Proteinele sunt macronutrienți, care îndeplinesc roluri importante în organism. Acestea fac parte din orice dietă echilibrată. Carnea de pește se regăsește printre cele mai populare variante, însă există alternative cu un conținut mai ridicat decât aceasta. Citește despre alimente care au mai multe proteine decât peștele.
Proteinele sunt o parte esențială a alimentației. Acestea se formează din aminoacizi și se pot găsi în cantități mai mari în alte alimente, decât în carnea de pește.
Pentru a-ți asigura un aport optim de proteine, se recomandă să consumi 0.8 grame pentru fiecare kilogram pe care îl cântărește organismul tău. De exemplu, o persoană care cântărește 50 de kilograme are nevoie de 40 de grame de proteine zilnic.
Alimente care au mai multe proteine decât peștele
Pentru a-ți diversifica dieta și a-ți crește aportul de proteine, poți consuma alimente care conțin mai multe decât peștele. Acestea pot fi ușor incluse în alimentație deoarece pot fi adăugate într-o varietate de rețete culinare.
De asemenea, poți identifica simptomele deficienței de proteine. Printre acestea se regăsesc: regenerarea lentă a rănilor, senzația de foame, slăbiciune, oboseală, edem, schimbări de stare și probleme la nivelul: părului, pielii și unghiilor.
Boabe de soia
Boabele de soia se regăsesc printre aceste alimente care au mai multe proteine decât peștele și conțin concentrații ridicate de calciu. Datorită acestei combinații de substanțe nutritive, pot susține sănătatea sistemului osos.
Ouă
Ouăle oferă concentrații ridicate de proteine și reprezintă o sursă importantă de calciu. Acestea conțin colină, un nutrient necesar pentru formarea membranelor celulelor și a funcționării creierului, inclusiv a memoriei. În plus, pot sprijini sănătatea inimii și a ochilor.
Lapte
Laptele de vacă este o sursă importantă de calciu și proteine, potrivit Times of India. Acesta conține: calciu, magneziu, potasiu, zinc, seleniu, fosfor, proteine, grăsimi, vitamina A, vitamina B1 (tiamină), vitamina B2 (riboflavină), vitamina B12 și vitamina D. Poate preveni acumularea nedorită de kilograme în plus și poate susține sănătatea oaselor.
Migdale
Migdalele sunt bogate în proteine. Mai mult, au o compoziție bogată în: magneziu, calciu, vitamina B9 (folat), vitamina E, fibre, carbohidrați, grăsimi mononesaturate și grăsimi polinesaturate. Acestea pot diminua riscul de a dezvolta afecțiuni ale inimii și te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus.
Semințe de dovleac
Semințele de dovleac se numără printre aceste alimente care au mai multe proteine decât peștele. Acestea pot sprijini echilibrul nivelurilor de zahăr din sânge, pot scădea șansele de apariție a cancerului și pot susține sănătatea vezicii urinare. Mai mult, au proprietăți antioxidante, ce pot combate efectele dăunătoare ale stresului oxidativ.
Brânză cottage
Brânza cottage are un conținut ridicat de proteine și calciu, care poate fi benefic pentru sănătatea oaselor. Pe lângă acestea, conține grăsimi saturate și sare. Aceasta oferă cantități scăzute de calorii și asigură senzație de sațietate pe parcursul zilei, conform BBC Good Food.
Năut
Năutul asigură concentrații crescute de: proteine, calciu, fibre și magneziu. Astfel, profilul său nutritiv poate contribui la menținerea sănătății oaselor. Datorită concentrațiilor ridicate de fibre pot susține sănătatea sistemului digestiv.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.