Există 3 factori de risc care pot favoriza cancerul colorectal înaintea vârstei de 35 de ani. Deoarece s-a observat o creștere a numărului de cazuri în rândul populației tinere, cercetătorii au încercat să identifice impactul stilului de viață.
La realizarea studiului, oamenii de știință au folosit date colectate în perioada 1990 – 2019 de la The Global Burden of Disease în cazul bolnavilor cu cancer colorectal cu vârsta până în 35 de ani. Aceștia au urmărit apariția simptomelor în rândul persoanelor cu vârste până în 50 de ani. Persoanele vizate au locuit în America de Nord.
Există 3 factori de risc care pot favoriza cancerul colorectal înaintea vârstei de 35 de ani
În perioada analizată s-a putut observa că numărul de decese cauzate de cancerul colorectal la nivel global a crescut. Potrivit rezultatelor studiului, acesta a ajuns de la 11.445 la 15.486. Principalii factorii identificați au fost: o dietă care include cantități reduse de lapte și calciu, consumul de alcool în exces și indicele de masă corporală ridicat, conform New York Post.
Cercetarea a fost publicată în Neoplasia. În urma analizei datelor, cercetătorii au observat că boala poate afecta mai mult bărbații. Până în anul 2019, datele sugerează că au existat 25.432 de cazuri la bărbați și 16.113 cazuri în rândul femeilor.
În același timp, se sugerează că lipsa activității fizice și fumatul pot avea un impact redus asupra acestei statistici. Oamenii de știință au examinat factorii declanșatori asociați mediului, consumului de alimente ultraprocesate sau anumitor diete ca potențiale cauze ale cancerului de colon.
În Statele Unite ale Americii, ratele în rândul persoanelor cu vârste sub 50 de ani cu cancer colorectal au crescut cu 50% în aceeași perioadă de timp. Acest aspect sugerează o creștere mai rapidă în cazul grupurilor mai tinere.
Studiul a analizat impactul tuturor factorilor de risc
Studiul a identificat efectele fiecărui factor de risc la nivel global. 1 din 5 decese din cauza cancerului de colon se poate asocia cu diete cu un conținut redus în calciu. Nivelurile reduse de calciu au fost cel mai mare factor de risc.
Alcoolul a fost al doilea cel mai mare factor de risc. Acesta a reprezentat 13% din decese, iar obezitatea a reprezentat 1 din 10. În America de Nord, 22% dintre decesele cauzate de cancerul de colon au fost legate de consumul de alcool. Obezitatea a însemnat 18% și dietele cu niveluri reduse de calciu 12%, potrivit Daily Mail.
De regulă, cancerul de colon este considerat o boală care afectează în mod disproporționat populațiile aflate la o vârstă mai înaintată. La realizarea cercetării s-a observat că poate fi însoțit de simptome precum: sângerare rectală, dureri abdominale, modificări ale obiceiurilor de scaun, scădere în greutate, anemie și stări de oboseală. Semnele a fost identificate în cazul tuturor grupelor de vârstă.
Concluziile studiului au arătat o creștere a riscului de a suferi de cancer colorectal în rândul populațiilor cu vârste sub 35 de ani. Rezultatele au fost observate la nivel global.
Un alt studiu publicat în Nature Communications sugerează că un pahar cu lapte pe zi poate diminua riscul de cancer de colon. Acesta s-a desfășurat pe o perioadă de 16 ani și a analizat alimetația a 542.778 de femei.