Fierberea este una dintre cele mai eficiente metode de gătit care pot îmbunătăți valoarea nutrițională a alimentelor. Aceasta poate ajuta la reținerea mineralelor, vitaminelor și compușilor benefici. Citește despre 7 alimente care devin mai hrănitoare când le fierbi.
Atunci când gătești, se recomandă cel mai frecvent să adaugi o cantitate suficientă de apă atât cât să acopere mâncarea. Dacă aplici acest sfat, previi pierderea nutrienților și a beneficiilor pe care le pot aduce sănătății generale.
7 alimente care devin mai hrănitoare când le fierbi
Metoda de gătit folosită pentru a consuma alimentele poate influența în mod semnificativ conținutul lor nutritiv. Atunci când îți organizezi dieta este important să iei în considerare acest aspect deoarece poate modifica vizibil rezultatele alimentației.
De asemenea, dacă suferi de anumite afecțiuni precum cele digestive sau cardiovasculare se recomandă să ceri sfatul unui medic sau al unui nutriționist. Astfel, poți preveni consumul excesiv al anumitor substanțe din compoziție, cum ar fi uleiul sau sarea.
Cartofi
Fierberea cartofilor fără a le înlătura deloc coaja poate contribui la reținerea vitaminelor solubile în apă, cum ar fi complexul de vitamine B și vitamina C, potrivit Times of India. Spre deosebire de cartofii prăjiți, cartofii fierți pot conține un număr mai redus de calorii și grăsimi deoarece acestea pot fi eliminate în timpul preparării.
Ouă
Ouăle sunt printre aceste 7 alimente care devin mai hrănitoare când le fierbi. Atunci când ouăle sunt fierte, proteinele din compoziție devin mai digerabile decât atunci când le consumi crude. Consumul de ouă fierte te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus, oferă o sursă bună de vitamina D și pot sprijini sănătatea vederii.
Morcovi
Prin fierbere, pereții celulari ai morcovilor capătă o mai mare fragilitate, ceea ce face beta-carotenul mai disponibil pentru absorbție în organism. În corpul uman, beta-carotenul se transformă în vitamina A, un nutrient esențial pentru sănătatea vederii și funcționarea sistemului imunitar.
Broccoli
Atunci când fierbi broccoli, această legumă cruciferă ajută la menținerea în compoziție a vitaminelor solubile în apă, cum ar fi vitamina B9 (folatul) sau vitamina C. În plus, broccoli ameliorează inflamația din organism dacă o consumi frecvent și poate susține sistemul imunitar.
Sfeclă
Prepararea sfeclei prin fierbere poate contribui la conservarea compușilor antioxidanți, cum ar fi betalainele și vitamina C. Acest substanțe nutritive esențiale pot asigura beneficii cardiovasculare și au proprietăți antiinflamatoare.
Spanac
Spanacul se regăsește printre aceste 7 alimente care devin mai hrănitoare când le fierbi. Dacă fierbi spanacul se reduce conținutul de oxalați. Astfel, pregătirea sa poate face mineralele din organism, precum calciul și fierul să fie mai ușor de absorbit. În această formă poate combate efectele dăunătoare ale stresului oxidativ și are proprietăți antiinflamatoare.
Porumb
După ce îl fierbi, porumbul comprimă mai multe vitamine B, care îndeplinesc un rol esențial pentru susținerea sănătății generale a organismului, conform DNA India. De asemenea, reține minerale importante, cum ar fi: magneziu, zinc, fier, mangan și cupru, datorită cărora poate îmbunătăți sănătatea sistemului osos.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.