Antena

Legume benefice pentru iarnă. Cum îți pot susține sănătatea în anotimpul rece

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 17 decembrie 2023, 07:05

Anotimpul rece îți poate afecta funcția imunitară. Poți combate această problemă cu ajutorul unei diete echilibrate, sănătoase și bogate în alimente vegetale, care îți poate oferi tot aportul zilnic de nutrienți. Citește despre legume benefice pentru iarnă.

Reclamă

Legumele sunt nelipsite dintr-o alimentație sănătoasă, iar includerea acestora la majoritatea meselor te poate ajuta să-ți sprijini sănătatea generală. Datorită nutrienților prezenți în compoziție, te pot feri de gripă și răceală.

Legume benefice pentru iarnă

Consumul de alimente sezoniere îți poate îmbunătăți calitatea dietei, conform Dr. Axe. Mâncarea de sezon este mai proaspătă, mai gustoasă și mai hrănitoare. În această situație, există legume care pot fi îngrijite chiar dacă afară sunt temperaturi scăzute.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Legumele de sezon conțin nutrienți importanți, precum: vitamina A, vitamina C, vitamina K și fibre, care îți pot susține sănătatea intestinală și-ți pot întări sistemul imunitar.

Broccoli

Broccoli este o legumă cruciferă, care se numără printre aceste legume benefice pentru iarnă. Reprezintă o sursă importantă de: vitamina C, vitamina K și fibre alimentare. Broccoli poate avea proprietăți anticancerigene datorită conținutului său ridicat de sulforafan, un compus antioxidant. În plus, este leguma care poate reduce inflamația din corp. Aceasta proprietate se datorează conținutului ridicat de kaempferol.

Reclamă

Spanac

Spanacul se poate găsi pe parcursul iernii. Are o valoare nutrițională importantă și conține concentrații ridicate de: vitamine, minerale și antioxidanți. Bogat în fier și vitamina C, spanacul poate contribui la îmbunătățirea circulației sângelui și a absorbției fierului. În plus, oferă vitamina K, un nutrient esențial pentru sănătatea oaselor și coagularea sângelui.

Cartofi dulci

Cartofii dulci sunt legume benefice pentru iarnă deoarece asigură concentrații ridicate de beta-caroten, care le oferă culoarea specifică. Acesta poate sprijini sănătatea ochilor și poate întări sistemul imunitar. În plus, reprezintă o sursă bună de fibre alimentare, care te pot ajuta să-ți menții sănătatea digestivă.

Varză

Varza are un conținut bogat în substanțe nutritive, precum: vitamina C, vitamina K și fibre, potrivit Health Shots. În plus, oferă antioxidanți care pot contribui la combaterea inflamației și pot diminua riscul de a dezvolta afecțiuni cronice.

Reclamă

Ridiche

Ridichea este o sursă bună de vitamina C, care are un rol major pentru menținerea unui sistem imunitar sănătos. Ridichea conținefibre și diverși antioxidanți. În medicina tradițională, ridichea se folosește datorită potențialului său de a ajuta digestia și a detoxifia corpul.

Sfeclă

Sfecla se regăsește printre aceste legume benefice pentru iarnă. Acestea reprezintă o sursă importantă de: potasiu, folat și fibre alimentare. Sfecla roșie asigură nitrați care pot sprijini echilibrarea tensiunii arteriale și menținerea sănătății cardiovasculare. În plus, conțin antioxidanți care pot îmbunătăți funcționarea ficatului.

Morcovi

Morcovii asigură un conținut bogat de beta-caroten, pe care organismul îl transformă în vitamina A. Vitamina A are un rol esențial pentru menținerea sănătății vederii, susținerea sistemului imunitar și sprijinirea sănătății pielii.

Conopidă

Conopida oferă: vitamine esențiale, carotenoizi, fibre, zaharuri solubile, minerale și compuși fenolici. Antioxidanții prezenți în conopidă, precum: beta-carotenul, beta-criptoxantina, acidul cafeic, acidul cinamic, acidul ferulic, quercetina, rutina și kaempferolul – pot sprijini reducerea stresului oxidativ din organism.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
articol cu video
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Reclamă
PARTENERI
icon