Cum înveți copiii să devină responsabili

MediCOOL.ro
MediCOOL.ro
Publicat: 29 mai 2023, 06:16

A-i învăța pe copii să fie responsabili este unul dintre cele mai importante obiective din viața de părinte. Doar așa îi poți ajuta pe cei mici să devină adulți de succes. Dar, a fi părinte poate fi dificil uneori. În aceste perioade, concentrarea asupra a ceea ce contează cel mai mult poate fi o adevărată provocare. De aceea, specialiștii te sfătuiesc ce să faci și cum înveți copiii să devină responsabili.

Reclamă

Chiar dacă mulți adulți nu înțeleg virtutea responsabilității, pentru ei înșiși, pentru finanțele lor sau pentru orice altcineva, a învăța copilul cum să fie responsabil nu trebuie să fie ceva imposibil. Copilul poate învăța să fie o persoană integră și de încredere cu mult înainte de maturitate.

A fi părinte poate fi cel mai solicitant job pe care l-ai avut vreodată, dar recompensele sunt incredibile, mai ales când vei vedea că ai crescut copii responsabili și grijulii. În copilărie este cel mai bun moment pentru a porni o călătorie de acumulare a cunoștințelor multe și diverse.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum înveți copiii să devină responsabili

În copilărie totul pornește de la a ajuta copilul să înțeleagă elementele de bază ale responsabilității. Este prea mic pentru a se ocupa singur de treburi complicate, deși s-ar putea să-i placă să vă ajute prin casă sau la cumpărături. În același timp, copilul va începe să fie mai independent și să ia decizii pentru propria persoană.

Poți încuraja acest lucru stabilindu-i sarcini pe care știi că este capabil să le îndeplinească. E un prim pas din lista de sfaturi despre cum înveți copiii să devină responsabili. Acest lucru îl va face să știe că poate să aibă grijă de sine și de lumea din jurul lui și îl va pregăti pentru responsabilități mai mari mai târziu.

Reclamă

Stabilește sarcini adecvate vârstei

Gândește-te la ceva ce știi că copilul poate face fără prea multe dificultăți, astfel încât să aibă șanse să reușească. Oferă-i instrucțiuni clare despre ceea ce vrei să facă, astfel încât să știe exact ce se așteaptă de la el.

Copilul poate fi descurajat de solicitarea de a-şi „curăţa camera”. Nu este specific și poate implica mai mulți pași, cum ar fi împachetarea hainelor, aranjarea patului și îndreptarea covorului. Dar „te rog să pui puzzle-ul înapoi în cutia lui” poate fi o cerinţă uşor de gestionat. Dându-i copilului sarcini care necesită ceva efort, dar care sunt realizabile pentru vârsta lui, va crește sentimentul de independență.

Arată și spune

Când îi oferi copilului o treabă de făcut, explic-o în termeni simpli. De exemplu, dacă îi ceri să pună masa, începe setând un loc şi arată-i paşii: „Uite cum pun o farfurie pe masă, în fața scaunului”.

Reclamă

Dacă realizezi că petreci mai mult de câteva minute arătându-i copilului cum să facă ceva, atunci paoate fi prea complicat pentru el. În schimb, îl poți face responsabil pentru o mică parte a sarcinii, cum ar fi strângerea lingurilor.

Muncă, apoi joacă

Deși copilul are încă perioade scurte de atenție, poți începe să-l înveți să-și îndeplinească sarcinile înainte de a se relaxa sau de a se distra. El va primi mesajul când vei spune: „Da, vreau să te duc în parc! Dar mai întâi trebuie să facem curăţenie”.

Fii prietenoasă și sinceră în privința asta și recunoaște că preferi și distracția. Arată-i că nu ești în rolul de „şef”, ci doar că te aştepţi să se comporte responsabil aşa cum faci şi tu în privinţa sarcinilor. Relaxarea vine mereu după.

O modalitate bună de a explica acest lucru copilului dvs este să folosești regula „când-atunci”. De exemplu, ai putea spune: „Când masa va fi strânsă, atunci ne putem juca cu jucăriile”. Este important să folosești „când”, mai degrabă decât „dacă”. Asta pentru că „dacă” sugerează că trebuie doar să strângi masa „dacă” vrea să vă jucaţi. Dar „când” stabilește că masa trebuie ştearsă la un moment dat indiferent de orice, iar jocurile sunt doar un bonus suplimentar.

