Antena

7 remedii pentru durerea în gât. Cum o poți trata eficient acasă

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 21 februarie 2024, 06:48

Durerile în gât nu sunt alarmante de obicei și le poți trata la domiciliu. Există câteva remedii naturale cu proprietăți antiinflamatoare care pot ajuta la reducerea disconfortului. Află care sunt cele mai bune remedii pentru durerea în gât și ce să nu faci atunci când te doare gâtul.

Reclamă

Durerile în gât sunt foarte comune dureri și pot afecta pe oricine, indiferent de vârstă și de starea de sănătate. În majoritatea cazurilor, ele nu sunt îngrijorătoare și trec de la sine în câteva zile sau o săptămână. Însă, până la vindecare, pot crea mult disconfort. 

Ca tratament la domiciliu, poți folosi anumite remedii naturale cu proprietăți antiinflamatoare care atenuează intensitatea durerii. Dacă aceasta persistă sau se agravează, este recomandat să consulți un medic pentru a primi un tratament medical. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cauzele durerii în gât

Durerile în gât sunt cauzate de obicei de infecții virale cum sunt răceala comună și gripa, conform centrului medical academic Cleveland Clinic, din SUA. 

Durerile în gât pot fi simptomul următoarelor afecțiuni sau probleme:

Reclamă
  • Infecțiile bacteriene. Streptococul betahemolitic de grup A este o bacterie care poate cauza faringită streptococică, o infecție bacteriană a gâtului care provoacă dureri severe în gât;
  • Alergiile. Reacțiile alergice la polen, acarieni, păr de animale sau mucegaiuri pot duce la uscarea și iritarea gâtului. În astfel de cazuri, durerea în gât rezultă din scurgerea postnazală (când mucusul din nas picură în spatele gâtului) care irită gâtul și provoacă durere;
  • Amigdalita. Amigdalele sunt primele organe care intră în contact cu bacteriile și virusurile pătrunse în organism prin cavitatea bucală. Uneori, ele se pot infecta și inflama, iar durerea în gât este simptomul cel mai comun;
  • Refluxul acid. Boala de reflux gastroesofagian provoacă arsuri în capul pieptului și dureri în gât. Aceste simptome neplăcute sunt cauzate de acidul care ajunge din stomac în esofag;
  • Suprasolicitarea vocii. Vorbitul prea mult, prea tare, țipatul sau cântatul tare pot fi alte cauze ale durerii în gât. Aceste activități tensionează corzile vocale și pot irita mucoasa gâtului;
  • Iritanții. Poți dezvolta o durere în gât și dacă mănânci mâncare picantă, fumezi sau bei lichide foarte fierbinți;
  • Respirația pe gură. Dacă respiri pe gură când dormi, și nu pe nas, te poți trezi cu durere în gât a doua zi.

7 remedii pentru durerea în gât

Tratamentul durerilor în gât variază în funcție de cauza lor. De exemplu, dacă ai amigdalită streptococică, este necesară administrarea unui antibiotic pentru a trata infecția bacteriană. Dacă durerea în gât este cauzată de o alergie, sunt recomandate medicamente antihistaminice care atenuează scurgerea postnazală. Medicamentele antiacide se prescriu pentru a reduce refluxul acid care provoacă disconfort.

Pe lângă aceste tratamente sau atunci când durerea în gât este cauzată de răcelile din sezonul rece, poți administra unele remedii naturale care scad inflamația gâtului și atenuează astfel durerea.

Iată care sunt cele mai eficiente remedii pentru durerea în gât și cum se administrează:

Reclamă

1. Miere

Amestecată într-un ceai sau consumată ca atare, mierea este folosită din cele mai vechi timpuri ca tratament natural pentru gâtul inflamat, iar cercetările moderne îi confirmă eficiența.  O recenzie publicată în 2018 arată că acest produs apicol atenuează tusea la copii mai eficient decât medicamente precum difenhidramina (un antihistaminic) și salbutamolul (un bronhodilatator). 

