Antena

Iaurtul poate reduce riscul unui tip de cancer colorectal. Oamenii de știință au analizat consumul pe termen lung al acestui produs lactat

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 17 februarie 2025, 13:45

Iaurtul poate reduce riscul unui tip de cancer colorectal. Oamenii de știință consideră că se datorează prezenței unei bacterii numite Bifidobacterium în compoziția acestui produs lactat. Aceștia au analizat efectele pe termen lung ale consumului.

Reclamă

Pe parcursul desfășurării studiului au fost evaluate 132.056 de persoane. Cercetătorii au identificat 3.079 de cazuri de cancer colorectal și au analizat inclusiv 1.121 de persoane cu date disponibile despre Bifidobacterium tisular.

Iaurtul poate reduce riscul unui tip de cancer colorectal

Pentru realizarea studiului, s-au folosit date alimentare, care au fost acumulate în decursul a zeci de ani. Oamenii de știință au descoperit că un consum a minim două porții de iaurt pe săptămână nu se poate asocia cu incidența generală a cancerului colorectal.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Consumul mai multor porții de iaurt se poate lega de un risc cu 20% mai scăzut de cancer colorectal Bifidobacterium-pozitiv. Această caracteristică s-a putut identifica în special la cel care se dezvoltă în zona colonului proximal. Acest tip de cancer se manifestă în partea dreaptă a colonului și s-a dovedit a fi mai mortal decât alte tipuri de cancer colorectal, conform New York Post.

„Studiul nostru oferă dovezi unice despre beneficiul potențial al iaurtului.” a explicat Shuji Ogino, autor corespondent și șef de program de Epidemiologie Patologică Moleculară din Departamentul de Patologie al Brigham and Women’s Hospital.

Reclamă

Studiul a fost publicat Gut Microbes. Este important de luat în considerare că a fost unul observațional. Din acest motiv, rezultatele sugerează o asociere și nu s-a descoperit încă o relație cauzală.

Iaurtul poate îmbunătăți sănătatea intestinală

Iaurtul este un produs lactat popular, care include culturi vii și active, potrivit Medical News Today. Mulți specialiști îl consideră o modalitate bună de a introduce bacterii bune în microbiom. Bacteriile bune prezente în produsele lactate fermentate se pot asocia cu o sănătate mai bună. În plus, se pot lega de rate mai reduse ale bolilor, inclusiv ale diabetului de tip 2.

Participanții au fost clasificați în funcție de media cumulativă a consumului de iaurt. Primul grup a consumat o porție pe lună, al doilea grup a consumat 1-3 porții pe lună, al treilea grup a consumat 1 porție pe săptămână și al patrulea grup a consumat 2 porții pe săptămână.

Reclamă

Pe lângă iaurt, oamenii de știință au evaluat consumul altor produse lactate. Printre acestea se pot regăsi: lapte degresat/cu un conținut redus în grăsimi, smântână, lapte integral, înghețată, brânză de vaci/ricotta, cremă de brânză și alte tipuri de brânză.

Cercetătorii au mai luat în considerare factori asociați stilului de viață. Aceștia au evaluat: nivelul de activitate fizică, greutatea corporală a adulților, fumatul țigărilor, antecedentele familiale de cancer colorectal, antecedentele de screening prin sigmoidoscopie/colonoscopie, administrarea aspirinei și administrarea hormonilor în postmenopauză.

„Abordarea laboratorului meu este să încerce să coreleze dietele pe termen lung și alte expuneri cu o posibilă diferență cheie în țesut, cum ar fi prezența sau absența unei anumite specii de bacterii. Acest tip de muncă de detectiv poate crește puterea dovezilor care conectează dieta cu rezultatele sănătății.” a mai adăugat S. Ogino.

Consumul zilnic de iaurt se poate asocia cu mai multe beneficii pentru sănătate. Printre acestea se pot regăsi: îmbunătățirea sănătății digestive, întărirea imunității, reducerea nivelurilor de colesterol rău (coleesterol LDL) din sânge sau echilibrarea tensiunii arteriale.

Te-ar mai putea interesa și
Exercițiile aerobice pot îmbunătăți cogniția la persoanele cu ADHD. Cercetătorii au analizat cum influențează sănătatea mintală
Exercițiile aerobice pot îmbunătăți cogniția la persoanele cu ADHD. Cercetătorii au analizat cum influențează sănătatea mintală
Exercițiile aerobice pot îmbunătăți cogniția la persoanele cu ADHD. Cercetătorii au analizat cum influențează sănătatea mintală
Mâncatul din recipiente de plastic poate crește riscul de insuficiență cardiacă. Un studiu a analizat efectele asupra sănătății cardiovasculare
Mâncatul din recipiente de plastic poate crește riscul de insuficiență cardiacă. Un studiu a analizat efectele asupra sănătății cardiovasculare
Mâncatul din recipiente de plastic poate crește riscul de insuficiență cardiacă. Un studiu a analizat efectele asupra sănătății cardiovasculare
Numărul de cazuri de cancer pulmonar este în creștere din cauza poluării aerului. Boala afectează tot mai multe persoane care nu au fumat niciodată
Numărul de cazuri de cancer pulmonar este în creștere din cauza poluării aerului. Boala afectează tot mai multe persoane care nu au fumat niciodată
Numărul de cazuri de cancer pulmonar este în creștere din cauza poluării aerului. Boala afectează tot mai multe persoane care nu au fumat niciodată
Reclamă
PARTENERI
icon