Varicela (vărsatul de vânt): tot ce trebuie să știi despre această boală a copilăriei

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 16 aprilie 2023, 07:56

Una dintre cele mai frecvente boli eruptive ale copilăriei, cunoscută și sub numele de vărsat de vânt, varicela provoacă multe îmbolnăviri în lunile februarie-aprilie. Până la 90% din populația lumii ajunge să facă varicelă la un moment dat în viață.

Reclamă

Varicela este o boală extrem de contagioasă, provocată de virusul varicelo-zosterian, care face parte din familia virusurilor herpetice. După infecția primară care provoacă varicelă, virusul rămâne în stare latentă în organism. În cazul rare, el se reactivează și provoacă o altă boală, numită herpes zoster sau zona zoster. Ea apare mai frecvent la persoanele vârstnice. 

Vărsatul de vânt, cum este mai cunoscută popular varicela, afectează de regulă copiii cu vârste între 2 și 8 ani, potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Boala poate apărea însă și la adulți dacă aceștia nu au dobândit imunitate în copilărie. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se transmite varicela

Virusul varicelo-zosterian se răspândește foarte ușor pe cale respiratorie, ceea ce explică incidența foarte crescută a bolii. El poate fi împrăștiat de către persoanele infectate prin tuse și strănut. Transmiterea bolii se face și prin contactul direct cu un bolnav și cu veziculele de pe piele. 

O persoană infectată devine contagioasă cu una-două zile înainte de apariția erupției de pe piele și poate transmite virusul până când se formează crustele. Perioada de incubație a varicelei (de la expunerea la virus și până la apariția simptomelor) este de 10-21 de zile. Studiile arată că un bolnav infectează circa 90% dintre persoanele cu care locuiește în casă dacă acestea nu au deja imunitate împotriva bolii. 

Reclamă

Varicela poate afecta copiii și adulții pe tot parcursul anului, dar cazurile sunt raportate mai frecvent iarna și primăvara, în intervalul februarie-aprilie.

Ce simptome are varicela

Perioada care trece de la contactul cu virusul și până la apariția primelor simptome este, în medie, de 14-16 zile, potrivit informațiilor Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), din SUA.

Varicela sau vărsatul de vânt debutează cu manifestări de răceală, urmate de febră ridicată și apariția unei erupții pe piele. Simptomele inițiale sunt:

Reclamă
  • secreții nazale apoase;
  • strănut;
  • tuse;
  • febră de până la 39 de grade Celsius;
  • dureri și inflamație în gât:
  • dureri de cap;
  • indispoziție;
  • oboseală;
  • apetit scăzut.

La una-două zile de la debutul acestor simptome, apare erupția pe piele. La copii, ea poate apărea ca prim simptom al varicelei. 

Erupția se localizează predominant pe trunchi (piept, spate) și față, dar se poate extinde și pe membre, pielea capului, palme, în zona organelor genitale și pe mucoasele din cavitatea bucală. 

La unii copii, varicela se poate manifesta prin doar câteva vezicule, în vreme ce la alții, erupția este extinsă pe întregul corp. Severitatea bolii variază în funcție de răspunsul individual al fiecărui organism. 

Cum evoluează erupția cutanată

În cursul evoluției bolii, pe pielea copilului se găsesc erupții în toate stadiile și dispar progresiv, în ordinea în care au apărut. Cel mai neplăcut simptom al varicelei este mâncărimea puternică provocată de erupție. 

Iată ce trebuie să știi despre erupția cutanată din varicelă:

  • La început, ea are aspectul unor pete roșii, proeminente;
  • În decurs de câteva ore, petele roșii se transformă în vezicule pline cu lichid clar;
  • Veziculele se extind în valuri, într-un interval de 3-6 zile; 
  • În a treia zi de la apariție, lichidul din aceste vezicule devine tulbure;
  • Treptat, veziculele formează cruste, care se desprind spontan în 7-10 zile. 

Durata de manifestare a varicelei variază între 10 și 21 de zile, dar, în cele mai multe cazuri, ea este de două săptămâni.

