și aciditate care echilibrează totul. Preparatul poate fi servit cald sau rece și este ideal ca aperitiv, pe un platou de vară. Merge bine și ca garnitură lângă carne sau chiar ca element central într-o masă vegetariană. Tot din dovlecel mai poți prepara și rețeta de rulouri cu prosciutto crudo. Este la fel de simplă și delicioasă, dar cu altă consistență și textură. Descrierea rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry Aceste frigărui sunt o adevărată declarație de vară. Pe fiecare bețișor, se întâlnesc aromele grădinii și gusturile unei vacanțe în sudul Italiei sau în Grecia. Acolo legumele coapte și brânzeturile locale se transformă în mici festinuri simple, dar spectaculoase. Feliile de dovlecel, fine și translucide, îmbracă brânza ca o panglică verde crud. Prin coacere, capătă o textură moale, ușor elastică, cu marginile ușor rumenite, iar aroma lor vegetală devine mai intensă, ușor dulceagă, cu accente de nuci crude. În interior, brânza începe să se topească lent, devine cremoasă, caldă și sărată, oferind un contrast seducător cu finețea legumelor. Dacă alegi o brânză cu personalitate (cum e halloumi sau cașcaval afumat), adaugi o notă ușor picantă sau afumată, ce ridică întregul ansamblu. Iar roșiile cherry – coapte ușor sau doar încălzite – pocnesc între dinți cu sucul lor dulce și acrișor, aducând acea explozie de prospețime care trezește toate celelalte gusturi. Ele sunt punctele de echilibru care leagă brânza și dovlecelul într-o armonie perfectă. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry.
icon