O altă recenzie, mai recentă, susține că mierea este la fel de eficientă ca dextrometorfanul în calmarea tusei la copii. Dextrometorfanul este un medicament cu indicație în tusea neproductivă.

Mierea de albine este contraindicată copiilor cu vârsta sub un an din cauza riscului de botulism infantil, o boală potențial fatală. 

2. Gargară că apă și sare

Clătirea gurii și a gâtului cu apă sărată este unul dintre cele mai bune remedii pentru durerea în gât. Gargara ajută la diluarea mucusului gros și la eliminarea bacteriilor, virusurilor sau alergenilor din cavitatea orală.

Soluția de apă sărată se prepară cu o jumătate de linguriță de sare dizolvată într-un pahar cu apă călduță. Poți folosi orice tip de sare pe care îl ai în casă. Clătește-ți gâtul cu această soluție de mai multe ori pe parcursul zilei pentru a reduce inflamația gâtului.

3. Remedii pentru durerea în gât: gargară cu bicarbonat

Pentru un efect mai puternic, adaugă o cantitate mică de bicarbonat de sodiu în soluția de apă caldă cu sare. Bicarbonatul de sodiu are proprietăți alcaline care pot ajuta la neutralizarea acidității și la reducerea inflamației în gât. În plus, această soluție orală poate ajuta la eliminarea bacteriilor și poate preveni creșterea fungilor.

Pentru preparare, ai nevoie de:

  • o cană cu apă caldă
  • 1/4 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1/8 linguriță de sare

Amestecă până la dizolvarea completă și folosește soluția pentru gargară de trei-patru ori pe zi.

4. Ceai de mușețel

Studiile susțin că băuturile calde, în general, calmează durerile în gât și reduc senzația de gât uscat sau iritat. Alături de acest beneficiu, unele ceaiuri din plante au proprietăți antiinflamatoare, analgezice și antiseptice. Ceaiul de mușețel este unul dintre cele mai populare remedii pentru durerea în gât. 

Mușețelul conține flavonoide și uleiuri volatile care au fost asociate cu reducerea inflamației și a durerii în gât. Consumul de ceai de mușețel cald poate ajuta la calmarea gâtului inflamat și iritat.

Pentru a prepara ceaiul, ai nevoie de o linguriţă de muşeţel uscat la o cană de 200 de mililitri de apă fierbinte. Lasă la infuzat pentru 4-5 minute, cu o farfurioară sau un capac deasupra ibricului.

5. Remedii pentru durerea în gât: ceai de mentă

Menta are  acțiune antiinflamatoare și unele proprietăți antibacteriene și antivirale, conform unui studiu din 2019. Mentolul ajută la calmarea durerilor în gât și a tusei.

Pentru a prepara ceaiul, ai nevoie de câteva frunze de mentă uscată. Pune-le într-o cană cu apă fierbinte și lasă-le la infuzat pentru câteva minute. Strecoară ceaiul și lasă-l să se răcească puțin înainte de a-l consuma.

Spray-urile cu ulei de mentă diluat pot, de asemenea, să atenueze  durerile în gât. Pentru a prepara soluția, ai nevoie de câteva picături de ulei de mentă cu indicație pentru uz intern și 30 de mililitri de ulei vegetal, cum ar fi uleiul de măsline, de migdale sau de cocos lichid. Pune-le într-un recipient cu pulverizator și amestecă-le bine. Uleiul de mentă se administrează întotdeauna diluat.

Schinduf

Semințele acestei plante aromatice sunt apreciate atât în gastronomie, cât și în medicina tradițională. Schinduful poate calma durerile și are proprietăți antivirale și antibacteriene. 