Faceți sarcini distractive

Cu toții ne bucurăm mai mult de sarcini atunci când sunt distractive și sociale. Copilului îi place să petreacă timpul cu tine și s-ar putea să nu vadă golirea uscătorului de rufe ca pe o corvoadă. Este distractiv să scoateţi haine calde și pufoase din uscătorul de rufe și să le strângeţi într-un coș! Dacă faceți ordine în jucării, faceți o cursă pentru a vedea cine poate pune deoparte cele mai multe obiecte.

Evită amenințările

Încearcă să fii clară cu copilul și să înțeleagă că trebuie să respecte anumite reguli, dar explică-le într-un mod pozitiv, fără amenințări sau ultimatumuri. Dacă copilul spune „Vreau un biscuit”, răspunde cu „Când stai la masă cuminte, poți să primeşti un biscuit”.

Oferă-i un exemplu bun

Arată-i copilului ce este responsabilitatea având grijă de propriile lucruri și de propriul spațiu. Pune cheile de la mașină pe cârligul unde le este locul în loc de masă și ridică hainele de pe podeaua dormitorului. Explică de ce o faci și tu, astfel încât copilul să învețe de ce este important să fie responsabil. De exemplu, „O să-mi pun cheile mașinii la locul potrivit, ca să le pot găsi din nou cu ușurință data viitoare când ieșim.”

Concentrează-te pe efort, nu pe rezultate

Când copilul încearcă să-și bage capul prin brațul gecii, poate fi tentant să oftezi și să preiei controlul. Dar practica ajută, așa că concentrează-te pe efortul pe care îl face, chiar dacă nu înțelege bine cum trebuie, de exemplu, să se îmbrace. Nu-l critica și nu prelua controlul. Îi poate scădea încrederea și îi poate reduce dorința de a ajuta.

În schimb, încearcă să împărțiți sarcina în bucăți ușor de gestionat. Îl poți ajuta cu orice lucruri dificile, cum ar fi să-și bage brațele în găurile potrivite, apoi să-l lasă-l să tragă singur fermoarul. Acest lucru îi va oferi un mare sentiment de realizare și va fi bucuros să încerce din nou data viitoare.

Exprimă-ți sugestiile într-un mod blând, încurajator: „Bravo pentru că ai muncit atât de mult ca să te îmbraci singur. Te descurci grozav. De ce nu încerci să bagi brațul în acea gaură a mânecii?”

Fii realistă

Copilul nu își va pune întotdeauna pantofii lângă ușa din față sau nu își va pune jucăriile înapoi în cutia lui. Dacă nu-i așa, încearcă să nu devii nerăbdătoare. Doar reamintește-i cu calm care sunt regulile: „Ține minte, pune-ți jucăriile la locul lor când termini de jucat cu ele”.

Dacă este obosit, să zicem, după o zi la creșă, dă-i un pic de ajutor suplimentar. Probabil că și-a petrecut toată ziua respectând regulile și vrea să aibă o mică pauză acum că este acasă.

Nu te zgârci cu laudele

Ori de câte ori copilul încearcă să acționeze în mod responsabil, chiar dacă nu reușește, acordă-i multă laudă și atenție. Acest lucru arată copilului că eforturile lui sunt importante și apreciate.

Fii cât se poate de specifică: „Te-ai descurcat atât de bine punând cu grijă mâncarea căţelului în bolul lui!”, sau „Bravo că te-ai străduit atât de mult să te îmbraci singur”. Subliniază exact cum eforturile lui i-au ajutat pe toți ceilalți: „Acum că ai pus lingurile pe masă, putem bea cu toții ceai!”

Urania Cremene a oferit în emisiunea Medicool câteva metode utile prin care copiilor le pot fi pasate reponsabilitățile îngrijirii propriului corp, atât pe interior cât și pe exterior.

”Noi trebuie să ne ajutăm de un limbaj blând, care să nu pună presiune pe copil și care, în același timp, să îl determine să înțeleagă importanța unei discipline și a unei rutine zilnice”.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
articol cu video
Metode de mărire a buzelor. Beneficiile și riscurile acestor tehnici estetice
Metode de mărire a buzelor. Beneficiile și riscurile acestor tehnici estetice
Metode de mărire a buzelor. Beneficiile și riscurile acestor tehnici estetice
articol cu video
Cum se realizează corecția non-chirurgicală a nasului. Care sunt rezultatele acestei proceduri estetice
Cum se realizează corecția non-chirurgicală a nasului. Care sunt rezultatele acestei proceduri estetice
Cum se realizează corecția non-chirurgicală a nasului. Care sunt rezultatele acestei proceduri estetice
Reclamă
PARTENERI
icon