Wheezingul la copii. Ce este, din ce cauze apare și cum se poate diagnostica

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 5 martie 2024, 07:57

Respirația șuierătoare, mai cunoscută ca wheezing, este des întâlnită la copii în primii ani de viață. În ciuda temerilor părinților, wheezingul la copii nu este întotdeauna un semn de astm bronșic. Află ce alte cauze poate avea și când trebuie să mergi urgent cu copilul la medic.

Reclamă

Wheezingul este un sunet șuierător, ca un fluierat, care apare uneori în timpul respirației ca urmare a blocării parțiale sau îngustării căilor respiratorii. Cel mai adesea, se aude în timpul expirației, dar poate apărea uneori și în timpul inspirației. 

Episoadele recurente de wheezing sunt frecvente în primii ani de viață, conform MSD Manual, o serie de manuale medicale de referință în domeniul sănătății. Statisticile arată că aproximativ 50% dintre copii au un episod de wheezing în primul an de viață și o treime dintre preșcolari se confruntă cu episoade recurente de respirație șuierătoare. Căile lor respiratorii sunt foarte mici, iar atunci când răcesc sau fac alte infecții ale tractului respirator, ele se inflamează și se umplu cu mucus mult mai ușor decât căile respiratorii ale unui copil mai mare sau ale unui adult.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Până de curând, medicii diagnosticau episoadele de wheezing la sugari și copiii mici drept astm bronșic, deoarece ele se atenuează cu medicamentele bronhodilatatoare care se folosesc și în astm pentru a deschide căile respiratorii. Acum, însă, este cunoscut faptul că doar unii dintre copiii care au respirație șuierătoare dezvoltă astm mai târziu în copilărie sau în adolescență.

La majoritatea copiilor, episoadele de wheezing dispar până la vârsta de 6-10 ani și nu sunt diagnosticate drept astm. 

Reclamă

Ce cauzează wheezingul la copii

Cea mai comună cauză a episoadelor izolate de respirație șuierătoare la sugari și copii mici o reprezintă infecțiile respiratorii virale precum răcelile și bronșiolita. Episoadele recurente de wheezing sunt consecința infecțiilor pulmonare virale frecvente, alergiilor și astmului. 

Cauze mai puțin întâlnite pot fi:

  • dificultăți cronice în înghițire care determină inhalarea repetată a alimentelor sau lichidelor în plămâni;
  • boala de reflux gastroesofagian;
  • inhalarea unui corp străin în plămâni;
  • Insuficiența cardiacă.
Reclamă

Indiferent de cauza inițială a wheezingului, el este adesea agravat de alergii sau iritanți inhalatori cum este fumul de țigară.

În funcție de cauză, respirația șuierătoare poate fi însoțită de alte simptome, precum:

  • tuse recurentă, uscată sau productivă;
  • febră;
  • secreții nazale;
  • dificultăți de hrănire (cauzate de insuficiența cardiacă sau dificultăți la înghițire).

Cum se diagnostichează wheezingul

Un singur episod de respirație șuierătoare nu este suficient pentru a pune diagnosticul de astm și nici chiar episoadele repetate nu sunt un simptom clar al acestei afecțiuni.

Diagnosticul wheezingului la copii implică o evaluare medicală complexă, efectuată de un specialist pediatru sau pneumolog. Iată ce include această evaluare și ce aspecte urmăresc medicii pentru a stabili cauza respirației șuierătoare:

  • Evaluarea istoricului medical și simptomelor. Frecvența wheezingului (intermitent sau persistent), viteza acestuia (debut brusc sau evoluție progresivă), factorii declanșatori și alte simptome asociate pot oferi indicii pentru identificarea cauzei acestuia;
  • Examinarea fizică. Medicul evaluează simptomele copilului și alte semne de dificultăți respiratorii; 
  • Teste de diagnostic. În funcție de cauza suspectată de medic, acestea pot include o radiografie toracică pentru a evalua starea plămânilor și a căilor respiratorii; teste funcționale pulmonare, cum ar fi spirometria, dacă vârsta copilului o permite; analize de sânge pentru depistarea alergiilor; bronhoscopie pentru suspiciunea de aspirație de corp străin; testul de pH esofagian dacă există suspiciune de reflux gastroesofagian.

Tratamentul se adresează cauzei wheezingului. Chiar dacă nu există un diagnostic de astm, medicamentele bronhodilatatoare și/sau antiinflamatoare sunt recomandate pentru gestionarea wheezingului. 

Când este alarmant wheezingul la copii

Există câteva situații în care trebuie să mergi de urgență cu copilul la medic sau la spital, conform medicilor Mayo Clinic. Solicită cât mai rapid ajutor medical dacă wheezingul copilului tău:

  • începe brusc după ce a fost înțepat de o albină, a luat medicamente sau a mâncat un aliment cu potențial alergen;
  • este însoțit de dificultăți severe în respirație sau de o colorație vineție-albastră a pielii;
  • apare după ce s-a înecat cu un obiect mic sau cu mâncare.

Consultă un medic și dacă wheezingul apare în timpul efortului fizic, cum ar fi atunci când aleargă sau practică un sport. De asemenea, programează o consultație în situația în care copilul dezvoltă wheezing inexplicabil, recurent sau însoțit de oricare dintre următoarele semne și simptome:

  • dificultăți în respirație;
  • respirație rapidă;
  • piele vineție sau albastră pentru scurt timp.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
articol cu video
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Reclamă
PARTENERI
icon