Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) a publicat un raport, în urma căruia au fost depistate fructele din producția internă cu cele mai multe reziduuri de pesticide. Alături de acestea au fost evaluate și alte alimente vegetale.
ANF a publicat rezultatele obținute în anul 2024 în cadrul laboratoarelor pentru controlul reziduurilor de pesticide în plante și produse vegetale. Analizele au arătat care sunt alimentele care au depășit limitele maxime admise.
Fructele din producția internă cu cele mai multe reziduuri de pesticide
Dintre toate fructele, căpșunele au avut cele mai multe probe neconforme, mai exact 3, care au înregistrat reziduuri de pesticide peste nivelul maxim admis, conform G4Food.ro. Acestea au fost prelevate din: București, Dâmbovița și Vrancea și au fost analizate în totalitate la un laborator din București.
Proba prelevată din București a inclus un 1 kg de căpșuni dintr-un lot de 45 de kilograme. Analizele au depistat reziduuri de clorotalonil, în cantitate de 3,870 mg/kg. Pentru clorotalonil limita maximă admisă este de 0,01 mg/kg.
Proba luată din Dâmbovița a constat în 1,1 kg de căpșuni dintr-un lot de 300 kg. Aceasta a inclus urme de clorotalonil, 0,197 mg/kg, potrivit G4Media.
Proba preluată din județul Vrancea a fost de un 1 kg de căpșuni, dintr-un lot de 6 kg. În compoziția acesteia au fost identificate reziduuri de carbendazim, în cantitate de 0,456 mg/kg. Pentru carbendazim limita maximă admisă este de 0,1 mg/kg.
Potrivit raportului publicat de ANF, au fost evaluate 988 de probe de fructe. Rezultatele analizelor au arătat că în 484 probe, mai exact 48,98%, nu s-au descoperit reziduuri de pesticide. În 499 probe, mai precis 50,5%, au fost identificate reziduuri de pesticide cu niveluri mai reduse decât limita maximă admisă, de aceea au fost considerate probe conforme.
Au fost găsite 4 probe neconforme, aproximativ 0,40%, cu valori ale reziduurilor de pesticide peste limita maximă admisă. 3 probe neconforme au fost identificate pentru căpșune și o probă pentru mere.
Rezultatele privitoare la consumul de căpșune sunt importante deoarece acestea se regăsesc printre cele populare și consumate fructe. În general, consumatorii le apreciază pentru concentrațiile ridicate de substanțe nutritive, cum ar fi: potasiu, calciu, folat, magneziu, fosfor, mangan și vitamina K.
Mai multe alimente vegetale au depășit limitele admise
Printre cele mai frecvent detectate pesticide în probele de fructe se regăsesc: tebuconazol, acetamiprid, boscalid, fludioxonil, ciprodinil, fluopiram, azoxistrobin și difenoconazol, potrivit Profit.ro. În cazul pesticidelor folosite pentru tratamentele fructelor, fungicidele au o pondere semnificativă.
În anul 2024 au fost analizate 4.382 probe. Din acestea, 35 probe, 0,80%, au înregistrat reziduuri de pesticide cu valori mai mari decât limita maxima admisă. Lista a inclus: 7 probe de tomate, 5 probe de ceapă verde, 4 probe de spanac, 3 probe de căpșune, 2 probe de mărar, 2 probe de pătrunjel, 2 probe de țelină cu frunze, 2 probe de porumb, 2 probe de salată, 2 probe de ardei, o probă de mere, o probă de fasole verde, o probă de vinete și o probă de grâu, conform Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
În total, au fost evaluate 4382 probe. Dintre acestea, au fost examinate 3624 probe în cadrul programului de control oficial și 758 probe la solicitarea producătorilor/comercianților pentru realizarea autocontrolului. Din totalul de 3624 probe analizate pe durata desfășurării controlului oficial în anul 2024, 3589 probe au fost conforme, 99.03%.