Antena

Medic oncolog: E dovedit științific că micul dejun poate preveni cancerul de colon în rândul tinerilor

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 22 februarie 2025, 07:48

Un medic aflat în prima linie a luptei împotriva cancerului de colon, boală tot mai des întâlnită în rândul tinerilor din America, a dezvăluit că a fost dovedit științific că micul dejun poate preveni această boală. Află de ce micul dejun poate preveni cancerul de colon.

Reclamă

Având în vedere acest lucru, expertul în cancer de colon spune că micul dejun este masa perfectă pentru a consuma aceste ingrediente. El crede acest lucru deoarece există o mulțime de opțiuni alimentare la care poți apela.

Dr. Suneel Kamath este un medic oncolog specializat în cancere colorectale cu debut precoce la clinica de renume mondial Cleveland. Acesta a declarat pentru DailyMail.com că foarte multe cercetări arată cum calciul și fibrele pot proteja împotriva acestei boli mortale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce confirmă studiile recente legat de alimentație și cancerul de colon

Un studiu recent de la Universitatea Harvard a descoperit că persoanele care mănâncă cel puțin două porții de iaurt pe săptămână își pot reduce riscul de cancer de colon cauzat de bacterii cu 20%.

Un alt studiu finanțat de Cancer Research UK în ianuarie a descoperit cum consumul unui pahar mare de lapte ar putea fi legat de o scădere cu 17% a riscului de cancer de colon.

Reclamă

Între timp, mulți experți în cancerul de colon spun că fibrele sunt cheia în prevenirea bolii. Acestea hrănesc bacteriile „bune” din intestin care acoperă mucoasa colonului. Cu ajutorul lor, poți obține micul dejun care poate preveni cancerul de colon.

Sugestii de mic dejun sănătoase care ajută la prevenirea cancerului de colon

Prima sugestie pentru micul dejun a doctorului Kamath este ovăzul cu lapte și fructe de pădure pentru un plus de vitamina C și antioxidanți.

Alte sugestii includ iaurt grecesc cu conținut scăzut de grăsimi, miere și granola de casă sau cumpărată din magazin (granola este un amestec gătit de cereale, fulgi de ovăz, nuci sau/și semințe, deseori sub formă de batoane). O astfel de porție de 230 grame oferă aproape 20% (4 g) din cantitatea zilnică recomandată de fibre. În plus, asigură 13% din aportul de calciu.

Reclamă

El spune că ovăzul, ca toate cerealele integrale, este o sursă foarte bună de fibre și care, la fel cum se întâmplă în cazul calciului, s-a dovedit că protejează împotriva cancerului de colon.

Ovăzul conține multe fibre și-ți oferă senzație de sațietate. Totodată, poate avea un efect suplimentar de a curăța colonul și de a hrăni bacteriile „bune”.

Dacă preferi să-ți consumi micul dejun care poate preveni cancerul de colon din mers, Dr. Kamath sugerează un smoothie cu ovăz, iaurt și lapte.

Fibrele și lactatele pot ajuta la prevenirea cancerului colorectal datorită conținutului de calciu

Fibrele sunt descompuse de microbiota intestinală a organismului, care reprezintă ecosistemul bacteriilor, ciupercilor și virusurilor, printr-un proces numit fermentație. Fermentația produce microbi benefici care ajută la protejarea împotriva cancerului de colon.

Un studiu arată cum consumul a trei porții (90 de grame) de cereale integrale zilnic reduce riscul de cancer colorectal cu 17%.

În ce privește consumul de produse lactate, un studiu recent a constatat că o cantitate suplimentară de 300 mg de calciu pe zi, aproximativ cantitatea dintr-un pahar mare de lapte, ar putea fi asociată cu o scădere cu 17% a riscului de cancer de colon.

Oamenii de știință au analizat datele alimentare de la peste 542.000 de femei. Analiza a avut rolul de a investiga legătura dintre 97 de produse și nutrienți. Mai mult, a evaluat șansele ca o persoană să dezvolte cancer de colon.

Descoperirile au arătat că alimentele și băuturile bogate în calciu, cum ar fi laptele și iaurtul, au fost legate de un risc mai mic de diagnosticare a bolii la persoane cu vârsta de peste 16 ani.

S-a descoperit cum calciul are un efect similar atât din surse lactate, cât și din surse non-lactate. În același timp, se sugerează că acesta a fost principalul factor responsabil pentru reducerea riscului.

Comentând despre importanța selectării cu atenție a ingredientelor pentru micul dejun care poate preveni cancerul de colon, dr. Kamath spune: „Se pare că lactatele sunt benefice în prevenirea cancerului colorectal, iar acestea sunt ușor de adăugat în dietele noastre, în special la micul dejun.”
„Se pare că este determinat în principal de aportul de calciu, așa că probabil că adăugarea altor alimente cu calciu ar fi, de asemenea, benefică.”

Cifrele arată creșterea cazurilor de cancer de colon în rândul populației tinere

SUA are a șasea cea mai mare rată de cancere cu debut precoce. Aceasta înregistreză 87 de cazuri la 100.000 de persoane sub 50 de ani. Cancerul de colon este printre cele cu cea mai rapidă creștere.

Cercetătorii de la Universitatea din Missouri, Kansas, au analizat recent ratele de cancer colorectal la persoanele cu vârsta cuprinsă între 10 și 44 de ani. Studiile lor s-au desfășurat în ultimele două decenii. Aceștia au descoperit că numărul de cazuri a crescut la toate grupele de vârstă.

Rata cancerelor colorectale a crescut cu 500% în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani. În același timp, a crescut cu 333% în rândul adolescenților cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani.

Ratele au crescut cu 71% în rândul persoanelor între 30 și 34 până la șapte cazuri la 100.000 de persoane. În rândul persoanelor între 35 și 39 de ani, ratele au crescut cu 58%. Astfel, au ajuns la 12 cazuri la 100.000 de persoane.

Mulți pacienți tineri au simptomele similare cu alte afecțiuni gastrointestinale benigne. Aceasta poate duce în final la un cancer mai agresiv, dacă nu efectuează un consult periodic.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Mituri false despre ovăz. Ce se spune despre această cereală
Mituri false despre ovăz. Ce se spune despre această cereală
Mituri false despre ovăz. Ce se spune despre această cereală
Vitamina care poate reduce riscul de pietre la rinichi cu 22%. Ce au aflat oamenii de știință despre ea
Vitamina care poate reduce riscul de pietre la rinichi cu 22%. Ce au aflat oamenii de știință despre ea
Vitamina care poate reduce riscul de pietre la rinichi cu 22%. Ce au aflat oamenii de știință despre ea
Fructele din producția internă cu cele mai multe reziduuri de pesticide. Analizele au identificat alimentele care au depășit limitele admise
Fructele din producția internă cu cele mai multe reziduuri de pesticide. Analizele au identificat alimentele care au depășit limitele admise
Fructele din producția internă cu cele mai multe reziduuri de pesticide. Analizele au identificat alimentele care au depășit limitele admise
Reclamă
PARTENERI
icon