Antena

Cum arată un început de varicelă

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 15 iunie 2023, 10:00 / Actualizat: 16 iunie 2023, 10:41

O boală extrem de contagioasă, varicela sau vărsatul de vânt afectează de obicei copiii, dar poate apărea și la adulți dacă nu au imunitate împotriva ei. Erupția cutanată specifică evoluează în 3 stadii cu aspect diferit. Iată cum arată un început de varicelă și ce ai de făcut la primele semne.

Reclamă

Cunoscută mai degrabă sub denumirea populară de vărsat de vânt, varicela nu este o afecțiune gravă de obicei, dar severitatea variază de la o persoană la alta. Această boală eruptivă poate cauza complicații la gravide, nou-născuți și la persoanele cu o imunitate scăzută.

Peste 90% din populația globului va face varicelă la un moment dat. Cea mai bună măsură de prevenție este vaccinarea. Perioada de incubație – intervalul de timp care trece de la expunerea la virus și până la apariția simptomelor este, în medie, de 14-16 zile, dar poate varia de la 10 la 21 de zile. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Care sunt primele simptome de varicelă

Erupția cutanată este principalul simptom al varicelei, însă boala infecțioasă debutează cu manifestări asemănătoare celor gripale, care definesc sindromul pseudogripal.

Primele simptome de varicelă la copil sau adult pot fi: 

Reclamă
  • febra;
  • secrețiile nazale apoase;
  • tusea;
  • strănutul;
  • durerile în gât:
  • durerile de cap;
  • oboseala;
  • apetitul scăzut;
  • starea generală proastă.

Această etapă care precede erupția este cunoscută sub numele de etapă pre-eruptivă. 

Poze: cum arată un început de varicelă sau vărsatul de vânt

Erupția cutanată caracteristică acestei boli infecțioase apare la una-două zile de la debutul simptomelor gripale. Ea se dezvoltă în 3 stadii, dar bubițe noi pot să apară în timp ce altele evoluează către vindecare, potrivit medicilor Serviciului Naţional de Sănătate britanic (NHS). Astfel, poți observa pe piele diverse tipuri de bubițe, cu sau fără lichid, de culori diferite și mai mult sau mai puțin vindecate. Formarea de noi leziuni durează 2-4 zile și fiecare val eruptiv este însoțit de febră. 

Stadiul 1 

La început de varicelă, apar mici pete roz-roșii, mai întâi pe piept și spate, pentru ca apoi să se extindă pe întregul corp, inclusiv pe scalp, în cavitatea bucală și în jurul organelor genitale. Mâinile și picioarele sunt ultimele zone în care apare erupția. 

Reclamă
Copil cu început de varicelă - pete roșii pe corp
Petele roșii care apar la început de varicelă sunt vizibile inițial pe piept și pe spate/ Shutterstock

În zonele sensibile, erupția poate fi foarte dureroasă. Bubițele sunt proeminente, dar nu conțin lichid și provoacă mâncărime intensă. La persoanele cu tenul închis, ele pot fi mai greu de observat. 

Stadiul 2

Într-un interval de câteva ore și până la o zi de la apariție, petele roșii se transformă în vezicule pline cu lichid. Frecvent, sunt însoțite de mâncărime persistentă și pot fi dureroase. Dimensiunea acestor vezicule este variabilă. Ele pot apărea în grupuri sau solitar. 

copil cu erupție de varicelă sub formă de vezicule cu lichid / Shutterstock
Inițial, lichidul din vezicule este transparent, iar apoi devine tulbure / Shutterstock

În timpul acestei etape, erupția cutanată este cel mai pronunțată. Inițial, lichidul din vezicule este transparent, apos, pentru ca în a treia zi de la apariție să devină tulbure.

detaliu veziculă cu lichid în varicelă / Shutterstock
Cum arată o veziculă cu lichid în erupția provocată de varicelă / Shutterstock

Stadiul 3

În ultimul stadiu de evoluție a erupției, veziculele se sparg și dezvoltă cruste care se desprind spontan într-un interval de 7-10 zile, fără a lăsa cicatrice. 

fetiță cu erupție de varicelă sub formă de cruste / Shutterstock
Crustele se desprind într-un interval de 7-10 zile de la apariție / Shutterstock

Copilul sau adultul care trece prin varicelă nu mai este contagios atunci când veziculele prind crustă. Așadar, nu trebuie să aștepte până la vindecarea completă a leziunilor pentru a reveni în colectivitate. Este important să rămână izolat până când toate veziculele prind crustă.

