Antena

Ce probleme poate semnala senzația de sațietate precoce

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 11 aprilie 2024, 06:12

Dacă ți se întâmplă des să te simți plin după ce ai mâncat o cantitate mică de mâncare, consultă un medic pentru investigații. Senzația de sațietate precoce poate semnala afecțiuni mai mult sau mai puțin grave. Află în ce situații apare acest simptom. 

Reclamă

Pe măsură ce mâncăm, corpul nostru trimite o varietate de semnale către creier, iar una dintre informații este legată de distensia stomacului. Când stomacul crește în dimensiuni, receptori specializați transmit semnale de sațietate către creier. Datorită acestui schimb de informații dintre sistemul digestiv și creier reușim să ne oprim din mâncat la un moment dat. 

Din diverse motive, aceste semnale sunt perturbate uneori, ceea ce ne poate face să ne simțim sătui mai repede sau mai târziu decât de obicei. Senzația de sațietate precoce se referă la situația în care te simți plin după consumul unei cantități mai mici de alimente decât de obicei. Ea poate fi resimțită prin:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • imposibilitatea de a consuma o cantitate normală de alimente la o masă;
  • greață;
  • vomă;
  • dureri abdominale;
  • balonare și abdomen mărit

Afecțiunile care provoacă senzația de sațietate precoce

Senzația de sațietate precoce este de obicei simptomul unei alte afecțiuni medicale, conform Verywell Health. Una dintre cele mai comune cauze ale sațietății timpurii este gastropareza, o tulburare care încetinește golirea stomacului după consumul de alimente. Contracțiile musculaturii stomacului sunt mai lente și mai slabe decât ar fi nevoie pentru un tranzit optim al alimentelor solide. Cunoscută și ca „paralizia stomacului”, gastropareza este frecvent întâlnit la persoanele cu diabet.

Alte afecțiuni care se manifestă printr-o senzație de sațietate precoce sunt: 

Reclamă
  • boala de reflux gastroesofagian;
  • sindromul de intestin iritabil;
  • ulcerul peptic (de stomac);
  • obstrucția intestinală;
  • pancreatita cronică (inflamația pancreasului);
  • bolile hepatice.

Uneori, sațietatea timpurie este semnul unor afecțiuni grave. Anumite tipuri de cancere abdominale, precum cancerul gastric sau pancreatic, pot avea printre simptome senzația de sațietate precoce ca urmare a obstrucției sau presiunii exercitate asupra stomacului. Acest simptom este întâlnit, de asemenea, în boala renală cronică în stadiul final.

Ce complicații poate provoca senzația de sațietate precoce

Când acest simptom persistă, ea reduce aportul de calorii și de nutrienți esențiali. Acest lucru va duce la o scădere neintenționată în greutate și la subnutriție. Dacă necesarul de nutrienți al organismului nu este asigurat o perioadă mai lungă de timp, există riscul unor deficiențe nutriționale severe și al malnutriției. 

Consumul insuficient de alimente cauzat de senzația de sațietate precoce poate duce, de asemenea, la scăderea nivelului de energie și la performanțe fizice și cognitive reduse.

Reclamă

O evaluare corectă și gestionarea adecvată a cauzei subiacente pot ajuta la prevenirea acestor complicații și la îmbunătățirea calității vieții. 

Cum se tratează sațietatea timpurie

În cele mai multe cazuri, senzația de sațietate precoce poate fi tratată prin abordarea cauzei sale. De exemplu, dacă este provocată de gastropareză, tratamentul poate include administrarea de medicamente care stimulează motilitatea gastrică și de modificări legate de alimentație.

Medicii recomandă consumul de mese mici și frecvente pe parcursul zilei. Mănâncă la fiecare două-patru ore pentru a-ți asigura suficiente calorii și nutrienți și a preveni subnutriția. 

Adaugă în alimentație gustări cu un conținut ridicat de calorii, cum ar fi batoanele de proteine sau nucile și semințele. Acestea te pot ajuta să-ți menții nivelul de energie pe parcursul zilei și să previi oboseala.

Iată ce alte metode poți încerca:

  • evită guma de mestecat. Aceasta stimulează secreția de salivă și sucuri gastrice, reducând pofta de mâncare;
  • evită să folosești paie când bei lichide. Folosirea paiului va duce la înghițirea de aer în exces, iar acumularea lui în stomac produce balonare și senzație de sațietate;
  • mestecă bine alimentele. Mărunțirea adecvată ajută procesul de digestie și absorbția substanțelor nutritive;
  • evită să bei lichide cu 30 de minute înainte de masă. Acestea pot contribui la senzația de sațietate precoce;
  • consumă o cantitate mai mică de alimente grase. În comparație cu proteinele și carbohidrații, grăsimile necesită mai mult timp pentru a fi digerate și absorbite. Acest lucru poate prelungi senzația de sațietate;
  • consumă o cantitate mai mare de proteine slabe sau cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi carnea de pasăre și peștele;
  • Nu renunța la firele alimentare, dar consumă porții mici de fructe și legume pe parcursul zilei. Fibrele solubile cresc volumul alimentelor și cresc senzația de plenitudine.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Care sunt diferențele dintre refluxul gastric și boala de reflux gastroesofagian
Care sunt diferențele dintre refluxul gastric și boala de reflux gastroesofagian
Care sunt diferențele dintre refluxul gastric și boala de reflux gastroesofagian
Nutrientul care poate reduce cu o treime riscul de cancer de colon. Ce alimente îl conțin
Nutrientul care poate reduce cu o treime riscul de cancer de colon. Ce alimente îl conțin
Nutrientul care poate reduce cu o treime riscul de cancer de colon. Ce alimente îl conțin
Alimente care provoacă reflux gastroesofagian. Ce să eviți pentru a preveni arsurile la stomac
Alimente care provoacă reflux gastroesofagian. Ce să eviți pentru a preveni arsurile la stomac
Alimente care provoacă reflux gastroesofagian. Ce să eviți pentru a preveni arsurile la stomac
Reclamă
PARTENERI
icon