Antena

4 suplimente pentru scăderea colesterolului pe care ar trebui să le eviți

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 23 iunie 2023, 07:30

Există pe piață câteva zeci de suplimente pentru scăderea colesterolului, dar cât de eficiente sunt cu adevărat și la ce riscuri ne expunem dacă recurgem la ele? Iată ce ar trebui să știi despre eficiență, despre interacțiunea cu medicamentele și efectele adverse pe care le pot avea.

Reclamă

Colesterolul mărit este cauza a 2,6 milioane de decese anual la nivel mondial, însumând 4,5% din total, semnalează statisticile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). În 2008, ultimul an din care există date, 39% dintre adulți aveau un nivel crescut al colesterolului total. 

Colesterolul este un tip de grăsime sintetizată în ficat, în mare parte, iar acumularea lui în sânge duce la îngustarea arterelor, provocând o serie de afecțiuni, de la angină și până la infarct miocardic sau accident vascular cerebral. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În funcție de valorile identificate, medicii recomandă modificarea alimentației, creșterea nivelului de activitate fizică, oprirea fumatului, iar în anumite cazuri, se pot prescrie medicamente hipocolesterolemiante din cele 5 clase disponibile, cea mai cunoscută fiind clasa statinelor. 

Cât de eficiente sunt diferitele suplimente pentru scăderea colesterolului

Piața suplimentelor alimentare abundă în produse care susțin că pot reduce eficient colesterolul, iar alegerea unuia sau a altuia poate fi dificilă. Multe persoane le preferă medicamentelor hipocolesterolemiante, însă este important de știut că, spre deosebire de medicamente, suplimentele nu sunt evaluate prin studii clinice randomizate. În consecință, datele științifice cu privire la eficacitatea lor sunt limitate.

Reclamă

Beneficiile câtorva suplimente pentru scăderea colesterolului au fost investigate în cadrul unui studiu comparativ. Concluzia, publicată în Journal of the American College of Cardiology, a fost că ele nu reduc nivelul colesterolului LDL (colesterolul „rău”) și nu îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară. Administrarea de statine, în schimb, este foarte eficientă la persoanele cu risc cardiovascular. 

Suplimentele analizate au fost:

  • uleiul de peşte;
  • scorţişoara;
  • usturoiul;
  • turmericul;
  • sterolii vegetali;
  • drojdia de orez roşu.

La studiu au participat 190 de adulţi cu risc crescut de boală cardiovasculară și vârste între 40 şi 75 de ani. Cercetătorii au comparat impactul administrării de suplimente pentru scăderea colesterolului cu o doză mică de rosuvastatin (medicament din clasa statinelor) sau cu medicamente placebo. Beneficiile au fost evaluate după 28 de zile, iar datele au arătat că niciunul dintre suplimente nu a avut rezultate superioare administrării de medicamente placebo.

Reclamă

Suplimente pentru scăderea colesterolului de evitat

Unele suplimente pentru scăderea colesterolului nu sunt lipsite de efecte adverse. Altele interacționează cu anumite tratamente alopate și se pot dovedi periculoase când sunt administrate simultan. În plus, există suplimente a căror compoziție variază mult și efectele asupra sănătății sunt greu de evaluat, atrage atenția nutriționistul Barbie Cervoni într-un articol pentru publicația EatingWell.com.

Iată care sunt, potrivit specialistului, suplimentele pe care ar trebui să le evităm:

1. Potasiul

Studiile arată că un aport crescut de potasiu poate preveni depunerea colesterolului pe artere. Totodată, acest mineral este recomandat și în hipertensiunea arterială. El ajută la eliminarea sodiului din organism prin urină, mecanism prin care scade tensiunea, mai ales la persoanele care au o alimentație bogată în sare. 

Hipertensiunea arterială și colesterolul mărit sunt probleme care apar adesea împreună. Dacă ți-au fost prescrise medicamente antihipertensive, administrarea de suplimente cu potasiu pentru reducerea colesterolului poate fi periculoasă, potrivit nutriționistului Barbie Cervoni. 

„Administrarea de inhibitori ECA (inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei) reduce excreția urinară de potasiu și poate duce la hiperpotasemie (prea mult potasiu în sânge). Hiperpotasemia acută poate cauza palpitații cardiace, dureri în piept, greață sau vomă. În cazurile severe, poate pune viața în pericol”, explică specialistul.

