Antena

Cât de important e să bei 2 litri de apă pe zi. Ce se poate întâmpla dacă se acumulează o cantitate prea mare de lichide în organism

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 22 februarie 2025, 13:05

Unul dintre cele mai frecvent întâlnite mituri este cel conform căruia oricine are nevoie să consume minim 2 litri de apă pe zi. Adrian Lungu, medic nefrolog, a fost invitatul lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 1, din sezonul 8, la MediCOOL. Află cât de important e să bei 2 litri de apă pe zi.

Reclamă

Adrian Lungu a discutat despre necesitatea de a bea zilnic o cantitate adecvată de apă, a prezentat formula pe baza căreia se poate calcula acest aport, a explicat riscurile consumului excesiv de lichide în cazul persoanelor cu afecțiuni cronice și a vorbit despre cât de gravă poate fi deshidratarea.

Cât de important e să bei 2 litri de apă pe zi

Multe persoane urmează recomandarea potrivit căreia este nevoie să bei 2 litri de lichide în fiecare zi. Aceasta a devenit populară în urma unor studii efectuate în Statele Unite ale Americii, unde exista regula de a consuma 8 pahare pe zi. În principiu, fiecare pahar avea aproximativ 250 de mililitri, iar cumulat se obțineau 2 litri.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Spre deosebire de recomandarea standard, există o formulă matematică mult mai exactă și corectă: 2 x 24 (numărul de ore al unei zile) = 48. După aceea se rotunjește la 50. În ultima etapă se calculează 50 x greutatea fiecărei persoane = cantitatea de lichide necesară în fiecare zi.

,,În principiu, această regulă este cea mai bună ca să aproximăm nevoia de apă a fiecărui corp în parte.”

– Adrian Lungu, medic nefrolog

Reclamă

Este important de reținut că lichidele nu se obțin doar din apă. Acestea se pot asimila din absolut orice aliment și din alte tipuri de lichide.

Ce se întâmplă dacă bei o cantitate prea mare de apă

Dacă te întrebi cât de important e să bei 2 litri de apă pe zi, reține că atunci când bei o cantitate prea mare, te poți confrunta cu o intoxicație cu apă. Aceasta apare destul de rar și doar în anumite situații. De obicei, unele persoane care au tulburări emoționale sau tulburări psihice beau foarte multă apă.

Se mai poate întâmpla în cazul persoanelor care consumă cantități mari de substanțe interzise. Din acest motiv, pot simți o senzație de sete absolut continuă, care le poate face să bea foarte multe lichide.

Reclamă

Persoanele care fac sport, dacă beau apă, fără ca aceasta să includă microelemente, se pot intoxica cu apă. De exemplu, alergătorii de maraton, care aleargă timp de două ore, consumă apă constant și nu se opresc să urineze, la sfârșitul cursei ajung într-o situație destul de gravă și fac convulsii.

Rinichiul unei persoane adulte sănătoase are capacitatea de a filtra aproximativ un litru de apă pe oră. Mai exact, acesta poate elimina prin urină un litru de apă.

Care sunt consecințele unei cantități prea mari de apă în cazul unor afecțiuni cronice

Dacă vrei să afli cât de important e să bei 2 litri de apă pe zi, poți lua în considerare că în cazul unui rinichi, care nu funcționează optim, cum ar fi cel al unui pacient cu insuficiență cardiacă acută, se poate ca atât rinichiul, cât și inima să nu poată face față întregii cantități de apă pe care acesta o ingerează.

-Ce se întâmplă dacă acel pacient consumă apă?
-La început, rinichiul filtrează, reușește fără dificultăți să capteze apa. Apa este importantă pentru a epura toxinele. După aceea, se apropie de o limită a capacității rinichiului de a filtra și de o limită prin care cordul este capabil să facă față acestei cantități de apă. În acel moment, apa începe să iasă din sânge prin celelalte organe prin care se poate pierde. În general, se elimină prin plămâni. Deoarece acest lucru se întâmplă mult prea repede, apare un edem pulmonar acut, care pune viața în pericol.

,,Pur și simplu ne înecăm, fără să fim sub apă. Este exact acea senzație pe care o ai atunci când ești sub apă, că nu ai aer.”

– Adrian Lungu, medic nefrolog

-Cum se intervine dacă un pacient face un edem pulmonar acut într-un spital?
-În principiu, se oprește administrarea de lichide rapidă. Atunci se stimulează excreția lichidelor prin rinichi. Sunt folosite medicamente diuretice prin care rinichiul este pompat să-și depășească capacitatea de a funcționa și depune mai mult efort.

Cum te poți asigura că obții un aport optim de lichide

În general, se recomandă să bei apă de fiecare dată când simți senzație de sete. Aceasta este cel mai important simptom, care arată că începi să te deshidratezi.

Pentru a stabili cât de important e să bei 2 litri de apă pe zi, reține că în condițiile în care corpul ajunge la o deshidratare de 2-3%, apare senzația de sete. Deshidratarea este gravă când ajunge la 5%. Dacă atinge 10%, este severă. Atunci nu te mai poți hidrata cu apă și se poate să ajungi la spital. În cazul unei deshidratări de 14-15%, aproape orice ființă vie moare.

,,Trebuie să știi că apa este la baza fiecărei ființe vii de pe planetă. Consumul de apă ne ajută să scădem riscul de cancer de colon, cancer de vezică, boli cardiovasculare și tromboze. În principiu, băutul unei cantități suficiente de apă ne prelungește viața.”

– Adrian Lungu, medic nefrolog

Ai aici toate edițiile sezonului 8 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ceaiuri pentru sănătatea rinichilor. Cum pot susține funcționarea acestor organe vitale
Ceaiuri pentru sănătatea rinichilor. Cum pot susține funcționarea acestor organe vitale
Ceaiuri pentru sănătatea rinichilor. Cum pot susține funcționarea acestor organe vitale
Importanța hidratării iarna: de ce să nu uiți să bei apă chiar dacă e frig
Importanța hidratării iarna: de ce să nu uiți să bei apă chiar dacă e frig
Importanța hidratării iarna: de ce să nu uiți să bei apă chiar dacă e frig
Cum poți susține sănătatea rinichilor. 10 recomandări pentru a preveni bolile renale
Cum poți susține sănătatea rinichilor. 10 recomandări pentru a preveni bolile renale
Cum poți susține sănătatea rinichilor. 10 recomandări pentru a preveni bolile renale
Reclamă
PARTENERI
icon