Câtă cofeină conține ceaiul verde. Poți bea ceai verde dacă ai tensiunea mare?

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 21 mai 2024, 07:44

Ceaiul verde este o băutură foarte populară, aromată și benefică pentru sănătate. Datorită efectului energizant, el poate fi un excelent înlocuitor al cafelei, fără a avea efectele adverse ale acesteia, cum este iritația gastrică. Află câtă cofeină conține ceaiul verde în comparație cu o cafea. 

Reclamă

Ceaiul verde este apreciat nu doar pentru gustul său aromat și răcoritor, ci și pentru beneficiile medicinale, menționate în textele medicale antice și confirmate de studiile științifice moderne. El este o sursă bogată de antioxidanți care neutralizează radicalii liberi și reduc riscul de boli cronice.

Cofeina din ceaiul verde este un stimulent al sistemului nervos central și are mai multe efecte:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • crește nivelul de energie;
  • mărește vigilența;
  • crește timpul de reacție;
  • stimulează funcțiile cognitive;
  • îmbunătățește memoria. 

Așadar, ceaiul verde poate fi o alegere foarte bună dacă îți plac băuturile cofeinizate. În schimb, dacă ți-ai propus să reduci consumul de cofeină, ar trebui să-l eviți. Dacă vrei să dormi bine, consumul lui nu este de dorit seara, înainte de culcare. 

Reclamă

Câtă cofeină conține ceaiul verde în comparație cu o cafea

Cantitatea de cofeină variază în funcție de sortimentul de ceai verde, perioada de recoltare, temperatura apei la care îl prepari și durata de infuzare. Macerarea la rece extrage mai puțină cofeină din plantă decât prepararea cu apă caldă, potrivit EatingWell. Dacă infuzezi ceaiul verde în apă fierbinte timp de 5 minute, nivelul de cofeină va fi mai scăzut și gustul ceaiului va fi mai blând decât atunci când îl lași la infuzat 15 minute. 

Dacă te întrebi câtă cofeină conține ceaiul verde, trebuie să știi că o cană de 240 de mililitri are între 30 și 50 de miligrame (mg) de cofeină, conform Agenţiei Americane a Medicamentului (FDA). Prin comparație, aceeași cantitate de cafea conține între 80 și 100 de miligrame de cofeină. Ceaiul negru are o concentrație mai mare de cofeină decât cel verde: între 45 și 90 de miligrame de cofeină la 240 ml. 

Așadar, ceaiul verde conține de două-trei ori mai puțină cofeină decât cafeaua. Totuși, el poate înlocui cafeaua dacă îți dorești o sursă de energie mai moderată sau ești sensibil la cantitatea mare de cofeină din cafea. La unele persoane, ea stimulează secreția de acid gastric și este iritantă pentru stomac. Ceaiul verde este o alternativă mai blândă și mai ușor de tolerat. 

Reclamă

Există ceai verde fără cofeină

Dacă vrei să te bucuri de efectele benefice pentru sănătate ale ceaiului verde fără a consuma cofeină, sunt disponibile pe piață sortimente de ceai verde decofeinizat. Acestea furnizează antioxidanți și nutrienți, dar fără a include cofeina.

Pentru a obține ceaiul verde fără cofeină, frunzele trec printr-un proces de decofeinizare similar celui utilizat pentru cafea. Acesta implică utilizarea de solvenți chimici sau metode de extracție cu apă și dioxid de carbon pentru eliminarea cofeinei. Cea de-a doua metodă este mai naturală și nu afectează prea mult aroma sau concentrația compușilor din ceaiul verde.

Totuși, decofeinizarea ceaiului sau cafelei nu elimină întreaga cantitate de cofeină din compoziție, conform FDA. De exemplu, o cană de 240 ml de cafea decofeinizată conține 2-15 miligrame de cofeină. Așadar, dacă ești foarte sensibil la efectele cofeinei, ar trebui să eviți chiar și ceaiul verde care a trecut prin decofeinizare. 

Este permis ceaiul verde celor cu hipertensiune arterială?

Spre deosebire de cafea, ceaiul verde poate fi consumat de persoanele cu hipertensiune arterială în contextul unei diete echilibrate. 

În cadrul unui studiu care a inclus 18.000 de persoane, o echipă de cercetători a urmărit timp de 12 ani impactul consumului de cafea și ceai verde asupra tensiunii arteriale și sănătății cardiovasculare. 

Concluziile, care au fost publicate în Journal of the American Heart Association, arată că persoanele cu hipertensiune severă care au consumat cantități mari de cafea au avut un risc mai crescut de mortalitate prin boli cardiovasculare, dar nu și cele fără hipertensiune sau hipertensiune de grad 1 (ușoară). Ceaiul verde, în schimb, nu a fost asociat cu riscuri pentru sănătate la nicio categorie de persoane. 

Alte studii susțin că ceaiul verde poate chiar să reducă tensiunea arterială. O metaanaliză publicată în 2023 care a evaluat efectele consumului de ceai verde asupra tensiunii arteriale a arătat că acesta poate reduce cu 3 mmHg tensiunea arterială sistolică și cu 1 mmHg pe cea diastolică. 

Efectul benefic al ceaiului verde asupra tensiunii arteriale se datorează catechinelor, un tip de compuși organici cu efect antioxidant care pot îmbunătăți funcția vasculară prin prevenirea îngustării arterelor și reducerea stresului oxidativ și inflamației.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele ceaiului verde asupra sănătății inimii. Ce modificări poate produce în acest organ
Efectele ceaiului verde asupra sănătății inimii. Ce modificări poate produce în acest organ
Efectele ceaiului verde asupra sănătății inimii. Ce modificări poate produce în acest organ
Canicula și problemele de tensiune arterială. Ce pot păți hipertensivii când e foarte cald afară
Canicula și problemele de tensiune arterială. Ce pot păți hipertensivii când e foarte cald afară
Canicula și problemele de tensiune arterială. Ce pot păți hipertensivii când e foarte cald afară
Ceaiuri pentru sănătatea generală a organismului. Ce aspecte pot îmbunătăți
Ceaiuri pentru sănătatea generală a organismului. Ce aspecte pot îmbunătăți
Ceaiuri pentru sănătatea generală a organismului. Ce aspecte pot îmbunătăți
Reclamă
PARTENERI
icon