În locul suplimentelor alimentare, alege alimente precum legumele, fructele, peștele și lactatele cu un conținut redus de grăsimi. Acestea îți pot asigura doza optimă de potasiu.

2. Drojdia de orez roşu

Obținută prin fermentarea orezului cu o ciupercă numită Monascus purpureus, drojdia de orez roșu este utilizată de secole în bucătăria tradițională asiatică. Ea are proprietăți nutriționale, dar și medicinale datorită unor compuși bioactivi care poartă numele de monacoline. Unul dintre acești compuși, monacolina K, poate inhiba producția de colesterol în organism și este utilizată în multe suplimente pentru scăderea colesterolului, dar și pentru reducerea glicemiei și tensiunii arteriale. Monacolina K are o structură similară lovastatinei, un tip de statine prescrisă uzual pentru reducerea nivelului de colesterol din sânge. 

„Din păcate, concentrația (n. r. – de monacolină K) din aceste suplimente poate varia mult și nu toate produsele menționează cantitatea. Unele produse pot să nu conțină suficientă monacolină K pentru a avea un efect, în vreme ce altele, care au o cantitate mai mare, pot avea adăugată lovastatină în compoziție, în mod ilegal”, atenționează nutriționistul Barbie Cervoni.

În plus, unele produse pot fi contaminate cu substanțe toxice. O analiză din 2021 a 37 de produse care conțineau drojdie de orez roșu a arătat că doar unul conținea un nivel de citrinină sub nivelul maxim admis. Citrinina este o micotoxină cu efecte periculoase pentru rinichi și ficat.

3. Suplimente pentru scăderea colesterolului cu usturoi

Usturoiul are o multitudine de beneficii pentru sănătate. Este un bun prebiotic (hrănește bacteriile bune din intestine), are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante. Studiile au arătat că poate reduce nivelul colesterolului total și pe cel al colesterolului LDL (colesterolul „rău”). Acest efect se datorează alicinei, o substanță bioactivă din compoziția usturoiului.

Consumul de usturoi este sigur pentru majoritatea oamenilor, dar este important de știut că el are ușoare proprietăți anticoagulante. „Prin urmare, dacă iei medicamente anticoagulante, antiinflamatoare nesteroidiene sau dacă suferi de o tulburare de coagulare, ar trebui să eviți suplimentele cu usturoi (suplimentele fiind mai concentrate). Alte efecte adverse includ mirosul neplăcut al corpului, probleme gastrice și arsuri”, potrivit specialistului.

4. Combinațiile de suplimente

Unele suplimente alimentare de pe piață conțin o combinație de ingrediente. Multe sunt promovate ca produse care susțin niveluri sănătoase ale colesterolului. Ele pot conține extracte de uleiuri, niacină (vitamina B3), magneziu și altele. 

„Trebuie să aveți în vedere că aceste suplimente se adresează consumatorilor care au deja niveluri sănătoase de colesterol. Astfel de suplimente nu sunt destinate utilizării de către persoane care au niveluri crescute de colesterol. Nu ar trebui să substituie medicamentele (…). Dacă te gândești să încerci un supliment care să ajute la reducerea nivelurilor de colesterol, este important de știut că nu toate suplimentele sunt la fel. Pentru că nu sunt reglementate pot exista riscuri. Suplimentele pot fi contaminate. Pot să producă efecte adverse nedorite, pot interfera cu medicamentele și îți pot goli portofelul”, conchide nutriționistul. Acesta recomandă mai degrabă modificarea alimentației și practicarea de activitate fizică pentru scăderea colesterolului.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Proprietățile colagenului lichid. La ce se folosește acest supliment
Proprietățile colagenului lichid. La ce se folosește acest supliment
Proprietățile colagenului lichid. La ce se folosește acest supliment
Fluctuațiile nivelurilor de colesterol pot crește riscul de demență. Care sunt rezultatele unui nou studiu
Fluctuațiile nivelurilor de colesterol pot crește riscul de demență. Care sunt rezultatele unui nou studiu
Fluctuațiile nivelurilor de colesterol pot crește riscul de demență. Care sunt rezultatele unui nou studiu
Reclamă
PARTENERI
icon