În corpul uman există hormoni numiți neurotransmițători, care au rolul de a-ți menține o stare mintală bună. Mihail Pautov a vorbit despre efectele dopaminei în organism, în episodul 6, din sezonul 6, la MediCOOL. Află ce este dopamina.
Mihail Pautov a explicat cum funcționează dopamina în corpul uman, a prezentat ce funcții îndeplinește în mod normal și a detaliat cum influențează în anumite situații nivelurile acestui hormon.
Ce este dopamina
Anumiți hormoni, care poartă denumirea de neurotransmițători îndeplinesc un rol important în menținerea funcțiilor organismului. Dacă adopți câteva schimbări în stilul de viață, îi poți menține la un nivel optim.
Dopamina face parte din categoria neurotransmițătorilor. Corpul uman are o serie de elemente diferite care participă la susținerea mai multor funcții. Fiecare persoană își urmărește propriul scop, care de cele mai multe ori, într-o zi normală este o activitate simplă: statul acasă, odihna, consumul alimentelor preferate, petrecerea timpului împreună cu familia, vizionarea unui film, cititul unei cărți sau plecarea anuală într-o vacanță.
Scopul final al activităților plăcute este serotonina. Multe persoane numesc în mod eronat dopamina ca fiind hormonul fericirii. De fapt, dopamina îndeplinește un rol de hormon al motivației și al dorinței de a te implica în diverse activități.
Diferența dintre o zi în care organismul produce suficientă dopamină și o zi în care nu o produce în cantități optime, se poate observa în faptul că în ziua în care ai niveluri adecvate ale acestei substanțe o să-ți dorești să urmezi un scop, cum ar fi să începi și să termini un proiect nou. Când vrei să știi ce este dopamina, ia în considerare că într-o zi în care corpul nu are un nivel adecvat, deși îți amintești că ai obiective de atins, nu simți nevoia să te implici.
,,Dopamina ne motivează și ne ghidează în viață ca noi să ajungem la scopul nostru, la serotonină.”
– Mihail Pautov, medic chirurg
Cum acționează dopamina
Consumul anumitor alimentelor și îndeplinirea a diferite activități zilnice poate influența nivelul de dopamină din creier sau felul în care se simte această substanță. Dacă te întrebi ce este dopamina, ia în considerare cum cafeaua te face să simți mai intens acest hormon, dar nu-i ridică nivelul.
De asemenea, dacă începi ziua în timp ce navighezi pe telefonul mobil, acest obicei are efecte asupra nivelurilor de hormoni. Atunci când te implicit într-o altă activitate dimineața, te simți mai liniștit și dispui de mult mai multă energie pe parcursul zilei.
Corpul uman nu simte neapărat plăcere când privești un material pe Internet. Creierul simte această plăcere pentru că așteaptă următoarea informație pe care o anticipezi. Când folosești bara de derulare și privești ecranul, creierul așteaptă o surpriză sau o emoție plăcută.
,,Această activitate secretă ce se cheamă în termeni triviali dopamină ieftină. Dopamina ieftină creată de așteptare nu se crează printr-o dorință de a face un lucru sau de un efort. Dopamină obținută ieftin de dimineață este primul lucru care îi scade nivelul.”
– Mihail Pautov, medic chirurg
Cum poți influența dopamina
Un duș rece făcut dimineața sau statul pe balcon la temperaturi scăzute, te poate ajuta să-ți susții nivelurile de dopamină. Expunerea la frig poate contribui la producerea unui secreții mai mari ale acestui hormon timp de câteva ore.
Când vrei să știi ce este dopamina, gândește-te că reacționează diferit la surprizele pe care le ai în viață. Spre exemplu, s-a testat nivelul de dopamină atunci când o persoană a avut o surpriză neașteptată.
- Atunci când o persoană are parte de o surpriză, fără să știe de aceasta, nivelul de dopamină crește. Efectul apare deoarece se bucură foarte mult de eveniment.
- Dacă o persoană este anunțată că va avea o surpriză, în momentul evenimentului nivelul de dopamină rămâne același pentru că a fost știa ce urmează.
- În situația în care unei persoane i se promite o surpriză, dar aceasta nu se mai întâmplă, nivelul de dopamine scade. Practic, apare o stare negativă pentru că nu se îndeplinește promisiunea.
Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.