5 alimente de evitat în sarcină. Cum poți alege o dietă corespunzătoare

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 28 februarie 2024, 06:19 / Actualizat: 4 martie 2024, 14:46

Când o femeie rămâne însărcinată, este important să acorde o mare atenție alimentației pentru a evita complicațiile și, în cazurile mai grave, pierderea sarcinii. Silviu Iștoc, medic ginecolog, a fost invitatul doctorului Mihail Pautov, în episodul 1, din sezonul 6, MediCOOL. Citește despre 5 alimente de evitat în sarcină.

Reclamă

Silviu Iștoc a prezentat produsele pe care este indicat ca o femeie gravidă să le evite pe durata sarcinii și a explicat care sunt riscurile la care se poate expune dacă nu are grijă la condițiile de igienă înainte de consum.

5 alimente de evitat în sarcină

Pe durata sarcinii, se recomandă ca femeile însărcinate să fie foarte atente la modul de preparare al produselor și la consumul anumitor alimente. Nivelurile mult prea ridicate ale unor substanțe nutritive și prezența unor bacterii dăunătoare pot pune în pericol dezvoltarea sarcinii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Există câteva alimente care ar trebui evitate sau consumate cu mare grijă pe durata sarcinii pentru a preveni complicațiile și a împiedica avortul spontan.

Friptură în sânge

Pentru început, se poate consuma orice tip de carne, dar trebuie complet preparată termic. Se recomandă să se evite consumul de friptură în sânge. Când carnea este gătită complet, până în interior, scade riscul de toxiinfecție alimentară. Dacă este crudă, înăuntru pot fi ouă de toxoplasmă. Toxoplasma determină la toxoplasmoză. Toxoplasmoza poate să cauzeze mari probleme fătului.

Reclamă

Ficat

În cazul produselor din ficat, acestea fac parte din cele 5 alimente de evitat în sarcină și se recomandă să fie consumate cu mare grijă. Este foarte important ca ficatul să facă parte din alimentația gravidelor, dar într-o anumită măsură, pentru că are o foarte mare cantitate de vitamina A. Vitamina A în exces în sarcină determină invariabil malformații.

Ficatul de pasăre poate fi consumat în cantități ușor mai mari pentru că acesta conține relativ mai puțină vitamina A. Ficatul provenit de la un animal mare precum porcul sau vita, oferă foarte multă vitamina A, de aceea nu este indicat în sarcină.

Pește

Pe durata sarcinii, multe femei aleg să mănânce carne de pește. Peștele uscat sau afumat nu este cel mai potrivit, deoarece trebuie să fie gătit pentru a putea fi consumat.

Reclamă

,,Mare atenție când consumăm pește uleios, cum ar fi: somon, macrou, păstrăv sau hering pentru că aceștia acumulează substanțe poluante precum dioxină. Putem găsi pește bogat în dioxină. Ar fi bine să-l evităm cel puțin pe parcursul sarcinii. Mare atenție când consumăm pește mare, cum ar fi: ton, rechin sau pește spadă. Aceștia acumulează foarte mult mercur. La ton fac o paranteză. Tonul din conservă nu este nociv, ci tonul gătit ca friptură, tonul mare.”

– Silviu Iștoc, medic ginecolog

Ouă

Pentru consumul de ouă, se acordă atenție provenienței lor. Acestea se numără printre cele 5 alimente de evitat în sarcină. Din dorința de a urma o alimentație foarte sănătoasă, multe femei gravide aleg să mănânce ouă de la țară. Dacă nu există o sursă de încredere, mai bine se optează pentru cele de la supermarket. Acestea sunt verificate de mai multe ori și ștanțate. Pot apărea probleme când se consumă ouă crude sau ouă incomplet preparate termic.

-Ce se poate întâmpla?
-De exemplu, în oul crud, din maioneză, se poate găsi salmonella. Aceasta dă o infecție alimentară foarte puternică și care poate pune mari probleme sarcinii.

,,Sarcina se poate pierde din cauza unei toxiinfecții alimentare severe, cauzată de salmonella.”

– Silviu Iștoc, medic ginecolog

Chiar dacă ouăle provin de la găini de la țară cu o dietă sănătoasă, se poate ca acestea să nu fie foarte bine verificate și să aibă salmonella. Aceasta poate fi la exterior pe coajă sau poate pătrunde în interior.

,,Salmonella poate fi evitată dacă luăm ouă de la supermarket. Măcar când avem de-a face cu o gravidă să-l gătim foarte bine, adică la o temperatură mai mare. Atunci fiecare proteină este coagulată, nu rămâne nimic moale, nici în albuș, nici în gălbenuș. Putem să avem o oarecare siguranță că acea salmonella este distrusă.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Brânzeturi nepasteurizate

Multe femei însărcinate au tendința de a mânca frecvent brânzeturi. Brânzeturile pasteurizate sunt sigure, însă cele nepasteurizate nu este indicat să intre în dieta acestor persoane, fiind printre cele 5 alimente de evitat în sarcină.

De asemenea, în cazul brânzeturilor pasteurizate pot apărea probleme la brânzeturile cu mucegai. Acestea pot fi consumate doar după ce au ajuns la 100 de grade deoarece pot să conțină listeria. Listeria provoacă listerioză. Listerioza poate să cauzeze: oprirea sarcinii în evoluție, avort, pierderea sarcinii mai târziu sau alte mari probleme pentru nou-născut.

,,Tot ce înseamnă brânzeturi cu mucegai, brânzet moale cu înveliș alb, înseamnă un mediu foarte propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Sub acest strat de mucegai și brânzeturile albastre trebuie să le evităm dacă sunt crude.”

– Silviu Iștoc, medic ginecolog

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Reclamă
PARTENERI
icon