Simptomul mai puțin cunoscut de cancer colorectal pe care ar trebui să-l urmărești

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 1 mai 2024, 06:26 / Actualizat: 1 mai 2024, 15:03

Cazurile de cancer colorectal au crescut alarmant în rândul adulților tineri în ultimele decenii. Asociată în trecut cu vârsta înaintată, această maladie apare frecvent acum înainte de 50 de ani. Este esențial să fii conștient de acest risc chiar dacă ești tânăr și să acorzi atenție semnelor și simptomelor alarmante. 

Reclamă

Cancerul colorectal, care grupează cancerul de colon și de rect, este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în România, conform datelor GLOBOCAN din 2022, o bază de date globală privind incidența, mortalitatea și prevalența cancerului realizată sub egida Organizației Mondiale a Sănătății. Totodată, maladia se situează pe locul al doilea la numărul de decese prin cancer, după cancerul pulmonar.

Până nu demult, cancerul colorectal era diagnosticat la vârste înaintate. Totuși, în ultimii 25 de ani, cazurile raportate la adulții tineri cu vârste cuprinse între 20 și 49 de ani au crescut alarmant, arată un studiu publicat în revista medicală BMJ. Persoanele născute în anii 1980 și 1990 au un risc de două ori mai mare de a dezvolta cancer de colon și de patru ori mai mare de cancer rectal, comparativ cu persoanele născute în anii 1950. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Motivele pentru care incidența acestui tip de cancer a crescut atât de mult la tineri nu sunt foarte clare, dar explicațiile ar putea fi legate de schimbarea stilului de viață, inclusiv a dietei, de sedentarism și de obezitate. Până la identificarea cauzelor exacte, este important să fii conștient de acest risc, chiar dacă ești tânăr. 

Cancerul colorectal este frecvent depistat în stadii avansate, atunci când opțiunile terapeutice sunt limitate și rata de supraviețuire este redusă. De aceea, este cu atât mai important să identifici din timp simptomele lui. 

Reclamă

Simptomul mai puțin cunoscut de cancer colorectal pe care ar trebui să-l urmărești

Forma și dimensiunea scaunelor poate fi un semnal de alarmă pentru cancerul colorectal. Un simptom ignorat frecvent, dar îngrijorător este prezența scaunelor subțiri. Medicii întâlnesc uneori pacienți ale căror scaune sunt „mult mai subțiri sau cât un creion în grosime și mărime, cum le descriu unii pacienți cu cancer colorectal”, a explicat pentru publicația HuffPost dr. Michael Cecchini, directorul programului de cancer colorectal de la Center for Gastrointestinal Cancers și oncolog medical la Yale Cancer Center, din Statele Unite.

Scaunele subțiri ca un creion semnalează o obstrucție la nivelul colonului sau rectului care îngreunează trecerea materiilor fecale din intestin către anus. Această obstrucție poate fi o tumoare, dar și polipi benigni sau hemoroizi.

Orice modificare legată de obiceiurile intestinale ar putea fi un potențial semnal de alarmă, dar nu întotdeauna este un semn de cancer de colon, a declarat pentru aceeași publicație dr. Jeffrey Dueker, gastroenterolog și profesor asociat de gastroenterologie la Școala de Medicină a Universității din Pittsburgh. 

Reclamă

Pe lângă schimbarea formei sau consistenței scaunelor, alte semne îngrijorătoare sunt scaunele mai dese sau, din contră, mai rare decât de obicei. 

Ce simptome are cancerul colorectal

Scaunele subțiri ca un creion sunt unul dintre semnele mai puțin comune de cancer colorectal. „Când există, el este extrem de îngrijorător”, a spus dr. Michael Cecchini. 

Simptomele mai frecvente ale cancerului colorectal includ: 

  • diaree sau constipație persistentă;
  • sângerări rectale sau sânge în scaun, de culoare roșie sau închisă;
  • dureri sau crampe abdominale persistente;
  • senzație frecventă de golire incompletă a intestinului;
  • senzație persistentă de balonare;
  • pierderea nejustificată în greutate;
  • slăbiciune sau oboseală inexplicabilă.

Aceste simptome pot fi cauzate și de alte afecțiuni digestive, dar este important să se excludă cancerul colorectal. Tinerii au tendința să le pună pe seama hemoroizilor, dar cele două afecțiuni pot fi prezente simultan. „Oamenii pot avea hemoroizi și cancer colorectal sau poate fi ceva complet diferit”, mai spune dr. Michael Cecchini. În unele cazuri, cancerul colorectal nu are simptome până când ajuge în stadii avansate. 

Colonoscopia este cea mai eficientă metodă de diagnostic pentru cancerul colorectal. Această investigație este recomandată ca test de screening după vârsta de 45 de ani. 

Dacă ai orice simptome dintre cele enumerate anterior, dr. Jeffrey Dueker recomandă colonoscopia mai devreme. „Oricine are o rudă de gradul întâi (mamă, tată, frate, soră, fiu sau fiică) care a fost diagnosticată cu cancer de colon, în special înaintea vârstei de 50 de ani, prezintă un risc mai mare de cancer colorectal”, atrage atenția specialistul.

În concluzie, dacă observi că scaunele tale au devenit subțiri și problema persistă, discută cu medicul tău pentru investigarea cauzei acestei modificări. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu galerie foto
Operația care te scapă de punga stoma. Cum să ai o viață normală după cancerul colorectal
Operația care te scapă de punga stoma. Cum să ai o viață normală după cancerul colorectal
Operația care te scapă de punga stoma. Cum să ai o viață normală după cancerul colorectal
Pregătirea pentru colonoscopie: alimente permise și recomandări
Pregătirea pentru colonoscopie: alimente permise și recomandări
Pregătirea pentru colonoscopie: alimente permise și recomandări
Nutrientul care te scapă de constipație. Cum te poate ajuta când călătorești
Nutrientul care te scapă de constipație. Cum te poate ajuta când călătorești
Nutrientul care te scapă de constipație. Cum te poate ajuta când călătorești
Reclamă
PARTENERI
icon