Ceaiul de schinduf este un remediu popular pentru durerile în gât, dar poți prepara și un macerat la rece din semințele acestei plante pentru a beneficia de efectele sale antiinflamatoare și antivirale. Pentru a pregăti maceratul la rece, adaugă o lingură de semințe sau de pulbere în 250 de mililitri de apă rece și lasă amestecul pentru 3 ore la temperatura camerei. Apoi, strecoară amestecul și consumă lichidul. 

Pentru a prepara ceaiul de schinduf, pune o linguriță de pulbere din semințe în 200 ml de apă fierbinte. Lasă la infuzat timp de 5-10 minute și strecoară. Poți bea până la trei căni pe zi. Adăugă miere pentru a da un gust plăcut ceaiului și a-i potența efectele. 

Remedii pentru durerea în gât: lemn dulce

Rădăcina de lemn dulce este unul dintre cele mai vechi remedii naturiste din lume pentru o varietate mare de afecțiuni. Sub formă de extract, tinctură sau ceai, lemnul dulce are acțiune antiinflamatoare și este indicat în afecțiunile căilor respiratorii superioare.

În cadrul unui studiu, cercetătorii au constatat că, din mai multe infuzii pe bază de plante, ceaiul din rădăcină de lemn dulce a fost cel mai eficient în inhibarea creșterii Streptococcus pyogenes, bacteria care provoacă amigdalita streptococică. Gargara cu infuzie de rădăcină de lemn dulce realizată înainte de o intervenția chirurgicală poate ajuta la reducerea durerii în gât cauzate de sonda de intubație.

Pentru prepararea infuziei, pune o linguriță de rădăcină uscată de lemn dulce în 250 ml de apă clocotită, acoperă cana și lasă la infuzat timp de 15 minute. Strecoară și consumă ceaiul călduț. 

Ce să nu faci atunci când te doare gâtul

Când ai dureri în gât, ar trebui să eviți anumite lucruri care agravează disconfortul și încetinesc vindecarea. Iată câteva recomandări despre ce să nu faci dacă te doare gâtul:

  • Nu țipa și nu vorbi prea tare. Suprasolicitarea corzilor vocale poate agrava durerea;
  • Evită fumul de țigară. Fumatul sau expunerea la fumul de țigară poate irita și mai mult gâtul inflamat;
  • Nu te expune la aer uscat. Acesta agravează inflamația și poate face mai dificilă vindecarea. Folosește un umidificator în cameră sau încearcă să faci cât mai des inhalații cu abur. Poți adăuga în apa fierbinte și câteva picături de ulei esențial de mentă;
  • Nu consuma băuturi alcoolice. Alcoolul usucă și mai mult gâtul, accentuând inflamația și senzația de disconfort;
  • Nu uita să te hidratezi. Hidratarea adecvată ajută la menținerea mucoaselor umede, ceea ce poate reduce disconfortul.

Alimentația are un rol important în gestionarea durerii în gât. Unele alimente pot agrava inflamația și durerea. Până la vindecate ar trebui să eviți alimentele foarte crocante care pot irita gâtul, fructele acide și sucurile obținute din ele (portocalele, ananasul și strugurii), alimentele picante și alimentele și băuturile foarte reci sau foarte fierbinți.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ceaiuri care pot ameliora balonarea. Cum pot reduce acest simptom
Ceaiuri care pot ameliora balonarea. Cum pot reduce acest simptom
Ceaiuri care pot ameliora balonarea. Cum pot reduce acest simptom
Ceaiuri care pot reduce zahărul din sânge. Ce efecte pot avea aceste băuturi simple asupra glucozei
Ceaiuri care pot reduce zahărul din sânge. Ce efecte pot avea aceste băuturi simple asupra glucozei
Ceaiuri care pot reduce zahărul din sânge. Ce efecte pot avea aceste băuturi simple asupra glucozei
Sauna umedă: ce este, beneficii și contraindicații
Sauna umedă: ce este, beneficii și contraindicații
Sauna umedă: ce este, beneficii și contraindicații
Reclamă
PARTENERI
icon