Poze cu o formă ușoară de varicelă

Severitatea simptomelor de varicelă variază de la o persoană la alta în funcție de răspunsul imun individual, precum și de statusul vaccinal. Vaccinul varicelic oferă o protecție de peste 90% dacă este administrat în două doze și mai puțin de atât când se efectuează o singură doză. 

Așadar, nu toate persoanele care primesc vaccinul vor fi protejate, însă ele dezvoltă forme uşoare de varicelă, cu un număr mai redus de leziuni şi cu febră mai mică, comparativ cu formele apărute la persoanele nevaccinate.

băiețel cu o formă ușoară de boală
O formă ușoară de varicelă se manifestă printr-o erupție limitată și febră mai mică / Shutterstock

Adulții care fac varicelă și nu au imunitate prin boală sau prin vaccinare dezvoltă forme mai severe de boală, potrivit specialiștilor centrului medical academic Cleveland Clinic, din SUA. 

De partea cealaltă, copiii mici fac, de obicei, forme mai ușoare de boală decât adolescenții și adulții. Se crede că sistemul lor imunitar reacționează mai bine la infecție și controlează mai eficient răspândirea virusului în organism. Cu toate acestea, există și excepții, astfel că gravitatea bolii variază de la un copil la altul.

fetiță cu formă ușoară de varicelă / Shutterstock
Formele ușoare de varicelă se manifestă printr-o erupție limitată la doar câteva zone de pe corp sau printr-un număr mic de bubițe / Shutterstock

Un alt motiv pentru care unele persoane fac forme mai ușoare de varicelă decât altele are legătură cu cantitatea de virus la care sunt expuse. Dacă intri în contact cu un bolnav care are o încărcătură virală mai redusă, reacția sistemului tău imunitar va fi mai redusă și vei avea o șansă mai mare de a face o formă mai ușoară de varicelă.

Nu în ultimul rând, este importantă și starea generală de sănătate. Persoanele cu un sistem imunitar sănătos, fără afecțiuni preexistente și care nu urmează tratamente ce suprimă imunitatea fac, de obicei, forme ușoare de varicelă. Un sistem imunitar puternic limitează multiplicarea virusului în organism și face posibilă vindecarea mai rapidă.

Ce trebuie să faci la primele semne de varicelă

Prima măsură care trebuie luată când există suspiciunea de varicelă este izolarea la domiciliu până la dispariția tuturor veziculelor de pe piele. Câteva categorii de persoane sunt mai expuse riscului de a suferi complicații severe și trebuie să contacteze medicul de la primele semne de varicelă:

  • femeile însărcinate;
  • persoanele cu un sistem imunitar deprimat din cauza unor boli sau medicamente: bolnavii cu cancer, HIV/SIDA, persoanele care au suferit un transplant și cele care urmează un tratament chimioterapic;
  • bebelușii cu vârsta sub 1 an.

În astfel de cazuri, medicul poate recomanda la început de varicelă medicamente antivirale cum sunt valaciclovir și famciclovir. Ele au cea mai mare eficiență când sunt administrate în primele 24 de ore de la apariția erupției.  

În majoritatea cazurilor, varicela poate fi tratată acasă, simptomatic: 

  • antipiretice pentru scăderea febrei;
  • antiinflamatoare împotriva durerilor în gât și de cap;
  • antihistaminice pentru calmarea mâncărimilor pielii;
  • geluri, loțiuni sau creme cu efect răcoritor și calmant aplicate pe erupție.

Febra poate crește riscul deshidratării, motiv pentru care se recomandă creșterea consumului de lichide până la recuperare. Este important, de asemenea, să se evite scărpinatul până la vindecarea pielii. El poate duce la infectarea veziculelor și lasă cicatrice permanente pe piele. Pentru a evita scărpinatul, mâinile copiilor mici pot fi acoperite cu mănuși de bumbac pe timpul nopții.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Legătura dintre microbiomul intestinal și sănătatea pielii. Cum influențează bacteriile „bune” riscul de melanom
Legătura dintre microbiomul intestinal și sănătatea pielii. Cum influențează bacteriile „bune” riscul de melanom
Legătura dintre microbiomul intestinal și sănătatea pielii. Cum influențează bacteriile „bune” riscul de melanom
articol cu galerie foto
Dishidroza: cum arată, factori declanșatori, simptome și tratament
Dishidroza: cum arată, factori declanșatori, simptome și tratament
Dishidroza: cum arată, factori declanșatori, simptome și tratament
Sudamina sau iritaţia de la căldură: cum arată și cum se tratează
Sudamina sau iritaţia de la căldură: cum arată și cum se tratează
Sudamina sau iritaţia de la căldură: cum arată și cum se tratează
Reclamă
PARTENERI
icon