Antena

Alimente care nu se țin în frigider. De nu este indicat să le depozitezi în acest loc

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 23 februarie 2024, 06:48

Chiar dacă frigiderul poate fi foarte util pentru a depozita preparate culinare, alimente simple și băuturi, nu întotdeauna reprezintă cea mai bună modalitate de păstrare. Citește despre alimente care nu se țin în frigider.

Reclamă

Pentru anumite alimente, cum ar fi untul, legumele sau fructele, depozitarea la rece are un rol major. Însă, la temperaturi foarte scăzute, o bună parte dintre alimente își pot pierde: gustul, aroma, mirosul, culoarea și textura.

Alimente care nu se țin în frigider

Frigiderele se folosesc pentru a păstra alimentele proaspete. Astfel, le poți consuma mai mult timp în siguranță, decât dacă le-ai lăsa pe masă în bucătărie. Totodată, există alimente care nu se depozitează în acest mod din diferite motive.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pentru a consuma anumite alimente și pentru a le menține: substanțele nutritive, gustul și textura intacte, este indicat să eviți să le lași în frigider. Temperaturile scăzute le pot altera vizibil, chiar dacă pot fi benefice pentru majoritatea preparatelor.

Banane

Bananele provin din zonele tropicale, de aceea nu au nevoie să fie depozitate într-un mediu rece. Bananele necesită să fie ținute la temperatura camerei deoarece căldura ajută fructele să se coacă, în timp ce lumina și aerul încetinesc procesul de degradare al acestora, conform Health Shots.

Reclamă

Ulei

Indiferent de tipul de ulei pe care îl folosești, la temperaturi scăzute, se întărește într-un timp scurt, fiind printre aceste alimente care nu se țin în frigider. Este indicat să-l păstrezi în bucătărie pe un raft umbrit și răcoros. Uleiul pe bază de nuci este singurul tip de ulei care poate fi ținut la rece.

Carne de pui gătită

Congelarea cărnii de pui gătite pentru mai mult de 2 până la 3 zile o poate face să se strice. Aceasta îi schimbă gustul, iar temperatura rece îi modifică textura și aroma. Consumul de pui gătit, după ce este ținut în frigider câteva zile, poate provoca toxiinfecții alimentare și afecțiuni digestive.

Ceapă

Cu excepția cazului în care ceapa este curățată, aceasta nu se pune în frigider, deoarece expunerea la temperaturi scăzute poate determina mucegai prematur și îi poate înmuia textura. În cazul în care îți cureți ceapa și nu o folosești, o poți păstra în frigider dacă o închizi într-un recipient ermetic și te asiguri că o folosești în decurs de o zi, potrivit NDTV Food.

Reclamă

Cafea

Cafeaua se regăsește printre aceste alimente care nu se țin în frigider. Umiditatea din frigider poate provoca formarea unui tip de condens, care poate dăuna aromei cafelei măcinate sau din boabe întregi. Poți păstra cafeaua într-un recipient etanș, astfel încât să rămână proaspătă până când ai nevoie să o prepari.

Miere

Mierea are o durată lungă de valabilitate și nu se alterează dacă rămâne la temperatura camerei. Păstrarea mierii în frigider o cristalizează și îngreunează scoaterea ei din borcan. În mod normal, aceasta se păstrează într-un loc puțin mai rece, la umbră.

Același tip de depozitare se poate aplica și fagurelui de miere. Fagurele de miere se formează din ceară de albine. Ceara de albine oferă acizi grași cu lanț lung și alcooli, care nu au efecte asupra sănătății inimii. Cele două tipuri de compuși pot avea un rol pentru reducerea nivelului de colesterol.

Ierburi aromatice proaspete

Ierburile proaspete sunt alimente care nu se țin în frigider. Acestea rezistă în timp cu mare dificultate deoarece sunt depozitate necorespunzător foarte frecvent. În general, își pierd din aromă și se usucă dacă le lași în frigider. Printre ierburile aromatice proaspete, se numără plante, precum: busuioc, cimbru și rozmarin. Pentru a le păstra, le poți pune pe un blat înbucătărie, într-un loc ferit de razele directe ale soarelui, într-un pahar de mici dimensiuni, cu tulpinile scufundate în apă la temperatura camerei.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Legumele crucifere pot reduce tensiunea arterială. Ce arată un studiu despre aceste alimente
Legumele crucifere pot reduce tensiunea arterială. Ce arată un studiu despre aceste alimente
Legumele crucifere pot reduce tensiunea arterială. Ce arată un studiu despre aceste alimente
Sauna uscată: ce este, beneficii și contraindicații
Sauna uscată: ce este, beneficii și contraindicații
Sauna uscată: ce este, beneficii și contraindicații
Cafeaua neagră: care sunt beneficiile și riscurile pentru sănătate
Cafeaua neagră: care sunt beneficiile și riscurile pentru sănătate
Cafeaua neagră: care sunt beneficiile și riscurile pentru sănătate
Reclamă
PARTENERI
icon