Ce complicații poate da varicela

În cazul copiilor, boala infecțioasă are manifestări ușoare și foarte rar produce complicații. Atunci când apar, cele mai întâlnite sunt infecțiile bacteriene la nivelul erupției de pe piele și mucoase, de obicei cu streptococ de grup A și stafilococ.

Probleme serioase pot să apară în cazul bebelușilor (0-1 ani) și adulților, în special în rândul gravidelor și al persoanelor imunocompromise – vârstnici, în general. Cea mai frecventă complicație este pneumonia, dar există un risc și de encefalită (inflamație a creierului), ataxie cerebeloasă (o problemă neurologică ce afectează coordonarea musculară), septicemie sau sindrom de șoc toxic.

Varicela în sarcină implică unele riscuri, în funcție de perioada în care gravida se infectează:

  • Dacă virusul este contractat între săptămânile 8 şi 20 de sarcină, există riscul ca fătul să fie afectat de sindromul varicelei congenitale, care duce la defecte la naștere;
  • Dacă gravida a dobândit boala în apropierea datei nașterii, bebelușul se poate naște cu varicelă neonatală. Nou-născuții pot face forme severe de boală, care le pot fi fatale.

O gravidă cu varicelă prezintă și un risc de naștere prematură sau chiar de pierdere a sarcinii. Din fericire, majoritatea gravidelor au trecut înainte prin boală și nu există niciun risc de a dezvolta boala în sarcină. 

Cum se tratează

Nu există un tratament specific pentru această boală a copilăriei. Ea se tratează doar simptomatic, cu antipiretice pentru scăderea febrei, antiinflamatoare pentru durerile în gât și de cap, antihistaminice pentru calmarea pruritului, antitusive pentru calmarea tusei, etc.

Cum se îngrijește erupția 

Mâncărimile cauzate de erupție pot fi foarte supărătoare pentru cei mici, iar scărpinarea este contraindicată, fiindcă poate duce la infectarea veziculelor. În plus, ruperea crustelor poate lăsa cicatrice permanente pe piele. 

  • Menținerea unghiilor tăiate sau, în cazul copiilor mici, acoperirea mainilor cu mănuși de bumbac pe timpul nopții sunt măsuri care previn suprainfectarea veziculelor prin scărpinare;
  • Purtarea unor haine lejere, din materale naturale, pe toată durata infectiei active este o altă măsură menită să prevină infectarea erupției cutanate;
  • Pentru calmarea pruritului se pot aplica pe erupție diferite loțiuni, creme și spray-uri care, totodată, ajută la uscarea mai rapidă a veziculelor;
  • În perioada erupției, copilul poate face băi călduțe. De altfel, igiena este importantă până la vindecare pentru a preveni infectarea veziculelor. Curățarea pielii se face blând, cu gel de duș aplicat pe piele cu mâna, fără burete. Uscarea cu prosopul se face prin tamponare.

Cum poate fi prevenită varicela 

Majoritatea celor care trec prin varicelă devin imuni pentru toată viața, dar suferința copiilor și părinților deopotrivă poate fi evitată prin vaccinare. Există în prezent, inclusiv în România, un vaccin care oferă o protecție împotriva bolii produse de virusul varicelei. El poate fi administrat copiilor începând de la vârsta de 9 luni (și o a doua doză între 4 și 6 ani), dar și adulților care nu au imunitate împotriva bolii.

Protecția oferită de vaccinul varicelic nu este însă permanentă. Ea scade în timp și o îmbolnăvire ulterioară, la vârste mai mari, nu este exclusă. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Tusea convulsivă: cauze, simptome, tratament și prevenție
Tusea convulsivă: cauze, simptome, tratament și prevenție
Tusea convulsivă: cauze, simptome, tratament și prevenție
Scarlatina: simptome, diagnostic și tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic și tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic și tratament
Ce se întâmplă dacă ieși afară când ai varicelă
Ce se întâmplă dacă ieși afară când ai varicelă
Ce se întâmplă dacă ieși afară când ai varicelă
Reclamă
PARTENERI
icon