Antena

Mituri false despre ovăz. Ce se spune despre această cereală

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 22 februarie 2025, 08:37

Ovăzul simplu poate fi subiectul unor informații false, mai ales când acestea circulă pe rețelele sociale. Acesta se consumă frecvent ca parte importantă a unui mic dejun, iar în mediul online există mai multe aspecte nefondate, care au căpătat popularitate. Citește mituri false despre ovăz.

Reclamă

Mai multe idei false determină unele persoane să evite ovăzul, în timp ce altele îi atribuie unele calități, pe care în realitate nu le deține. Ovăzul este un aliment, care poate asigura o serie de efecte pozitive asupra sănătății. În același timp, la fel ca în cazul oricărui produs, cantitatea pe care o consumi și alimentele cu care îl combini pot afecta impactul asupra organismului.

Mituri false despre ovăz

Ovăzul este printre cele mai consumate cereale de pe planetă datorită ușurinței cu care poate fi gătit. Ovăzul poate scădea nivelul colesterolului LDL, mai precis al colesterolului rău, și al colesterolului total. Iar dacă îl consumi în cantități moderate poate asigura senzație de sațietate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În mediul online, mai ales pe rețelele sociale, circulă mai multe informații despre ovăz. Însă, o parte dintre acestea nu sunt adevărate.

Deși majoritatea zvonurilor despre ovăz au efecte inofensive, poate fi mai benefic să cunoști bine caracteristicile alimentelor. Astfel, îți poți organiza o dietă echilibrată.

Reclamă

Conține gluten

În mod natural, ovăzul în sine nu conține gluten. Din acest motiv, mitul conform căruia nu poate fi consumat de persoanele cu intoleranță la gluten este fals. Totuși, ovăzul se poate contamina cu gluten dacă mașinile folosite pentru procesarea lui au procesat înainte grâu sau un alt aliment care conține gluten.

În plus, poate fi contaminat în aproape orice moment al traseului către magazinul alimentar și atunci când îl depozitezi sau îl prepari acasă. Acest lucru se poate întâmpla dacă intră în contact cu alte alimente.

Dacă nu poți mânca gluten, poți căuta producători de ovăz care au etichete, unde scrie că produsele sunt certificate fără gluten. Doar în acest mod, poți fi sigur de compoziția lui, potrivit Mashed.

Reclamă

Cauzează rezistență la insulină

Făina de ovăz este un carbohidrat complex cu un indice glicemic moderat. De obicei, fructele și alte alimente pentru micul dejun prezintă indici glicemici mai ridicați. Practic, fulgii de ovăz simpli nu sunt un pericol pentru glicemie, dacă nu-i combini cu alte produse care pot fi dăunătoare și care au arome adăugate. Printre aceste mituri false despre ovăz este ideea conform căreia cauzează rezistență la insulină.

Ovăzul conține beta-glucan, o substanță benefică pentru sănătatea inimii. Beta-glucanul poate ajuta la încetinirea creșterii nivelului de zahăr din sânge după masă. În același timp, poate contribui la îmbunătățirea sensibilității la insulină. De asemenea, poate diminua șansele de a dezvolta diabet de tip 2.

Poți să mănânci oricât ovăz vrei

Multe persoane cred că poți înlocui alți carbohidrați cu fulgii de ovăz, datorită concentrațiilor ridicate de fibre, conform Eat This, Not That. Deși acest lucru crește valoarea nutrițională a mesei, consumul excesiv de ovăz poate provoca unele efecte adverse.

Consumul de ovăz instant dăunează sănătății

Fulgii instant nu sunt atât de periculoși pentru sănătate, o ideea regăsită printre aceste mituri false despre ovăz. Însă, aceștia pot provoca o creștere mai ridicată a nivelului de zahăr din sânge decât alte forme de fulgi de ovăz. În același timp, zaharurile adăugate și alte sortimente pot determina probleme de sănătate dacă le consumi pe termen lung.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Medic oncolog: E dovedit științific că micul dejun poate preveni cancerul de colon în rândul tinerilor
Medic oncolog: E dovedit științific că micul dejun poate preveni cancerul de colon în rândul tinerilor
Medic oncolog: E dovedit științific că micul dejun poate preveni cancerul de colon în rândul tinerilor
Vitamina care poate reduce riscul de pietre la rinichi cu 22%. Ce au aflat oamenii de știință despre ea
Vitamina care poate reduce riscul de pietre la rinichi cu 22%. Ce au aflat oamenii de știință despre ea
Vitamina care poate reduce riscul de pietre la rinichi cu 22%. Ce au aflat oamenii de știință despre ea
Fructele din producția internă cu cele mai multe reziduuri de pesticide. Analizele au identificat alimentele care au depășit limitele admise
Fructele din producția internă cu cele mai multe reziduuri de pesticide. Analizele au identificat alimentele care au depășit limitele admise
Fructele din producția internă cu cele mai multe reziduuri de pesticide. Analizele au identificat alimentele care au depășit limitele admise
Reclamă
PARTENERI
icon