Dezvoltarea copilului între 6 și 12 ani. De ce pot apărea dificultăți de respirație

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 15 aprilie 2024, 13:26

În etapa 6-12 ani este important să te asiguri că dezvoltarea oaselor feței și a corpului copilului se desfășoară într-un mod armonios. Alexandra Boza, medic stomatolog, și Florin Cujbă, specialist în fitness, au fost invitații medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 8, din sezonul 6, la MediCOOL. Citește despre dezvoltarea copilului între 6 și 12 ani.

Reclamă

Alexandra Boza a discutat despre dezvoltarea armonioasă a oaselor feței și a explicat cum poți identifica potențiale probleme. Florin Cujbă a vorbit despre modul în care practicarea unui sport poate influența creșterea copilului și a sugerat câteva activități fizice. Invitații au prezentat metode simple pentru o dezvoltare armonioasă.

Dezvoltarea oaselor feței între 6 și 12 ani

În etapa vieții copilului între 6-12 ani, adulților li se recomandă să se concentreze asupra dezvoltării oaselor feței și să încerce să-l convingă să practice un sport. Creșterea oaselor feței poate fi influențată în mod pozitiv și se poate observa când există o problemă în această zonă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pentru dezvoltarea copilului între 6 și 12 ani este foarte important să monitorizezi modul în care respiră și postura acestuia, două elemente esențiale care ajută la formarea feței. În momentul în care respiră corect pe nas, toate aspectele sunt în regulă și are o musculatură echilibrată. Dacă respiră pe gură, atunci există două mecanisme, care influențează foarte mult oasele și nu funcționează la un nivel optim.

În primul rând, mușchii de la nivelul feței, în momentul în care gura rămâne deschisă, fac o contracție și efectiv apasă pe maxilar. Această contracție are loc pe durata a 6-8 ani.

Reclamă

,,Dacă stau cu gura deschisă e o presiune mică, dar dacă o cumulăm timp de 6 ani, ea poate să modifice fața.’’

– Mihail Pautov, medic chirurg

,,În termeni medicali, face o compresie a maxilarului. Este o îngustare a maxilarului, având în vedere că există comunicarea cu nasul. Ne afectează. Este cumva un schimb. Nu respirăm bine, avem modificată poziția maxilarelor și poziția mandibulei, maxilarele însemnând oasele feței. Dacă maxilarele, mai exact partea de sus a feței se îngustează, automat că apar și modificări la nivelul mandibulei, mai precis a osului de jos.”

– Alexandra Boza, medic stomatolog

-Dacă un copil respiră mai mult pe gură, oasele nu i se dezvoltă și se confruntă cu o presiune în plus, ce măsuri se pot lua?
-Depinde foarte mult de vârsta la care copilul se prezintă la medic. Dacă vine timpuriu și nu s-au produs modificări la nivelul oaselor maxilare, atunci poate urma exerciții. Acestea pot să-i tonifice musculatura și să-l ajute să-și schimbe direcția de respirație. De asemenea, este foarte important să facă un consult ORL deoarece cauza poate să pornească din acea zonă. Polipii, rinita sau alte afecțiuni pot împiedica efectiv respirația copilului.

Reclamă

Când copilul nu poate respira pe nas, ține gura deschisă pentru a respira pe gură. În această situație, chiar dacă i se tonifiază musculatura și ține gura închisă, aceste practici nu vor avea efecte pentru că poate avea o obstrucție sau un factor care îi blochează căile respiratorii și nu-l lasă să respire.

Dezvoltarea corpului între 6 și 12 ani

Dezvoltarea copilului între 6 și 12 ani poate fi sprijinită prin activitate fizică regulată. Când copilul practică un sport se poate observa când respiră incorect sau mai mult pe gură. Cu cât dezvoltarea este mai incorectă, pot apărea în timp deficiențe de postură. Odată ce musculatura își schimbă structura, automat apar probleme.

,,La sport se poate observa atunci când copilul respiră mai mult pe gură. Poți să-l pui în contact cu un medic în direcția aceasta pentru a face o identificare mai clară.”

– Florin Cujbă, specialist în fitness

-Cum pot fi copiii educați pentru a-i face să iubească sportul? Ce sport ar trebui să înceapă să practice un copil cu vârsta de minim 6 ani?
-Pentru copii, activitățile ludice, sub formă de joacă sunt cele care atrag cel mai mult în această etapă. Sporturile de echipă, interacțiunea și socializarea îi dezvoltă copilului pasiunea pentru conexiune, sport și mișcare. De exemplu, poate practica baschet sau handball. Mingea este un accesoriu foarte bun pentru un joc. Poate fi o abordare mult mai completă și exactă pentru copii.

În perioada 6-12 ani, copiii pot începe să practice înotul. Odată ce copilul se poate menține la suprafața apei, câștigă încredere în sine într-o etapă esențială pentru formarea mentală. De asemenea, când corpul său se dezvoltă, acesta capătă o postură mai bună a spatelui. În același timp, activitatea de înot se poate practica alături de colegi și poate face o întrecere în bazin.

Dezvoltarea copilului între 6 și 12 ani

În etapa de creștere 6-12 ani, este foarte important să i se asigure copilului o alimentație sănătoasă, nu doar din punctul de vedere nutrițional. Se recomandă ca alimentele din dietă să aibă o consistență. Atunci când se mănâncă alimente foarte procesate și pasate, mușchii suferă modificări și apar multe probleme de sănătate.

,,Hai să luăm mărul și să nu-l mai tăiem. Să-l mușcăm și să-l mestecăm.’’

– Mihail Pautov, medic chirurg

,,Să nu mai tăiem și să dăm prin răzătoare sau să blenduim toată mâncarea.”

– Alexandra Boza, medic stomatolog

,,Mai puțin pe gadget-uri și mai multă activitate fizică.”

– Florin Cujbă, specialist în fitness

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
articol cu video
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
articol cu video
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Reclamă
PARTENERI
icon