8 obiceiuri de dimineață care îți pot îmbunătăți memoria. Ce efecte pot avea asupra acestei funcții a creierului

Publicat: 1 octombrie 2024, 08:52

Modul în care alegi să-ți începi ziua îți influențează performanța mentală și productivitatea pe parcursul următoarelor ore. Adoptarea unei rutine eficiente și matinale îți poate dezvolta abilitățile de învățare și capacitatea de reținere a informațiilor. Citește despre 8 obiceiuri de dimineață care îți pot îmbunătăți memoria.

Practicarea a câteva activități simple încă de la primele ore ale zilei te poate ajuta să înveți mai multe informații și să ți le reamintești cu ușurință când ai nevoie de acestea. Stilul de viață ocupă un rol important în susținerea sănătății creierului.

8 obiceiuri de dimineață care îți pot îmbunătăți memoria

Memoria se regăsește printre cele mai importante funcții mentale ale creierului. Pentru a te asigura că-ți menții mintea activă, poți încerca să adopți câteva obiceiuri, care o pot îmbunătăți și care pot fi incluse cu ușurință în rutina ta zilnică.

De asemenea, dacă observi că uiți frecvent informații sau începi să te confrunți tot mai des cu ușoare pierderi de memorie, este de preferat să ceri sfatul medicului pentru a stabili dacă există o cauză medicală pentru această problemă.

Prepară-ți un mic dejun sănătos

Un mic dejun bogat în substanțe nutritive esențiale poate susține sănătatea creierului și poate echilibra nivelurile de zahăr din sânge. Alimentele bogate în acizi grași omega-3, antioxidanții și cerealele integrale pot susține concentrarea și memoria.

Implică-te în activități creative

Implicarea în activități creative, cum ar fi: scrisul, desenul sau învățarea unui instrument muzical poate stimula diferite arii ale creierului și poate intensifica funcția cognitivă. Dezvoltarea creativității se poate regăsi printre aceste 8 obiceiuri de dimineață care îți pot îmbunătăți memoria și pot lucra abilitățile de rezolvare a problemelor.

Expune-te la lumina naturală a soarelui

Lumina naturală a soarelui poate contribui la reglarea ritmului circadian și poate îmbunătăți starea mintală. Expunerea la razele soarelui dimineața poate avea un rol în organizarea programului de somn, ceea ce poate oferi un impact pozitiv asupra funcțiilor cognitive și memoriei.

Practică un sport cu regularitate

Exercițiile practicate constant dimineața pot mări fluxul de sânge și pot stimula secreția de endorfine. Aceasta poate îmbunătăți funcțiile cognitive și starea mintală. Activitatea fizică regulată poate aduce beneficii abilităților de învățare și memoriei pentru că poate sprijini neurogeneza, mai exact crearea de noi neuroni, conform Times of India.

Practică meditația mindfulness

Meditația mindfulness poate crește flexibilitatea cognitivă și atenția. Aceasta se poate regăsi printre cele 8 obiceiuri de dimineață care îți pot îmbunătăți memoria. Practicarea sa cu regularitate poate scădea nivelurile de stres și poate susține activitățile cerebrale de a reține și procesa informația.

Alege activități de învățare

Dacă alegi să te implici în activități de învățare, cum ar fi rezolvarea unui puzzle sau cititul unei cărți, aceasta îți poate stimula activitatea cerebrală. În plus, îți poate îmbunătăți memoria. Activitățile cognitive matinale pot contribui la activarea căilor neuronale implicate în procesele de învățare și memorie.

Mai mult, poți încerca și alte activități care pot contribui la dezvoltarea concentrării și memoriei. Printre acestea se pot regăsi: jocuri de cuvinte încrucișate, sudoku, cititul activ, jocurile de cărți, luarea notițelor și învățarea unei limbi străine.

Scrie o listă cu activități zilnice

Scrierea unei liste cu activități zilnice încă de la primele ore ale dimineții te poate ajuta să-ți organizezi activitățile zilnice și gândurile. Acest obicei poate reduce supraîncarcarea cognitivă, poate crește nivelurile de concentrare și se poate număra printre aceste 8 obiceiuri de dimineață deoarece poate oferi o structură clară zilei.

Încearcă să incluzi curcumină în alimentație

Curcumina este un compus prezent în concentrații ridicat în rădăcina de turmeric. Aceasta face parte dintr-o categorie de compuși numiți polifenoli. Are proprietăți antioxidante puternice și asigură efecte antiinflamatorii în organism, potrivit Healthline.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Exerciții fizice pentru a ameliora inflamația. Cum pot ajuta la gestionarea simptomelor
Exerciții fizice pentru a ameliora inflamația. Cum pot ajuta la gestionarea simptomelor
Statul prelungit pe scaun poate afecta sănătatea inimii. Un studiu arată că poate fi dăunător inclusiv persoanelor care fac sport în timpul liber
Statul prelungit pe scaun poate afecta sănătatea inimii. Un studiu arată că poate fi dăunător inclusiv persoanelor care fac sport în timpul liber
Alimentația în cancer. Recomandări nutriționale pentru pacienții oncologici
Alimentația în cancer. Recomandări nutriționale pentru pacienții oncologici
PARTENERI